Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΤΑΤΟΥΑΖ

Όμορφα, μικρά, μεγάλα, κρυφά, φανερά, συμβολικά, έξυπνα, εμπνευσμένα, περίεργα, μοναδικά. Σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν πολλά επίθετα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να χαρακτηρίσουν ή για να περιγράψουν το νόημα και την ουσία του τατουάζ. 

Τα τατουάζ είναι, ίσως, από τις πιο γρήγορα διαδεδομένες, διαχρονικές τάσεις της μόδας, που σύντομα έγινε ανάρπαστη, σε κάθε μέρος της γης και όχι μόνο εκεί όπου πρωτοεμφανίστηκε η τέχνη αυτή. Αλήθεια, εσείς γνωρίζετε που βρίσκεται η αφετηρία της τέχνης του τατουάζ; 

Από πού βγήκε η λέξη τατουάζ;

Το τατουάζ ή αλλιώς δερματοστιξία, στην ελληνική γλώσσα, είναι ο σκόπιμος στιγματισμός του δέρματος με διάφορες τεχνικές, που προκαλούν ελεγχόμενες πληγές και έχουν ως στόχο τη μόνιμη αλλαγή στην εμφάνιση του ατόμου που το επιλέγει. Η προέλευση της λέξης Τατουάζ ή Tattoo προέρχεται από την Πολυνησιακή λέξη ‘’ta’’, που σημαίνει κάτι το “άκρως εντυπωσιακό” και την Ταϊτινή λέξη ‘’tatau’’, που σημαίνει “για να σηματοδοτήσει κάτι”. Ωστόσο, πριν την εισαγωγή της Πολυνησιακής λέξης στο λεξιλόγιο, η πρακτική του τατουάζ περιγραφόταν στη Δύση ως τσιμπήματα, ζωγραφική ή χρώση. Οι ναυτικοί ήταν εκείνοι που, κατά τη διάρκεια των ταξιδιών τους, λάνσαραν, αρκετά αργότερα, τόσο τη λέξη, όσο και την επαναφορά της ιδέας του τατουάζ στην Ευρώπη.

Πότε ξεκίνησε το Τατουάζ;

Αρχικά, η ιστορία του τατουάζ ξεκινά από τη νεολιθική εποχή, η οποία χρονολογείται γύρω στο 5000 π.Χ.. Μάλιστα, πιστεύεται ότι το πρώτο τατουάζ προήλθε από κάποιο ατύχημα και συγκεκριμένα, λέγεται ότι υπήρχε κάποιος που είχε μια πληγή, την οποία έτριψε με το βρώμικο χέρι του, που είχε ακουμπήσει σε αιθάλη και τέφρα από τη φωτιά. Η πράξη αυτή είχε ως αποτέλεσμα, όταν το τραύμα επουλώθηκε, να παραμείνει ένα σημάδι μόνιμα εκεί. Αν και δεν υπάρχει μεγάλο αρχείο σχετικά με την ιστορία των τατουάζ, αρκετοί πολιτισμοί και λαοί υιοθέτησαν αυτή τη μέθοδο με την πάροδο των χρόνων, ο καθένας για διαφορετικούς σκοπούς. Το σίγουρο είναι πως, για κάποιους λαούς, τα τατουάζ ήταν υποτιμητικός στιγματισμός, όπως για τους δούλους (τατουάζ στο πρόσωπο), ενώ για κάποιους άλλους ήταν δείγμα του ευγενούς χαρακτήρα, για άλλους σύμβολο ενότητας της ομάδας, φυλής ή συμμορίας, για άλλους σύμβολο αναγνωρισιμότητας, δύναμης ή πίστης και ακόμα, για κάποιους, όπως για αυτούς που δούλευαν σε τσίρκο, μέσο επίδειξης.

Επιπλέον, ας μην ξεχνάμε ότι στην πιο σύγχρονη Ευρώπη, η επανεμφάνιση των τατουάζ αντιπροσώπευε τους ναυτικούς και τους φυλακισμένους.

Η εξέλιξη των Τατουάζ

Στη σημερινή εποχή, εκατομμύρια άνθρωποι ανά τον κόσμο έχουν πάνω τους κάποιο τατουάζ, με συμβολικό ή μη χαρακτήρα. Ωστόσο, τα τατουάζ, για πολλές κοινωνίες και για μια  μεγάλη μερίδα ανθρώπων, θεωρούνται, μέχρι και σήμερα, είδος ταμπού. Εκτός, όμως, από τα επαγγελματικά τατουάζ, αυτά δηλαδή που προέκυψαν μέσω των παραδοσιακών μεθόδων, όσο και αυτά που δημιουργήθηκαν με τη χρήση μοντέρνων μηχανών, έχουν προκύψει και άλλα είδη τατουάζ, που εφευρέθηκαν για να καλύψουν τις ανάγκες του ανθρώπου, όπως είναι τα ιατρικά τατουάζ και τα αισθητικά τατουάζ ή αλλιώς, το μόνιμο μακιγιάζ. Επιπλέον, υπάρχουν και τα λειτουργικά τατουάζ. Τα λειτουργικά τατουάζ χρησιμοποιούνται πρωτίστως για έναν άλλο σκοπό, πέραν της αισθητικής. Μια τέτοια χρήση είναι το τατουάζ σε ασθενείς με την νόσο Αλτσχάιμερ, με σχηματισμένα τα ονόματά τους, ώστε η αναγνώρισή τους να είναι εύκολη σε περίπτωση εξαφάνισής τους. Σε κάθε περίπτωση το τατουάζ δεν παύει να αποτελεί μια μόνιμη δέσμευση στο σώμα μας, όσο και αν η επιστήμη έχει εξελιχθεί και υπάρχουν μέθοδοι αφαίρεσής του.

Το ερώτημα που γεννάται, πάντως, στη σημερινή εποχή, είναι αν υπάρχει άνθρωπος χωρίς τατουάζ πάνω του, είτε σε φανερό, είτε σε κρυφό σημείο. Εσείς, σε ποια κατηγορία ανθρώπου ανήκετε; Σε αυτούς που έχουν ζωγραφίσει πάνω στο σώμα τους ένα μόνιμο σχέδιο, σύμβολο, φράση ή ακόμα και εμπειρία ζωής ή σε εκείνους που δεν έχουν κανένα ίχνος τατουάζ στο σώμα τους, τους αποκαλούμενους ‘’λευκούς΄΄, από τους αρτίστες της τέχνης του τατουάζ;

Ίλια Μπανταβάνη, Δημοσιογράφος

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *