Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

ΚΡΥΠΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ: ΟΙ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΜΟΛΥΝΟΥΝ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Τα ΚΡΥΠΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ πρόκειται για ηλεκτρονικό χρήμα. Μέχρι στιγμής υπάρχουν 6.489 κρυπτονομίσματα, με συνολική κεφαλαιοποίηση αγοράς $1.880.460.292.953. Τα περισσότερα από αυτά χρησιμοποιούν μια Κατανεμημένη Βάση Δεδομένων, δηλαδή το σύστημα του Blockchain.

ΚΡΥΠΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ: ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥΣ

Το κυριότερο είναι ο αποκεντρωτικός χαρακτήρας του και μέσω αυτού η ανθεκτικότητά του σε κάθε μορφής προσπάθεια για έλεγχο και παρέμβαση. Μεταξύ άλλων, τα χαρακτηριστικά τους είναι:

  • Απουσία κεντρικής αρχής ελέγχου ή επιβεβαίωσης των συναλλαγών.
  • Δυνατότητα χρήσης χωρίς υποβολή προσωπικών στοιχείων.
  • Καθολική δυνατότητα χρήσης σε οποιοδήποτε χώρο και χρόνο.
  • Δυνατότητα αποστολής πολύ μικρών αλλά και πολύ μεγάλων συναλλαγών με πολύ μικρό κόστος.
  • Χρήση της τεχνολογίας Blockchain.
  • Δυνατότητα συμμετοχής σε οποιονδήποτε στην έκδοση νομίσματος (mining).
  • Περιορισμός και γνωστοποίηση του χρηματικού αποθέματος.
  • Ανωνυμία στις συναλλαγές και συχνά χωρίς δυνατότητα ανίχνευσης.
  • Χρήση ανοικτού κώδικα.
  • Συνεχόμενες προσπάθειες βελτίωσης σε διάφορους τομείς στους οποίους υστερεί το Bitcoin.

Εδώ μπορείτε να ακούσετε την ανάγνωση του άρθρου


Η ΚΙΝΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΚΡΥΠΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΩΝ

Το Σεπτέμβρη του 2021 η Κίνα «μπλόκαρε» τα κρυπτονομίσματα. Μάλιστα, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας δήλωσε ότι τα ψηφιακά νομίσματα «δεν είναι νόμιμα και δεν πρέπει, ούτε μπορούν και να χρησιμοποιηθούν ως νόμισμα στην αγορά». «Δεν έχουν την ίδια νομική ισχύ με το παραστατικό χρήμα καθώς εκδίδονται από μη νομισματικές αρχές και χρησιμοποιούν τεχνολογία κρυπτογράφησης», ανέφερε.

Όμως πώς πάρθηκε η συγκεκριμένη απόφαση; Μετά από την απαγόρευση της κινεζικής υπερδύναμης να γίνεται εξόρυξη κρυπτονομισμάτων. Επίσης, είχε απαγορεύσει και στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να προσφέρουν υπηρεσίες κρυπτονομισμάτων.

ΟΜΩΣ ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΚΡΥΠΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ ΒΛΑΠΤΟΥΝ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ;

Είναι γνωστό πως το Ελ Σαλβαδόρ θέλει τα κρυπτονομίσματα ως μέρος της οικονομίας του. Δεν είναι παράξενο, καθώς η πρόοδος της τεχνολογίας διευκολύνει όλο και περισσότερο την καθημερινότητά μας. Όπως προαναφέρθηκε και στα χαρακτηριστικά των κρυπτονομισμάτων, το mining ή αλλιώς η εξόρυξη, χρειάζεται μεγάλη κατανάλωση ενέργειας. Κάτι που είναι φυσικό, καθώς χρειάζονται ισχυροί υπολογιστές, που δουλεύουν όλη τη μέρα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα στην επιθεώρηση «Resources, Conservation and Recycling», η παραγωγή αλλά και οι online συναλλαγές με κρυπτονομίσματα έχουν αρνητικό οικολογικό αποτύπωμα. Για παράδειγμα, η συναλλαγή ενός  Bitcoin έχει αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις παρόμοιες με αυτές του πετάγματος στα σκουπίδια δύο μεγάλου μεγέθους έξυπνων κινητών τηλεφώνων.

Επιπροσθέτως, οι ειδικοί δήλωσαν πως οι υπολογιστές που κάνουν mining, έχουν διάρκεια ζωής μόλις 15 μηνών, κάτι που προκαλεί μόλυνση της ατμόσφαιρας σε πολλά επίπεδα. Μάλιστα, υπολόγισαν ότι μετατρέπονται σε σκουπίδια περίπου 34 χιλιάδες τόνοι υπολογιστών. Συμπληρωματικά, με την αυξανόμενη ζήτηση και χρήση των κρυπτονομισμάτων, ο όγκος των αποβλήτων θα είναι διπλάσιος στο άμεσο μέλλον.

Σκάναρε και ακολούθησε την έρευνα:

Μαρία Γερμαντζίδου, Δημοσιογράφος

 

 

 

 

 

 

 

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *