Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Μετρό

ΜΕΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Ή ΚΑΛΥΤΕΡΑ… ΤΟ «ΓΕΦΥΡΙ ΤΗΣ ΑΡΤΑΣ»

Το Μετρό Θεσσαλονίκης θα είναι ένα υπόγειο αστικό σύστημα μεταφοράς σταθερής τροχιάς στην πόλη της συμπρωτεύουσας. Θα είναι το πρώτο αυτόματο σύστημα μετρό – χωρίς οδηγούς – στη χώρα. Σύμφωνα με τις τελευταίες εξαγγελίες – λογικά πριν τις επόμενες – κυβερνητικών στελεχών, θα τεθεί σε λειτουργία στα τέλη του 2023.

Η συνεχής χρησιμοποίηση – δίκην υπερβολής- μελλοντικού χρόνου γίνεται λόγω επαναλαμβανόμενων διακοπών των εργασιών, αλλαγών στο σχεδιασμό του έργου και εκτεταμένων αρχαιολογικών ανασκαφών, που το έχουν οδηγήσει σε ένα βαθύ τέλμα. Συνεπώς, αποτελεί ίσως το πλέον πολύπαθο έργο των τελευταίων -περίπου- 18 ετών στην Ελλάδα, δεδομένου πως ο διαγωνισμός για την κατασκευή των 13 σταθμών της βασικής του γραμμής, από το Σιδηροδρομικό Σταθμό μέχρι τη Νέα Ελβετία, ξεκίνησε το 2004.

Μετρό

Τα πρώτα χρόνια κατασκευής

Το μεγαλεπήβολο – στα χαρτιά ακόμη – έργο ξεκίνησε να κατασκευάζεται ως συγχρηματοδοτούμενο από Ευρωπαϊκά Ταμεία το 2006 με αρχικό ορίζοντα ολοκλήρωσης έξι έτη.

Το 2012 – έτος συμβατικής παράδοσης και λειτουργίας του – η κατασκευή είχε προχωρήσει μόλις κατά 18%. Στα έξι πρώτα χρόνια δηλαδή, το έργο είχε «φορτωθεί» ήδη πέντε χρόνια καθυστέρησης, αφού η «πρόοδος»που σημειώθηκε, αντιστοιχούσε σε εργασία ενός μόλις έτους. Και όλο αυτό σημειώθηκε ανεξάρτητα από αρχαιολογικά προβλήματα και εμπλοκές.

Στα επόμενα χρόνια οι διοικητικές ανεπάρκειες, τα προβλήματα στο σχεδιασμό του έργου και η παγκόσμια οικονομική κρίση ως οι κύριες αιτίες των καθυστερήσεων, ενισχύθηκαν από τη κυβερνητική απόφαση να αποσπαστούν τα πολύ σημαντικά αρχαία, που βρέθηκαν επί της Βενιζέλου, με κίνδυνο την καταστροφή της αυθεντικότητας και της ακεραιότητάς τους. Έτσι, το έργο σταμάτησε, τελείως, να κατασκευάζεται το 2014.

Μετρό

Η τριετία 2016 – 2019 μέχρι και σήμερα

Την τριετία 2016 – 2019 το έργο γνώρισε μια κάποια πρόοδο. Στα τρία, περίπου, χρόνια εντατικών ρυθμών κατασκευής, από το Μάρτιο του 2016 μέχρι το Σεπτέμβριο του 2019, το έργο από το 33% προχώρησε στο 75% της ολοκλήρωσής του.

Επίσης, την περίοδο αυτή, φάνηκε να βρέθηκε μία τεχνική λύση για την κατασκευή του σταθμού Βενιζέλου με τα αρχαία αμετακίνητα.

Με τις εκλογές του Ιουλίου του 2019 και την αλλαγή της κυβέρνησης, ο νέος -τότε- πρωθυπουργός, κύριος Μητσοτάκης, ανακοίνωσε την εκ νέου αλλαγή στο σχεδιασμό του έργου, προκειμένου να γίνει εφικτό το παλιό σχέδιο της απόσπασης και μεταφοράς σε άλλο χώρο των αρχαιοτήτων της Βενιζέλου.Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να σταματήσουν τα έργα που εκτελούνταν και επρόκειτο να ολοκληρωθούν στα τέλη του 2020, σύμφωνα με το τότε χρονοδιάγραμμα, με εξαίρεση τον «ταλαιπωρημένο» σταθμό της Βενιζέλου, ο οποίος θα παραδίνονταν το 2023.

Μετρό

Όλες αυτές οι σοβαρές καθυστερήσεις και οι διακοπές του έργου έχουν κοστίσει και θα συνεχίζουν να κοστίζουν στο δημόσιο κορβανά αρκετά εκατομμύρια ευρώ,τα οποία έχουν επιδικαστεί από τα αρμόδια δικαστήρια στους εργολάβους ως αποζημιώσεις, αυξάνοντας έτσι συνεχώς, το συνολικό κόστος υλοποίησής του.

Παρόλα αυτά, ο πρωθυπουργός και πάλι από τη Θεσσαλονίκη αναφέρθηκε στην ολοκλήρωση του έργου, χωρίς αυτή τη φορά να δεσμεύεται σε κάποια ημερομηνία. Επίσης και οι αρμόδιοι της «Αττικό Μετρό» επιμένουν ότι το μετρό θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2023.Σύμφωνα, όμως, με πληροφορίες ο εργολάβος αμφισβητεί την παράδοση του έργου σε περίπου ένα χρόνο από σήμερα, επειδή το Δημόσιο καθυστερεί συνολικά 212 μελέτες που έπρεπε να έχουν ήδη εγκριθεί για να προχωρήσουν οι διαδικασίες.

Όλα αυτά έχουν οδηγήσει ένα έργο πνοής, σε μία πρωτοφανή καθυστέρηση και ταλαιπωρία, για μία πόλη ενός εκατομμυρίου κατοίκων που ασφυκτιεί, παραμένοντας όμηρος των λεωφορείων. Έστω και την ύστατη ώρα, μία δημόσια συγγνώμη από όλους τους εμπλεκόμενους θα πρέπει να ειπωθεί, αντί να ρίχνουν οι μεν το μπαλάκι των ευθυνών στους δε.

Μετρό

Σκάναρε και δες περισσότερα

Δημήτρης Ευαγγελίδης, Δημοσιογράφος

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *