Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΙΝΤΕΡΝΕΤ

Το διαδίκτυο στις μέρες μας είναι ένα βοηθητικό εργαλείο που κάνει τη ζωή μας, σίγουρα, πιο εύκολη και μας δίνει πολλές επιλογές. Παρακάτω, θα δείτε πως δημιουργήθηκε και πως εξελίχθηκε!

Ο ορισμός του διαδικτύου

Ο όρος διαδίκτυο (Internet) αναφέρεται σε ένα παγκόσμιο σύστημα διασυνδεδεμένων μεταξύ τους δικτύων υπολογιστών οι οποίοι, χρησιμοποιώντας μία καθιερωμένη ομάδα πρωτοκόλλων, που όμως δεν χρησιμοποιείται από όλες τις υπηρεσίες τους και ακούει στο όνομα TCP/IP, μπορούν και εξυπηρετούν παγκόσμια, καθημερινώς, πολλά δισεκατομμύρια χρήστες. Οι διασυνδεδεμένοι, λοιπόν, μεταξύ τους υπολογιστές ανά τον κόσμο, με την χρήση διαφόρων πρωτοκόλλων, ανταλλάσσουν μηνύματα με τη μορφή των πακέτων δεδομένων (Data Packets), σε επίπεδο υλικού και λογισμικού, μέσα σε ένα κοινό δίκτυο επικοινωνίας, το όποιο λέγεται διαδίκτυο.


Πως ξεκίνησε το διαδίκτυο

Το διαδίκτυο ξεκίνησε ως ένα δίκτυο επικοινωνίας των στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ, το οποίο θα μπορούσε να επιβιώσει σε μία περίπτωση πιθανής πυρηνικής καταστροφής κατά την διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου με την τότε Σοβιετική Ένωση. Δημιουργήθηκε από την υπηρεσία προηγμένων αμυντικών ερευνών των ΗΠΑ, Arpa (Advanced Research Project Agency), πλέον γνωστή στις μέρες μας και ως Darpa (Defense Advanced Research Project Agency).


Το πρώτο διαδίκτυο

Το πρώτο διαδίκτυο, γνωστό ως ARPANET, λειτούργησε για πρώτη φορά το 1969 με 4 κόμβους, οι οποίοι δούλευαν με 4 mini υπολογιστές στα 12kb. Η μέγιστη ταχύτητα του δικτύου έφτανε τα 50kbps και με αυτόν τον τρόπο έγινε δυνατή η επίτευξη της πρώτης dial up σύνδεσης, μέσω των γραμμών του τηλεφώνου. Το 1972 οι διασυνδεδεμένοι υπολογιστές στο ARPANET, έφτασαν τους 23 και τότε λειτούργησε για πρώτη φορά η υπηρεσία του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, που είναι γνωστή σ’ εμάς και ως email. Ο όρος διαδίκτυο ή Internet ξεκίνησε να χρησιμοποιείται ευρέως όταν το ARPANET συνδέθηκε με ένα άλλο δίκτυο, το επονομαζόμενο NSFNet, το οποίο κατασκευάστηκε το 1984 από το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών (NSF, National Foundation Of Science) των ΗΠΑ. Ως Internet, τότε, καθιερώθηκε να θεωρείται το οποιοδήποτε δίκτυο χρησιμοποιούσε πρωτόκολλο TCP/IP.


Η μεγάλη άνθηση

Η πραγματικά μεγάλη άνθηση του διαδικτύου, όμως, προήλθε λίγα χρόνια αργότερα και πιο συγκεκριμένα το 1989, από τον Τιμ Μπέρνερς – Λι (επιστήμονας του ερευνητικού ιδρύματος Cern), με την πραγματοποίηση και την εφαρμογή της πιο σύγχρονης τότε υπηρεσίας του διαδικτύου, τον παγκόσμιο ιστό, ο οποίος αποτελεί την πλατφόρμα που κάνει πιο εύκολη την σύνδεσή μας στο Internet, την πιο γνωστή μορφή ακόμα και στις μέρες μας.


Το διαδίκτυο στην Ελλάδα: Από το χθες στο σήμερα

Το διαδίκτυο έκανε την εμφάνισή του στις αρχές της δεκαετίας του ’90 και αρχικά περιοριζόταν σε χρήστες που είχαν πρόσβαση μέσω ερευνητικών και ακαδημαϊκών κέντρων (Δημόκριτος, ΙΤΕ) για να κάνουν, στη συνέχεια, την εμφάνισή τους οι πρώτοι πάροχοι υπηρεσιών πρόσβασης (ISPs) όπως ήταν η Hellas On Line, η Forthnet κ.α. Το 1995, όταν ξεκινά η Focus Bari να παρακολουθεί τη διείσδυση του Διαδικτύου, μόλις το 1% των κατοίκων στα μεγάλα αστικά κέντρα (πληθυσμός πάνω από 50.000 κάτοικοι) είχε πρόσβαση. Το Internet ήρθε στην Ελλάδα το 1992, όταν και ξεκίνησε τη λειτουργία της η CompuLink.

Δύο χρόνια αργότερα, η CompuLink Network γινόταν ο πρώτος πάροχος υπηρεσιών dial-up Ίντερνετ, αναλαμβάνοντας την «κηδεμονία» του Μέσου, μέχρι να δραστηριοποιηθούν στον χώρο και άλλες εταιρείες (Otenet, Forthnet κ.α.), προς τα τέλη της δεκαετίας του ’90. Οι Έλληνες είχαν πρόσβαση στο διαδίκτυο αρχικά με dial-up συνδέσεις, τα 56k ήταν μονόδρομος ενώ, οι πιο τυχεροί, που διέθεταν γραμμές ISDN (στα 64/128k), απολάμβαναν ελαφρώς μεγαλύτερες ταχύτητες. Το ποσοστό αυτό στα μεγάλα αστικά κέντρα είχε φτάσει στο 21% στις αρχές της δεκαετίας του ’00, οπότε η Focus Bari επεκτείνει το δείγμα της προκειμένου να συμπεριλάβει και τις ημιαστικές περιοχές. Η διείσδυση στο πιο ευρύ δείγμα έφτανε μόλις στο 12% καθώς, ακόμη, το διαδίκτυο είναι κάτι που δείχνει να χρειάζεται ειδικές γνώσεις για να το αξιοποιήσει κανείς.

Όμως, η ταχεία επέκταση της χρήσης των προσωπικών υπολογιστών, έχει ως αποτέλεσμα να αρχίσει να αυξάνεται και η διείσδυση του Διαδικτύου. Ειδικά μετά το 2005, εμφανίζονται στην Ελλάδα οι πρώτες ADSL συνδέσεις. Αυτό σημαίνει ότι δε χρειάζεται να απασχολείς την τηλεφωνική γραμμή του σπιτιού και οι ταχύτητες είναι σίγουρα καλύτερες, με την διείσδυση να κινείται με εντυπωσιακά γρήγορους ρυθμούς! Από το 31% το 2004, φτάνουμε στο 56% το 2010, με τα νούμερα να συνεχίζουν να αφορούν τα αστικά κέντρα και τις ημιαστικές περιοχές. Την τρέχουσα δεκαετία, η άνοδος συνεχίζεται περαιτέρω, με την επικρατούσα άποψη να είναι πως το Facebook και η αυξημένη δημοτικότητα των social media, σε συνδυασμό με την εμφάνιση των smartphones, βοήθησαν σημαντικά ώστε η διείσδυση του Διαδικτύου να ενισχυθεί σημαντικά.

Το αποτέλεσμα είναι το 2016 να κλείσει με τη διείσδυση πανελλαδικά να φθάνει στο 79% σε πανελλαδικό επίπεδο (ηλικίες 13-70 ετών) και στο 90% στα αστικά κέντρα ενώ, τα στοιχεία του Οκτώβριου του 2017, κάνουν λόγο για ποσοστά της τάξεως του 92% και του 82%, αντίστοιχα. Πρέπει να σημειωθεί ότι στα παιδιά ηλικίας 10-12 ετών τα ποσοστά χρήσης κυμαίνονται σε επίπεδα της τάξεως του 90%, ενώ η χρήση ξεκινά από πιο μικρές ακόμα ηλικίες. Σχεδόν 9 στα 10 παιδιά (89%) είναι χρήστες Ίντερνετ, με το διαδίκτυο στα παιδιά 5-6 ετών να παρουσιάζει διείσδυση 74%, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έρευνα. Οι Έλληνες γίνονται γενικότερα όλο και πιο εξοικειωμένοι με την τεχνολογία, καθώς η χρήση του Ίντερνετ στον γενικό πληθυσμό 13-74 ετών έφτασε στο 95%, έναντι 90% το 2019. Η αύξηση ήταν αισθητή κατά τα τελευταία τρία χρόνια, μέσα στις συνθήκες της πανδημίας και του lockdown.

Τάσος Δρούγγος, Δημοσιογράφος

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *