Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: ΕΘΝΑΡΧΗΣ Ή ΟΧΙ;

Ξεφυλλίζοντας και εξερευνώντας το παρελθόν της Ελληνικής ιστορίας, δε μπορεί κανένας να παραλείψει ένα από τα μεγαλύτερα κεφάλαια της. Ιστορικά, πάντα η Ελλάδα και οι Έλληνες, το έργο τους και η συμβολή τους στην παγκόσμια ιστορία,  μπορούν αδιαμφισβήτητα  να αποτελέσουν τον σημαντικότερο παράγοντα, το σημείο σταθμό, τον πυρήνα γύρω από κάθε μεγάλο και αξιοσημείωτο γεγονός. Η Ελλάδα, λέγεται πως έχει όλες τις βάσεις για να διαπρέψει και όλα τα απαραίτητα μέσα για να το κάνει, αν και εφόσον το θελήσει. Το μεγαλύτερο της όπλο, είναι ο ίδιος της ο λαός. Πρωθυπουργοί, πολιτικά πρόσωπα, στρατιωτικοί αρχηγοί, απλοί κοινοί θνητοί και ένα σωρό άξιοι και άνευ ανταγωνισμού καλλιτέχνες, λαϊκοί και μη άνθρωποι, συνετέλεσαν στην ελευθερία αυτού του τόπου, στην ελευθερία της πατρίδος μας.

Υπήρξαν, όμως και κάποιοι άνθρωποι, των οποίων η προσωπικότητα και η συμβολή στην πατρίδα ήταν πιο ισχυρή, από εκείνη άλλων. Ένας από αυτούς, φυσικά, είναι και ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ο Έλληνας Πρωθυπουργός, το σημείο κλειδί για τον εθνικισμό και την πατρίδα μας.

Ο Βίος και η καριέρα του πολιτικού φαινομένου, του Ελευθέριου Βενιζέλου


Ο Ελευθέριος K. Βενιζέλος, γεννήθηκε στις Μουρνιές Χανίων, στις 23 Αυγούστου 1864. Ήταν Έλληνας πολιτικός και διετέλεσε Πρωθυπουργός της Κρητικής Πολιτείας και επτά φορές Πρωθυπουργός της Ελλάδας. Ως πολιτικός, διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στο Κρητικό Ζήτημα, καθώς και στα πολιτικά γεγονότα της Ελλάδας, από το 1910 μέχρι και τον θάνατο του, το 1936. Στην προσωπική του ζωή γνώρισε, ερωτεύτηκε και παντρεύτηκε την Μαρία Ελευθερίου (Κατελούζου). Μαζί απέκτησαν δύο γιους, τον Κυριάκο και τον Σοφοκλή, οι οποίοι, αργότερα, θα ακολουθούσαν την πολιτική καριέρα του πατέρα τους.

Μετά την γέννηση του δεύτερου παιδιού τους, η λατρεμένη γυναίκα του Βενιζέλου έφυγε ξαφνικά από τη ζωή, καθώς ήρθε αντιμέτωπη με επιλόχειο πυρετό. Το πένθος βύθισε τον Βενιζέλο σε βαριά οδύνη, που άργησε να ξεπεράσει. Χρόνια μετά, ξαναπαντρεύτηκε την  Έλενα Σκυλίτση. Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο Ελευθέριος Βενιζέλος, εκτός από μεγάλος πολιτικός ήταν και ο πρώτος που μετέφρασε την Ιστορία του Πελοποννησιακού Πολέμου, του Θουκυδίδη, στη νέα ελληνική γλώσσα. Ακόμη, εναντίον του εκτελέστηκαν και δολοφονικές επιθέσεις.

Σημεία Σταθμοί για την ζωή και την καριέρα του Έλληνα Πολιτικού

Αρχικά, οργάνωσε το Κίνημα του Θερίσου και το 1910 ανέλαβε την πρωθυπουργία της Κρητικής Πολιτείας, την οποία και  εγκατέλειψε, λίγους μήνες αργότερα, για να αναλάβει την πρωθυπουργία στην Ελλάδα, κατόπιν προσκλήσεως του Στρατιωτικού Συνδέσμου. Επιπλέον, υπήρξε ο πολιτικός πρωταγωνιστής του διπλασιασμού της Ελλάδος, μετά το τέλος των Βαλκανικών Πολέμων του 1912-1913. Επίσης, κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, τάχθηκε υπέρ της Αντάντ, διαφωνώντας ανοιχτά με τη στάση ουδετερότητας του Βασιλιά. Λόγω αυτής της διαφωνίας, λοιπόν, αν και είχε εκλεγεί πρωθυπουργός, παραιτήθηκε, απόφαση που οδήγησε στα γεγονότα του Εθνικού Διχασμού.

Επέστρεψε, όμως, στην πρωθυπουργία την περίοδο 1917 – 1920, αλλά εγκατέλειψε την Ελλάδα μετά την ήττα του στις εκλογές του Νοεμβρίου του 1920. Επέστρεψε το 1924 για λίγους μήνες και το 1928 εξελέγη και πάλι πρωθυπουργός. Τον Ιανουάριο του 1933, έγινε για τελευταία φορά πρωθυπουργός και τον Μάρτιο του 1935, μετά από απόπειρα πραξικοπήματος, κατέφυγε στο Παρίσι όπου, λίγο καιρό μετά, απεβίωσε. Θάφτηκε σε ύψωμα στην αρχή του Ακρωτηρίου της Κρήτης, κοντά στο μέρος όπου γεννήθηκε. Οι Τάφοι των Βενιζέλων ή αλλιώς οι Βενιζελικοί Τάφοι, είναι σήμερα ένα από τα δημοφιλέστερα αξιοθέατα των Χανίων. Αγαπούσε πολύ την Ελλάδα και τον τόπο του ενώ, το εάν η πορεία του μας επιτρέπει να τον χαρακτηρίσουμε Εθνάρχη ή όχι, το αφήνω στην δική σας κρίση.

Ίλια Μπανταβάνη, Δημοσιογράφος

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *