Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

ΤΕΛΙΚΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΙ ΓΟΡΓΟΝΕΣ;

Για τις γοργόνες ακούμε μέσα στα χρόνια ένα τεράστιο αριθμό αβάσιμων θεωρείων και ιστοριών. Οι γοργόνες είναι κομμάτι της λαογραφίας γνωστών πολιτισμών, υπάρχουν όμως και αν ναι πως μοιάζουν;

γοργόνες

Η αδελφή του Μ. Αλεξάνδρου

Στην ελληνική λαογραφία η γοργόνα είναι θαλάσσιος δαίμονας που αρπάζει από τα πλοία τους ναύτες και μετά τα βυθίζει, υπεύθυνη για τους ανεμοστρόβιλους στη θάλασσα. O πιο γνωστός μύθος είναι για την αδελφή του Μέγα Αλέξανδρου που ήπιε το αθάνατο νερό και εμφανίζεται σε ανθρώπους μεσάνυχτα Σαββάτου.

Σύμφωνα με την ελληνική λαογραφική, οι τοπικές γοργόνες ζουν στην Μαύρη Θάλασσα (Εύξεινος Πόντος) και συχνά κατεβαίνουν στο Αιγαίο. Όταν συναντήσει στον δρόμο της κάποιο πλοίο το πιάνει από την πλώρη και ρωτάει: “Ζει ο βασιλιάς Αλέξανδρος;”. Αν οι ναύτες απαντήσουν ότι ζει τους αφήνει να φύγουν τραγουδώντας με τη λύρα της.

Αν οι ναύτες όμως απαντήσουν ότι ο Βασιλιάς Αλέξανδρος πέθανε, πετάει το καράβι ψηλά και πέφτοντας στο νερό βυθίζεται παίρνοντας μαζί του και τους ναύτες. Έπειτα η γοργόνα το μετανιώνει για τις ζωές των ναυτών που αφαίρεσε, κλαίει και μοιρολογεί, από τα κλάματα σηκώνεται τρικυμία και θύελλα μεγάλη που αφανίζει τα πάντα στο πέρασμά της.

 

Η Disney και οι γοργόνοι

Οι γοργόνες γίνανε πιο γνωστές στο εύρη κοινό μέσα από το παραμύθι του Άντερσεν “Η μικρή γοργόνα” και αργότερα από την εκδοχή της Disney που παραποίησε το γνωστό παραμύθι και σύστησε στο κοινό την Σκανδιναβή γοργόνα, Αριελ. Και στις δύο εκδοχές οι γοργόνες είναι καλά και αγαθά πλάσματα.

Αντιθέτως, οι γοργόνες στη βρετανική λαογραφία παρουσιάζονται ως άτυχοι οιωνοί και κακά πλάσματα. Οι γοργόνοι σημειώθηκαν ως πιο άγριοι και πιο άσχημοι από ότι οι γοργόνες, αλλά περιγράφονται να έχουν μικρό ενδιαφέρον για τους ανθρώπους.

γοργόνες

Η Σειρήνα

Στην ελληνική μυθολογία θυμόμαστε τον Οδυσσέα να βουλώνει τα αυτιά από τους ναύτες του, ώστε να μην τους επηρεάσει το τραγούδι των Σειρήνων και αυτοκτονήσουν.

Τα Sirenians είναι μια σειρά από πλήρη υδρόβια, φυτοφάγα θηλαστικά που ζουν στα ποτάμια, στις εκβολές των ποταμών, στα παράκτια θαλάσσιων υδάτων, στους βάλτους, και στους θαλάσσιους υγροτόπους. Τα Σειρηνοειδή –
συμπεριλαμβανομένων των Τριχεχίδων και των Ντουγκόνγκ (Dugongs) – έχουν σημαντικές υδάτινες προσαρμογές όπως: τα χέρια τους που τα χρησιμοποιούν για την καθοδήγηση τους, ένα κουπί που χρησιμοποιείται για την προώθηση, των οπισθίων άκρων (πόδια), δύο μικρά οστά κυμαινόμενα στο βάθος των μυών.

Εμφανίζουν λίπος, αλλά είναι ατρακτοειδή, υδροδυναμικά, και πολύ μυώδη. Πριν από τα μέσα του 19ου αιώνα, οι ναυτικοί που αναφέρθηκαν σε αυτά τα ζώα τα ανέφεραν ως γοργόνες και είναι πιθανόν να υπάρχουν και στην πραγματικότητα.

γοργόνες

Είναι πραγματικά πολύ δύσκολο να απαντήσουμε στο ερώτημα αν υπάρχουν αυτοί οι ασυνήθιστοι κάτοικοι της θάλασσας. Μερικοί επιστήμονες πιστεύουν ότι οι σειρήνες είναι απλώς ένα είδος δελφινιού. Ενώ άλλοι πιστεύουν ότι οι γοργόνες μοιάζουν περισσότερο με ψάρι, πάρα με πανέμορφη γυναίκα. Το σίγουρο είναι ότι οι άνθρωποι πάντα θα προσπαθούν να βρουν στοιχεία για την ύπαρξή τους.

Σκάναρε και δες περισσότερα

Μαρίλη Μπουφίδου, Δημοσιογράφος

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *