Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΟΜΠΡΕΛΑΣ

Με την πάροδο των αιώνων, ο άνθρωπος πέρασε από πολλές και διάφορες εποχές και μέσω εφευρέσεων και τεχνολογικών επιτευγμάτων, κατάφερε να βελτιώσει, στον μέγιστο δυνατό βαθμό, τις συνθήκες της ζωής του αλλά και να αλλάξει το περιβάλλον γύρω του, πάντα προς όφελός του. Ένα, λοιπόν, από τα εργαλεία εκείνα που επέτρεψαν στον άνθρωπο να ζήσει πιο άνετα, ήταν η εφεύρεση της ομπρέλας. Η ομπρέλα εξελίχθηκε με την πάροδο των δεκαετιών, από αποκλειστικό αξεσουάρ πολυτελείας των πλουσίων και των βασιλέων, σε ένα από τα πιο κοινά αντικείμενα του μοντέρνου κόσμου. Οι ομπρέλες αποτέλεσαν μια ιδιαίτερα αποτελεσματική εφεύρεση για την προστασία από τον ήλιο και την βροχή, με αποτέλεσμα να εξελιχθούν στον χρόνο με αναρίθμητες αναβαθμίσεις. Είναι αδιαμφισβήτητο, λοιπόν, ότι η ιστορία της ομπρέλας κρύβει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον διότι, με την πάροδο των αιώνων, κατάφερε από αξεσουάρ πολυτελείας να γίνει είδος πρώτης ανάγκης, κοινό και προσιτό για όλους. 

Η ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΟΜΠΡΕΛΑΣ ΩΣ ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΣΥΜΒΟΛΟ

Πριν από περίπου 3500 χρόνια, στην περιοχή της Αιγύπτου, υπολογίζεται η πρώτη εμφάνιση της ομπρέλας, ως μέσο άμεσης προστασίας από τον ήλιο. Αρχικά, οι ομπρέλες αυτές ήταν κατασκευασμένες από φύλλα φοίνικα, συνδεδεμένα σε ένα ξύλο. Μάλιστα, αρχαίες επιγραφές τοιχογραφιών αποκαλύπτουν την ευρεία χρήση της ομπρέλας από ευγενείς και Φαραώ. Οι Κινέζοι, όμως, ήταν εκείνοι που τον 11ο π.Χ. αιώνα, χρησιμοποίησαν υφασμάτινες ομπρέλες για να προστατευτούν από τη βροχή. 

Η χρήση της ομπρέλας, βεβαίως, δε σταμάτησε εκεί αφού, την ίδια περίοδο, επεκτάθηκε στους αυτοκράτορες του Σιάμ και της Βιρμανίας, οι οποίοι συνήθιζαν να χρησιμοποιούν έως και 24 ψάθινες ομπρέλες ή ακόμα και ομπρέλες φτιαγμένες από άλλα υλικά, ώστε να επιδεικνύουν  την δύναμη τους και να εντυπωσιάζουν.

Η ΟΜΠΡΕΛΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΡΩΜΗ

Οι ομπρέλες δεν άργησαν να φτάσουν ως την αρχαία Ελλάδα και Ρώμη και μάλιστα, όταν έφτασαν, χρησιμοποιούνταν ως γυναικείο αξεσουάρ πολυτελείας. Έτσι, οι άντρες ντρέπονταν να χρησιμοποιούν ομπρέλες, ακριβώς για τον παραπάνω λόγο. Η μόνη περίπτωση που οι άντρες  χρησιμοποιούσαν σε δημόσιες εμφανίσεις ομπρέλα, ήταν όταν συνόδευαν μια γυναίκα. Το ταμπού αυτό της ομπρέλας έπαψε να υφίσταται για τους άνδρες, στις αρχές της δεκαετίας του ‘70, αρχικά στην Αγγλία και έπειτα διαδόθηκε ευρέως στη μεσαία τάξη. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις ομπρέλες και την αναβάθμισή τους, υπήρξε στις αρχές του 20ου αιώνα ενώ, αξίζει να πούμε στο σημείο αυτό ότι, μεγάλο ενδιαφέρον υπάρχει μέχρι και σήμερα.

Έχουν εφευρεθεί πολλά και διάφορα είδη ομπρέλας, αποτελούμενα από ποικίλα υλικά και συνεχίζονται να εφευρίσκονται μέχρι και σήμερα. Έχουμε ομπρέλες θαλάσσης, πισίνας ή αλλιώς παραλίας, ατομικές, υφασμάτινες ή ψάθινες, όλες όμως έχουν κοινή προέλευση και κοινό στόχο, την προστασία μας!

Ίλια Μπανταβάνη, Δημοσιογράφος

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *