Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ESPORTS PT.2

Τα τουρνουά και τα League αποτελούν, αν όχι το μεγαλύτερο, ένα μεγάλο μέρος της κουλτούρας των βιντεοπαιχνιδιών – στην αρχή μεταξύ των ερασιτεχνιών, με την εμφάνιση των διαδικτυακών πλατφορμών (YouTube, Twitch), επιτρέποντας την αύξηση της συμμετοχής από επαγγελματίες παίκτες και θεατές. Πολλοί προγραμματιστές παιχνιδιών σχεδιάζουν άλλα και χρηματοδοτούν τουρνουά και άλλες, αντίστοιχες εκδηλώσεις.

 

 

Τα esports και οι ολυμπιακοί αγώνες

Το 2017, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) αναγνώρισε την αύξηση της δημοτικότητας των esports, με αποτέλεσμα να τα θεωρήσει αθλητική δραστηριότητα και η προετοιμασία/προπόνηση των παιχτών να μπορεί να συγκριθεί με αυτή των παραδοσιακών αθλημάτων. Ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Tomas Bach, ανέφερε τους προβληματισμούς της επιτροπής όσον αφορά τα βίαια παιχνίδια και την έλλειψη παγκόσμιου φορέα επιβολής κύρωσης, αναγνωρίζοντας πως πολλά ολυμπιακά αθλήματα έχουν προκύψει από πραγματικές βίαιες μάχες και δηλώνοντας ότι «Ο αθλητισμός είναι η πολιτισμένη μορφή γι’ αυτό. Εάν έχετε παιχνίδια που αποσκοπούν στο να σκοτώνεις κάποιον για να νικήσεις, τότε αυτό δεν μπορεί να ευθυγραμμιστεί με την ολυμπιακές αξίες μας».

Έτσι, η ΔΟΕ πρότεινε να εγκρίνονται περισσότερο τα esports που προσομοιώνουν πραγματικά αθλήματα, όπως η σειρά NBA 2K ή  FIFA. Το 2021, το ολυμπιακό συμβούλιο της Ασίας ανακοίνωσε 8 αθλήματα που θα γίνονταν επίσημα αθλήματα μεταλλίων, στους ασιατικούς αγώνες του 2022. Τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς, η ΔΟΕ επιβεβαίωσε ότι η  Olympic Virtual Series (OVS) θα επιστρέψει. Έτσι, η OVS μαζί με το εθνικό ολυμπιακό συμβούλιο της Σιγκαπούρης, πραγματοποίησαν την εναρκτήρια εβδομάδα ολυμπιακών αθλημάτων στη Σιγκαπούρη, τον Ιούνιο του 2023, ενώ μερικά από τα παιχνίδια που παρουσιάστηκαν ήταν το Tic Tac Bow, το Just Dance, το Fortnite κ.α..

Η οργανωτική επιτροπή για τους θερινούς ολυμπιακούς αγώνες στο Παρίσι, το 2024, σε συζήτηση με την ΔΟΕ και διάφορες επαγγελματικές οργανώσεις esports, εξέτασε το γεγονός τα esports να είναι μέρος της εκδήλωσης, αναφέροντας την ανάγκη να συμπεριληφθούν ως αθλήματα για τη διατήρηση ισχυρών δεσμών των αγώνων με τις νέες γενιές. Η επιτροπή, ωστόσο, έκρινε πως είναι νωρίς να τεθούν τα esports ως επίσημα αθλήματα μετάλλων το 2024, αλλά δεν απέκλισαν άλλες δραστηριότητες που σχετίζονται με αυτά, κατά τη διάρκεια των αγώνων.

 

 

Ο σχεδιασμός των esports

Παρόλο που συνηθίζεται ο σχεδιασμός των παιχνιδιών να βασίζεται στην εμπειρία των παιχτών, πολλά παιχνίδια που βλέπουμε σε esports championships, σχεδιάζονται για επαγγελματικό παιχνίδι εξ’ αρχής. Οι σχεδιαστές και οι προγραμματιστές μπορούν να προσθέσουν αποκλειστικές λειτουργίες ή ακόμα και να κάνουν συμβιβασμούς στον σχεδιασμό, ώστε να υποστηριχτεί ο υψηλού επιπέδου ανταγωνισμός.

 

 

Το streaming και η σχέση του με τα  esports

Βοηθητικός παράγοντας για την ανάπτυξη των esports και ο πιο γνωστός τρόπος παρακολούθησης των τουρνουά είναι οι online πλατφόρμες streaming, όπως το YouTube  και το Twitch. Τα δύο πιο γνωστά παιχνίδια στο Twitch, έχοντας 4,5 εκατομμύρια θεατές, με μέσο όρο παρακολούθησης τις 2 ώρες το κάθε ένα, σε μια μέρα, είναι το League of Legends και το Dota 2.

Εκτός του Twitch, που είναι η μεγαλύτερη πλατφόρμα streaming, το 2014 το MLG.tv (Major League Games), το οποίο ειδικεύεται στο Call of Duty, είχε 1376% τηλεθέαση στο Q1 ενώ, την ίδια χρόνια, το Call of Duty: Ghosts στο MLG X games event, είχε πάνω από 160.000 θεατές. Για πολλά χρόνια διάσημοι παίχτες του Call of Duty, όπως ο  NaDeSHoT και ο Scump, μετά από συμβόλαιο με την εταιρία, χρησιμοποιούσαν για λόγους streaming την πλατφόρμα, κάνοντας την MLG τη βασική πλατφόρμα streaming του Call of Duty.

Τέλος, το YouTube το 2014, κάλυψε την αναμετάδοση του the International, με την υπηρεσία streaming ESPN3 του ESPN. Το 2016, η Riot games σε συμφωνία με το τμήμα τεχνολογίας (BAM tech) της MLB advanced media, διανέμει τα έσοδα από εκπομπές των εκδηλώσεων του League of Legends μέχρι το 2023, πληρώνοντας την Riot τουλάχιστον 300 εκατομμύρια δολάρια ετησίως, διαιρώντας τα έσοδα από τις διαφημίσεις.

 

 

Καριέρα και αποκατάσταση

Ομάδες όπως η FaZe, η Cloud9, η Fnatic, η T1, η G2 Esports και η Natus Vincere, έχουν γίνει παγκοσμίως γνωστές και τώρα είναι χορηγοί παικτών. Αυτές οι ομάδες παίζουν σε πολλά τουρνουά και leagues, όπως και σε μονά (one-on-one) παιχνίδια, αυτά στα Evolution Championship series. Εκτός από χρηματικά έπαθλα, οι παίχτες μπορούν να πάρουν ξεχωριστό μισθό, ενώ μια χορηγία της ομάδας μπορεί να καλύψει τα έξοδα του ταξιδίου του τουρνουά ή τον εξοπλισμό τυχαίων παιχνιδιών. Πέραν, όμως, από τους χορηγούς ομάδων, υπάρχουν και χορηγοί των esports όπως η εταιρία Logitech και η Razer. Οι χορηγοί συνήθως εμφανίζονται στις ιστοσελίδες, στις φανέλες των παιχτών και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης των ομάδων.

Επιπλέον, οι ομάδες έχουν έσοδα και από τα χρηματικά βραβεία για τη νίκη, τα οποία σε κάποια τουρνουά μπορεί να φτάνουν εκατοντάδες έως και χιλιάδες δολάρια. Το τουρνουά The International Dota 2 (2021) για παράδειγμα, είχε ως έπαθλο ποσό άνω των 40 εκατομμυρίων δολαρίων.

Παρά το γεγονός ότι τα ποσά αυτά είναι μεγάλα, οι επαγγελματίες παίχτες σε αυτόν τον κλάδο δεν είναι οικονομικά ασφαλείς. Μέσα από μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε έχει διαπιστωθεί ότι μόλις 1 στους 5 έχει καριέρα η οποία διαρκεί πάνω από 2 χρόνια, αφού μέσα σε μια σεζόν οι παίχτες ή τα ρόστερς των ομάδων μπορεί να αλλάξουν.

 

 

Εν κατακλείδι, ο κλάδος αυτός μπορεί να είναι διαφορετικός από τα «κλασικά» αθλήματα, ωστόσο, οι esports αθλητές έχουν εκτεταμένες προπονήσεις, όπως για παράδειγμα η Kiquid, μια επαγγελματική esports ομάδα, η οποία προπονείται το ελάχιστο 50 ώρες την εβδομάδα. Το 2020, έρευνα που πραγματοποιήθηκε από ένα τεχνολογικό πανεπιστήμιο, έδειξε ότι σε ορισμένες επαγγελματικές ομάδες esports, η προετοιμασία παρουσιάζει παρόμοια επίπεδα ψυχικής σκληρότητας με τους ολυμπιακούς αθλητές. Τέλος, αυτό το σκληρό πρόγραμμα προπόνησης έχει ως αποτέλεσμα πολλοί παίχτες να αποσύρονται σε νεαρή ηλικία.

 

Ολυμπία Μάντσιου, Web developer

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *