Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ PLAYSTATION

Η παιχνιδοκονσόλα PlayStation είναι από τις πιο πετυχημένες κονσόλες στον κόσμο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η Sony, δηλαδή οι δημιουργοί της, κάνουν πολύ έξυπνες επιχειρηματικές κινήσεις.

Η κονσόλα της Sony και το Playstation 2

Οι πωλήσεις του PlayStation, το οποίο κυκλοφόρησε το 1994 στην Ιαπωνία και το 1995 παγκόσμια, έφτασαν γύρω στα 100 εκατομμύρια κομμάτια. Μετά από αυτή την τεράστια επιτυχία της Sony, το 2000, κυκλοφόρησε το PlayStation 2. Κατάφερε να σπάσει το ρεκόρ πωλήσεων από κάθε κονσόλα που κυκλοφόρησε μέχρι σήμερα, φτάνοντας στα 155 εκατομμύρια κονσόλες παγκοσμίως.

Αυτό το γεγονός οφείλεται κυρίως στο ότι η κονσόλα μπορούσε να διαβάσει δίσκους από DVD. Εκείνη την εποχή τα DVD-player κόστιζαν περίπου στην ιδιά τιμή με την κονσόλα. Οπότε σύμφερε περισσότερο να αγοράσει την κονσόλα ο μέσος καταναλωτής, ακόμα και αν δεν έχει τόσο ενδιαφέρον στην πλευρά των βιντεοπαιχνιδιών. Έπειτα για αυτό τον λόγο ξεκίνησαν να πέφτουν και οι τιμές στα DVD-player.

PlayStation

Το Playstation 3

Το 2006 κυκλοφόρησε το Playstation 3, μετρώντας περίπου 87 εκατομμύρια πωλήσεις. Αλλά το ρεκόρ που έσπασε, ήταν στις περισσότερες πωλήσεις στη μέρα κυκλοφορίας. Γύρω στα 600.000 κομμάτια μόνο στις πρώτες δυο μέρες, ασχέτως που η πρώτη «φουρνιά» είχε διάφορα τεχνικά προβλήματα.

Η κονσόλα της Microsoft, το Χbox 360 και το Xbox One

Όσο συμβαίναν όλα αυτά, μια άλλη εταιρεία έμπαινε στο παιχνίδι δυναμικά. Η Microsoft, η οποία είναι υπεύθυνη για τα Windows και πολλά αλλά πράγματα, άρχισε να φτιάχνει και τη δική της κονσόλα. Το Χbox κυκλοφόρησε λίγο πιο αργά από το PlayStation, δηλαδή το 2002. Μετέπειτα, το Χbox 360 κυκλοφόρησε το 2005, δηλαδή ένα χρόνο πριν το PS3. Όμως δεν κατάφερε να πουλήσει παραπάνω κομμάτια έστω και για λίγο, με τους υπολογισμούς να λένε γύρω στα 84 εκατομμύρια.

Η χρονιά του 2013 ήταν μεγάλη και για τις δύο εταιρίες. Ήταν η ώρα που αυτοί οι δύο τιτάνες θα έπρεπε να συγκρουστούν με τις κυκλοφορίες τους. Η Sony με το PS4 και η Microsoft με το Χbox One. Ήταν ένα είδος πολέμου, για δημοσιότητα και προσέγγιση νέων θαυμαστών. Εν τέλει η Sony κατάφερε και πούλησε τα διπλάσια κομμάτια, 115.9 εκατομμύρια, ενώ η Microsoft γύρω στα 48.69 εκατομμύρια.

Xbox Series X & PlayStation 5

Το PlayStation 5 και οι… επιτίδιοι

Τέλος, το PS5 κυκλοφόρησε το Νοέμβριο του 2020. Αργότερα παρουσιάστηκε ένα πρόβλημα, το οποίο ήταν ότι κυκλοφόρησαν σχετικά λίγα κομμάτια. Αυτό προκάλεσε σε αρκετό κόσμο, που ήθελε αυτήν την κονσόλα, πρόβλημα.

Ορισμένοι άνθρωποι το είδαν σαν ευκαιρία, προκειμένου να βγάλουν μερικά έξτρα χρήματα. Έτσι, ο κόσμος άρχισε να παραγγέλνει μαζικά πολλά κομμάτια για να τα βγάλει προς πώληση και μάλιστα στη διπλάσια τιμή. Μέχρι και το Πάσχα του 2021 δεν υπήρξαν αρκετά κομμάτια, με αποτέλεσμα ο κόσμος να έχει αγανακτήσει. Όσον αφορά τους «επιχειρηματίες», αρκετοί από αυτούς έχουν πλέον μπλεξίματα με το νόμο.

Xbox Series X & PlayStation 5

Σκάναρε και ακολούθησε την έρευνα:

Νίκος Μπακλατζής, Δημοσιογράφος

 

 

 

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *