Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Η ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΜΥΛΩΝ

Αφού ο Ιµπραήµ, κατέλαβε την Τριπολιτσά, επιχείρησε έφοδο και στο Ναύπλιο, που εκείνα τα χρόνια, αποκαλείτο Ανάπλι. Στους Μύλους όµως της Λέρνης, συνάντησε πρωτοφανή αντίσταση από τον στρατηγό Ιωάννη Μακρυγιάννη µε 300 επίλεκτους. 

Έπειτα από µάχη µίας ηµέρας, οι Αιγύπτιοι, αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν και να επιστρέψουν στην Τρίπολη για ανασυγκρότηση. Θρυλείται δε, πως ο Ιµπραήµ, βλέποντας µακριά την Ύδρα, αναφώνησε : «Μικρή Αγγλία, ως πότε θα µου διαφεύγεις;», µην µπορώντας να χωνέψει τις συντριβές του από τον Μιαούλη που ήτανε Υδραίος, στον Γέροντα και την Μεθώνη.
Την µάχη την παρακολούθησε και ο Γάλλος ναύαρχος Ερίκος – Δανιήλ Γκωτιέ, κόµης του Δεριγνύ, ο οποίος εντυπωσιασµένος από την ανδραγαθία µας, έβαλε σκοπό της ζωής του, να πείσει τους άλλους δύο ναυάρχους που ναυλωχούσαν στην Μεσόγειο, τον Άγγλο, Σερ Έντουαρντ Κόδριγκτον, ήρωα του Γραφάλγκαρ µε το πολεµικό «Αρίων» και τον Ρώσο, Λογγίνο Χεϋδεν, να βοηθήσουν στην λευτεριά µας, που έγινε µε την ναυµαχία του Ναυαρίνου από την Ιουλιανή συνθήκη µε πρωτεργάτη τον φιλέλληνα Άγγλο, Γεώργιο Κάνιγκ, προς τιµή του οποίοι ονοµάσθηκε και η πλατεία στις αρχές της οδού Ακαδηµίας στην Αθήνα. 

Σκάναρε και προχώρησε την έρευνα:

Έρευνα, Βασίλης Δεληβέρης

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *