Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

ΓΥΝΑΙΚΕΙΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Πότε και από που ξεκίνησε το “κίνημα” του γυναικείου ποδοσφαίρου

Στις μέρες μας, το γυναικείο ποδόσφαιρο έχει βρει την θέση του στην κοινωνία. Κατά καιρούς, βέβαια, υπάρχουν αντιδράσεις και περιστατικά φυλετικού διαχωρισμού, καθώς είναι ένα άθλημα περισσότερο δημοφιλές στο ανδρικό κοινό και δυστυχώς, υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι με τέτοιου είδους προκαταλήψεις.

Το γυναικείο ποδόσφαιρο γεννήθηκε στα τέλη του 1890, στις εργατικές τάξεις των γυναικών στη Μεγάλη Βρετανία. Κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, οι γυναίκες αναγκάστηκαν να βγουν και να εργαστούν στη βαριά βιομηχανία και στα εργοστάσια και άρχισαν να αποκτούν πολλές αντρικές συνήθειες και δραστηριότητες, μία από τις οποίες ήταν και το ποδόσφαιρο. Μέσα στα εργοστάσια, όπου ήταν συγκεντρωμένες και οργανωμένες, ξεκίνησαν να φτιάχνουν ομάδες όπως η Dick Kerr’s Ladies FC και η St Helen’s Ladies. Οργάνωναν αγώνες οι οποίοι προσέλκυαν χιλιάδες θεατές, όπως αυτός στη Boxing Day ανάμεσα στις προαναφερθείσες ομάδες, το 1920, στο Goodison Park, που συγκέντρωσε 53.000 θεατές μέσα στο στάδιο και άλλους 14.000 έξω από αυτό.

Σιγά – σιγά το γυναικείο ποδόσφαιρο γινόταν όλο και πιο δημοφιλές, σε σημείο που ξεπερνούσε το αντρικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Όσο περίεργο και αν σου ακουστεί, το 1920 υπήρχαν πάνω από 150 γυναικεία σωματεία ποδοσφαίρου στην Αγγλία. Το 1921, η αγγλική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου εγκρίνει ψήφισμα που απαγορεύει στις επαγγελματικές αντρικές ομάδες να φιλοξενούν γυναικείους αγώνες ποδοσφαίρου, προφασιζόμενοι ότι το άθλημα αυτό είναι ακατάλληλο για το γυναικείο φύλο και δεν πρέπει να ενθαρρύνεται. Έτσι, το γυναικείο ποδόσφαιρο απαγορεύτηκε για μισό αιώνα, ενώ η άρση του έγινε το 1971, με την ίδρυση της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας Γυναικών.

Η εξέλιξη του γυναικείου ποδοσφαίρου

Μετά την άρση της απαγόρευσης, έγιναν τα πρώτα βήματα στην Ευρώπη. Το 1991, η FIFA ξεκινάει το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου Γυναικών στην Κίνα, το οποίο διεξάγεται κάθε 4 χρόνια. Τη σεζόν 2001-02, κάνει πρεμιέρα το Women’s Champions League από την UEFA. Κατά τη διάρκεια της πρώτης εικοσαετίας του 21ου αιώνα, το γυναικείο ποδόσφαιρο γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλές και αρχίζει να προσεγγίζει όλο και περισσότερες νέες αθλήτριες σε όλο τον κόσμο. Ανεξάρτητα του σεξισμού που έχουν υποστεί οι ποδοσφαιρίστριες, δε σταμάτησαν να κάνουν αυτό που αγαπούν και να παλεύουν για την ανέλιξη τους, προσωπικά και ομαδικά, ως εκπρόσωποι του γυναικείου φύλου. Τα τελευταία χρόνια η ανταμοιβή των προσπαθειών τους και τον κόπων τους έχει αρχίσει να φαίνεται και σταδιακά, έχουν και την αναγνώριση που δικαιούνται μέσα στον – μέχρι πρότινος – ανδροκρατούμενο χώρο του ποδοσφαίρου.

Διαφορές μεταξύ αντρικού και γυναικείου ποδοσφαίρου

Στα σωματικά προσόντα υπερτερούν οι άντρες, δηλαδή στην ταχύτητα, στη δύναμη, στα άλματα, στα σουτ, στις μεγάλες μεταβιβάσεις. Στο αντρικό ποδόσφαιρο έχουμε πιο δυνατό ρυθμό. Στο κομμάτι της ευλυγισίας, στις κινήσεις με ευκολία μέσα σε περιορισμένο χώρο, στις διεισδύσεις, καθώς και στις υψηλές τεχνικές, υπερτερούν οι γυναίκες. Στο θέμα αντίληψης, στον δείκτη νοημοσύνης και στο πάθος, έχουν προβάδισμα οι γυναίκες. Επιπλέον, η αφομοίωση νέων μεθόδων και τακτικών και η συνεργασία, επιτυγχάνονται πιο εύκολα και γρήγορα στο γυναικείο ποδόσφαιρο. Οι άντρες, από την άλλη, είναι γρήγοροι στην εναλλαγή συναισθημάτων και προσαρμόζονται ταχύτερα στις δύσκολες συνθήκες ενός αγώνα. Θα είχε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε μία ίση αναμέτρηση ανάμεσα στα δύο φύλα!

Το γυναικείο ποδόσφαιρο στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα, το ποδόσφαιρο γυναικών ξεκίνησε το 1986 με το πρωτάθλημα της Α’ κατηγορίας γυναικών. Μέχρι το 1989 ήταν ανεπίσημο και το διοργάνωναν τα ίδια τα σωματεία που συμμετείχαν σε αυτό. Το 1989-90, η ΕΠΟ δημιούργησε την Επιτροπή Γυναικείου Ποδοσφαίρου, η οποία ανέλαβε να διοργανώσει το πρωτάθλημα. Η ομοσπονδία δεν την αναγνώρισε ως επίσημη. Το πρωτάθλημα ήταν ενιαίο μέχρι και το 2003, ενώ από το 2004 άρχισε να διεξάγεται σε δύο φάσεις. Στην 1η φάση οι ομάδες ήταν χωρισμένες σε δύο ομίλους, γεωγραφικά, τον Βόρειο και τον Νότιο. Οι καλύτερες ομάδες του κάθε ομίλου περνούσαν στην τελική φάση, όπου διεξάγονταν διπλές αναμετρήσεις.

Την περίοδο 2010-11, το πρωτάθλημα γίνεται ενιαίο και συμμετέχουν 13 ομάδες, τακτική που παρέμεινε έτσι μέχρι το 2017, όπου και γίνεται πάλι ο διαχωρισμός των ομάδων σε ομίλους. Στην Ελλάδα, αλλά και ως εκπρόσωπος της χώρας, η γυναικεία ομάδα του ΠΑΟΚ είναι αυτή με τις περισσότερες διακρίσεις. Δυστυχώς, το γυναικείο ποδόσφαιρο στη χώρα μας δεν είναι τόσο δημοφιλές όσο στην υπόλοιπη Ευρώπη και γενικότερα στο κόσμο, καθώς υπάρχει μεγάλος διαχωρισμός ανάμεσα στα δύο φύλα στο κομμάτι αυτό. Εκτός της προκατάληψης που σίγουρα υπάρχει στην Ελλάδα, το γυναικείο ποδόσφαιρο ανήκει στον Ερασιτέχνη, οπότε αν μία αθλήτρια θέλει να ασχοληθεί σοβαρά και να βιοπορίζεται από το ποδόσφαιρο, αυτό δεν είναι εφικτό να συμβεί στη χώρα μας.

Τα τελευταία δύο χρόνια υπάρχουν κάποιες προσπάθειες ανάδειξης του αθλήματος για την προσέγγιση αθλητριών, που ελπίζουμε να πιάσουν τόπο, αλλά και να σταθούν αφορμή ώστε να αναγνωρίζονται και να ανταμείβονται όπως και στον υπόλοιπο κόσμο.

Εν κατακλείδι, μπορούμε όλοι να διαπιστώσουμε πως η ιστορία του γυναικείου ποδοσφαίρου ξεκινάει πολλά χρόνια πριν και αν δεν είχε απαγορευτεί τόσο απότομα, δε θα χρειαζόταν τώρα καμία αθλήτρια να παλεύει για να θεωρηθεί ίση με έναν άνδρα ποδοσφαιριστή.

Κατερίνα Χριστοδούλου, Αθλητικογράφος

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *