Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Η ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΜΟΔΑ

Η βασιλική μόδα έχει επηρεαστεί από την ιστορία, τον πολιτισμό, την τέχνη και την κοινωνική κατάσταση. Χρονολογείται από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα, από τους αρχαίους Έλληνες μέχρι τις ευρωπαϊκές βασιλικές οικογένειες του παρελθόντος και της σύγχρονης εποχής. Η βασιλική μόδα πάντα ήταν ένας τρόπος να δημιουργηθεί ένα επιβλητικό και αριστοκρατικό στυλ. Οι βασιλικές οικογένειες χρησιμοποιούσαν τη μόδα ως έναν τρόπο να δείξουν τον πλούτο, την εξουσία και την κοινωνική θέση τους. Φορούσαν πολυτελή ενδύματα με υλικά όπως μετάξι, βελούδο, περίτεχνα κεντήματα, φούντες, χρυσά κοσμήματα, διαμάντια και άλλες πολύτιμες πέτρες.

Με την πάροδο του χρόνου η βασιλική μόδα άλλαξε, για να προσαρμοστεί στις επιδράσεις της εποχής. Κατά την διάρκεια του Μεσαίωνα και της Αναγέννησης, η μόδα εξαρτιόταν από την κοινωνική θέση και το κλίμα της εποχής.

18ος ΑΙΩΝΑΣ

Κατά την διάρκεια του 18ου και 19ου αιώνα, εμπνεύστηκε από την αριστοκρατική κοινωνία της εποχής και τους προσωπικούς σχεδιαστές μόδας, ενώ κατά την διάρκεια του 20ου αιώνα άλλαξε ξανά, αντικατοπτρίζοντας την τρέχουσα μόδα της εποχής. Τα μέλη των βασιλικών οικογενειών επέλεγαν να φορούν επώνυμους σχεδιαστές μόδας και τα ντυσίματά τους ήταν πιο σύγχρονα. Ακολούθησαν τις τάσεις της μόδας και οι εμφανίσεις τους ήταν πηγή έμπνευσης για πολλούς.

Κάθε εποχή και κάθε τόπος είχαν μεν διαφορετικά ντυσίματα βασιλιάδων, αλλά και τον ίδιο τρόπο ένδειξης του πλούτου και της εξουσίας.

ΜΕΣΑΙΩΝΑΣ

Κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα, η μόδα είχε συνδέσεις με την θρησκεία και την κοινωνική θέση, οι τάσεις μόδας διέφεραν ανάλογα με τον χρόνο και την περιοχή, αλλά υπήρχαν ορισμένα κοινά χαρακτηριστικά στη βασιλική ένδυση. Οι βασιλικές εμφανίσεις ήταν συχνά εκθαμβωτικές και περίτεχνες, εναρμονισμένες με τα πρότυπα της εποχής. Ευρωπαϊκοί βασιλιάδες φορούσαν πολύπλοκα κοστούμια με έντονα κεντήματα, φούντες, φτερά και χρωματικές πινελιές, ψηλά καπέλα, μαντήλια και περιδέραια στον λαιμό.

ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ

Οι οθωμανοί σουλτάνοι προτιμούσαν ιδιαίτερα τις γούνινες φορεσιές, καθώς και τα πολυτελή και πολύχρωμα κοστούμια, αποτελούμενα από συνδυασμούς διαφορετικών υφασμάτων, όπως μετάξι και βελούδο, κεντημένα με χρυσή κλωστή. Μέχρι τον 19ο αιώνα φορούσαν τουρμπάνια στα οποία, ένα μεγάλο μακρόστενο κομμάτι από λευκό μετάξι ή μουσελίνα ήταν τυλιγμένο γύρω από ένα κόκκινο καπάκι.

ΓΑΛΛΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ

Κατά τη διάρκεια της γαλλικής επανάστασης, οι βασιλείς φορούσαν πιο απλά και λιτά ενδύματα, αντανακλώντας την απλότητα και την ισότητα που ήρθε από την επανάσταση. Από τις αρχές του 1700, η Γαλλία ήταν ο ηγέτης της μόδας στην Ευρώπη ενώ στη συνέχεια, από το 1799, η βασιλική μόδα θεωρήθηκε η επιτομή του στυλ και το γαλλικό μετάξι αναγνωρίστηκε ως το καλύτερο.

ΑΣΙΑ

Στις ασιατικές χώρες, οι βασιλείς φορούν παραδοσιακά κοστούμια που διακρίνονται για την πλούσια κεντητή διακόσμηση και τη χρήση φανταχτερών υφασμάτων και χρωμάτων. Οι κινέζοι βασιλιάδες φορούσαν ρούχα διακοσμημένα και κεντημένα με σχέδιο σε μορφή δράκου, το οποίο είναι σύμβολο της δύναμης του αυτοκράτορα. Η ασιατική ενδυμασία και το στυλ τους γενικά, διαφέρει πολύ από τις άλλες χώρες, όπως και ο πολιτισμός και η κουλτούρα τους.

Αυτά είναι μόνο μερικά παραδείγματα από τα ντυσίματα των βασιλέων, ανάλογα με τον χρόνο και τον τόπο. Η μόδα έχει εξελιχθεί δραματικά κατά τη διάρκεια των αιώνων, φανερώνοντας τις κοινωνικές, πολιτιστικές και ιστορικές εξελίξεις κάθε εποχής και τόπου.

ΣΗΜΕΡΑ

Σήμερα, η βασιλική μόδα έχει γίνει πιο σύγχρονη και ποικίλη. Οι βασιλιάδες και οι βασίλισσες επιλέγουν ντυσίματα που αντανακλούν την προσωπικότητά τους, τα ντυσίματα είναι ιδιαίτερα, κομψά και προσεγμένα, ενώ έχουν κρατήσει στοιχεία από την παράδοση και τον πολιτισμό των βασιλικών οικογενειών. Υπάρχει μεγαλύτερη ποικιλία στο ντύσιμο, με αρκετά στοιχεία να επιλέγονται από διάφορους σχεδιαστές μόδας.

Συνοψίζοντας, η βασιλική μόδα αντικατοπτρίζει την αίγλη και τον πολιτισμό των βασιλιάδων και των βασιλισσών. Από την αρχαιότητα έως σήμερα, έχει αναπτυχθεί και εξελιχθεί σε συνάρτηση με τις κοινωνικές, πολιτιστικές και ιστορικές εξελίξεις.

Ελίδου Νόνη, Στυλίστρια/ Ενδυματολόγος

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *