Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Ιράν

ΙΡΑΝ: ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΕΛΕΓΧΕΙ ΤΑ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΣΩΜΑΤΑ

Πως οι γυναίκες στο Ίραν κατέληξαν να φοράνε μπούκα και να μην έχουν δικαιώματα;

Τα πρώτα χρόνια η χρήση της μαντίλας δεν ήταν όπως σήμερα. Μόνο οι αριστοκράτισσες τη φορούσαν, αφού οι φτωχές γυναίκες έπρεπε να δουλεύουν στα χωράφια και δεν ήταν αναγκαίο να την φορούν, ώστε να διευκολυνθούν. Υπήρχαν περιοχές που οι φτωχές γυναίκες αντιμετωπίζονταν με βία αν την φορούσαν, διότι οι βιασμοί ήταν συχνό φαινόμενο και μόνο στις σκλάβες θεωρούταν περισσότερο αποδεχτό.

Πριν το 1967, οι μπούρκες δεν ήταν απαραίτητες μετά όμως, στον «πόλεμο των επτά ημερών», οι μαντίλες επανήλθαν. Ύστερα και από την επανάσταση στο Ιράν το 1979, οι φονταμενταλιστές επέβαλλαν την υποχρεωτική χρήση της. Το 1996, το καθεστώς των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν δεν επέτρεπε να φαίνονται ούτε τα μάτια. Πολλές γυναίκες εκτελέστηκαν μέχρι να συμμορφωθούν με την νέα τους «νομοθεσία».

Ιράν

Στο Ιράν η ζωή για τις γυναίκες είναι πολλή δύσκολη. Σύμφωνα με τους υποχρεωτικούς νόμους της χώρας, οι γυναίκες και τα κορίτσια – ακόμα και όσα δε ξεπερνούν τα επτά έτη – είναι αναγκασμένα να καλύπτουν τα μαλλιά τους με ένα μαντίλι παρά τη θέλησή τους. Οι γυναίκες που δεν το κάνουν, αντιμετωπίζονται ως εγκληματίες από το κράτος.

Η αστυνομία «ηθικής» στο Ιράν θέτει ολόκληρο το γυναικείο πληθυσμό υπό επιτήρηση. Αυτοί οι κρατικοί πράκτορες κινούνται στην πόλη και έχουν την εξουσιοδότηση να σταματούν τις γυναίκες και να εξετάζουν το φόρεμά τους, εκτιμώντας σχολαστικά πόσες τούφες από τα μαλλιά τους φαίνονται, το μήκος των παντελονιών τους και των παλτών τους και την ποσότητα του μακιγιάζ που φορούν. Επίσης η τιμωρία σε ενδεχόμενο εντοπισμού μιας γυναίκας σε δημόσιο χώρο χωρίς μαντίλα περιλαμβάνει:

  • Σύλληψη
  • Ποινή φυλάκισης
  • Μαστίγωμα
  • Πρόστιμο

Ακόμη και όταν οι γυναίκες καλύπτουν τα μαλλιά τους με μαντίλα, θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι δεν πληρούν τους νόμους περί υποχρεωτικής χρήσης της μαντίλας. Για παράδειγμα αν φαίνονται μερικές τούφες ή αν τα ρούχα τους θεωρηθούν υπερβολικά πολύχρωμα ή στενά. Υπάρχουν αμέτρητες ιστορίες από την αστυνομία της «ηθικής», που χτυπά τις γυναίκες κατευθείαν στο πρόσωπο, τις χτυπά με κλομπ και τις βάζει βίαια σε αστυνομικές κλούβες, εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο είναι ντυμένες.

Φυσικά έχουν υπάρξει περιπτώσεις που οι γυναίκες έχουν κατηγορηθεί άδικα και έχουν πληρώσει το τίμημα.

Από τη μια είναι η ισλαμική παράδοση και ο σεβασμός της διαφορετικότητας και της ελεύθερης βούλησης. Από την άλλη, η μαντίλα είναι για πολλούς αιώνες σύμβολο της καταπίεσης κατά των γυναικών. στο Ιράν, όπου το κράτος ελέγχει σε μεγάλο βαθμό τα γυναικεία σώματα. Όσοι αγωνιστές είναι εναντία στο καθεστώς… βασανίζονται και φυλακίζονται.

Ιράν

Η μεγάλη συζήτηση

Το κομμάτι της μαντίλας και του χιτζάμπ δεν έχει μόνο ενδυματολογικό άλλα και θρησκευτικό χαρακτήρα. Στην Αμερική και στην Ευρώπη βλέπουμε πολλές φόρες μοντέρνες μουσουλμάνες γυναίκες να κρατάνε ακριβές τσάντες και να φοράνε σατέν μαντίλες συνδυασμένες με μοντέρνα συντηρητικά ρούχα.

Το πρόβλημα με αυτές τις εικόνες είναι ότι προβάλλουν μία ωραιοποιημένη πραγματικότητα που τη χαίρονται λίγες γυναίκες. Συχνή εικόνα στα αεροδρόμια είναι οι γυναίκες που έρχονται από πτήσεις της Σαουδικής Αραβίας, μόλις εισέρχονται σε ευρωπαϊκή χώρα να βγάζουν όλα τα καλύμματα και να μένουν με  τα κανονικά τους ρούχα.

Ιράν

Σκάναρε και δες περισσότερα

ΚΩΔΙΚΑΣ

Μαριάννα Τσάμη, Δημοσιογράφος

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *