Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Ο ΓΝΩΣΤΟΣ ΚΑΝΙΒΑΛΟΣ ΠΟΥ ΑΘΩΩΘΗΚΕ

Ο Σαγκάουα, το 1981, σκότωσε και κανιβάλισε μια γυναίκα, αλλά δεν μπήκε ποτέ φυλακή. Παρακάτω, θα δούμε την τρομακτική ιστορία ενός Ιάπωνα κανίβαλου!

Η πρώτη απόπειρα δολοφονίας και κανιβαλισμού

Ο Ισέι Σαγκάουα γεννήθηκε στις 26 Απριλίου του 1949, στο Κόμπε, στο νομό Hyōgo, από πλούσιους γονείς. Ο Σαγκάουα βίωσε για πρώτη φορά κανιβαλιστικές επιθυμίες ενώ ήταν στην πρώτη δημοτικού, αφού είδε τον μηρό ενός άνδρα. Σε συνέντευξή του στο «Vice», το 2011, ο Σαγκάουα ανέφερε ότι ως νεαρός συμμετείχε σε κτηνοβασία με τον σκύλο του και βίωσε κανιβαλιστικές επιθυμίες για γυναίκες. Φοίτησε στο Πανεπιστήμιο Wako και ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό του στην αγγλική φιλολογία, στο πανεπιστήμιο Kwansei Gakuin. Σε ηλικία 24 ετών, καθώς φοιτούσε στο πανεπιστήμιο Wako στο Τόκιο, ο Σαγκάουα ακολούθησε μια ψηλή Γερμανίδα στο σπίτι της και στη συνέχεια διέρρηξε το διαμέρισμά της ενώ εκείνη κοιμόταν.

Η πρόθεσή του ήταν να την κανιβαλίσει, κόβοντας μέρος των γλουτών της, αλλά εκείνη ξύπνησε, απέτρεψε την επίθεσή του και τον έσπρωξε στο έδαφος. Ο Σαγκάουα συνελήφθη από την αστυνομία και κατηγορήθηκε για απόπειρα βιασμού, ενώ δεν ομολόγησε τις πραγματικές του προθέσεις στις Αρχές. Οι κατηγορίες του Σαγκάουα για απόπειρα βιασμού αποσύρθηκαν όταν ο πατέρας του κατέβαλε διακανονισμό στο θύμα. Το 1977, σε ηλικία 28 ετών, μετακόμισε στη Γαλλία για να κάνει διδακτορικό στη λογοτεχνία, στη Σορβόννη του Παρισιού. Ο Σαγκάουα έχει πει ότι όσο διέμενε στο Παρίσι, «Σχεδόν κάθε βράδυ έφερνα μια πόρνη στο σπίτι και μετά προσπαθούσα να την πυροβολήσω, αλλά για κάποιο λόγο τα δάχτυλά μου πάγωναν και δε μπορούσα να πατήσω τη σκανδάλη».

Η δολοφονία, ο βιασμός και ο κανιβαλισμός στην Renée Hartevelt

Στις 11 Ιουνίου 1981, ο Σαγκάουα, 32 ετών τότε, προσκάλεσε μία συμφοιτήτριά του στη Σορβόννη, την Ολλανδή Renée Hartevelt, σε δείπνο στο διαμέρισμά του στην οδό Erlanger 10, με το πρόσχημα της μετάφρασης ποίησης για μια σχολική εργασία. Ο Σαγκάουα σχεδίαζε να τη σκοτώσει και να τη φάει, έχοντας εγκρίνει την υγεία και την ομορφιά της – χαρακτηριστικά που πίστευε ότι του έλειπαν, αφού θεωρούσε τον εαυτό του αδύναμο, άσχημο και μικρό (είχε ύψος 1.45 μέτρα), ισχυριζόμενος πως ήθελε να απορροφήσει την ενέργειά της. Εκείνη ήταν 25 ετών και 1.78 μέτρα. Μετά την άφιξη της Hartevelt, εκείνη άρχισε να διαβάζει ποίηση σε ένα γραφείο, με την πλάτη της γυρισμένη στον Σαγκάουα, όταν εκείνος την πυροβόλησε στο λαιμό με ένα τουφέκι. Ο Σαγκάουα είπε ότι λιποθύμησε μετά το σοκ του πυροβολισμού της, αλλά ξύπνησε με τη συνειδητοποίηση ότι έπρεπε να πραγματοποιήσει το σχέδιό του. Αρχικά βίασε το πτώμα της, αλλά δε μπορούσε να δαγκώσει το δέρμα της επειδή τα δόντια του δεν ήταν αρκετά κοφτερά, οπότε έφυγε από το διαμέρισμα και αγόρασε ένα χασαπομάχαιρο. Έπειτα, κατανάλωσε διάφορα μέρη του σώματος της Hartevelt, τρώγοντας τα περισσότερα από τα στήθη της, το πρόσωπο, τους γλουτούς, τα πόδια, τους μηρούς και το λαιμό της, άλλα ωμά και άλλα μαγειρεμένα, ενώ κράτησε κάποια μέρη στο ψυγείο του. Έβγαλε, επίσης, φωτογραφίες του σώματος της Hartevelt σε κάθε στάδιο κατανάλωσης. Μόλις τα υπολείμματα του σώματός της που δεν κατανάλωσε άρχισαν να αποσυντίθενται, προσπάθησε να τα πετάξει σε μια λίμνη στο πάρκο Bois de Boulogne, μεταφέροντας τα διαμελισμένα κομμάτια του σώματός της σε δύο βαλίτσες, αλλά συνελήφθη επ’ αυτοφώρω από τη γαλλική αστυνομία, τέσσερις ημέρες αργότερα. Ο πλούσιος πατέρας του Σαγκάουα, ωστόσο, του παρείχε δικηγόρο για την υπεράσπισή του και αφού κρατήθηκε για δύο χρόνια περιμένοντας τη δίκη, κρίθηκε νομικά παράφρων και ακατάλληλος να δικαστεί από τον Γάλλο δικαστή, Jean-Louis Bruguière, ο οποίος διέταξε την επ’ αόριστον κράτησή του σε ψυχιατρική κλινική.

Η διασημότητά του και η αθώωσή του

Μετά από μια επίσκεψη του συγγραφέα Inuhiko Yomota, η αφήγηση του Σαγκάουα για τη δολοφονία του δημοσιεύτηκε στην Ιαπωνία με τον τίτλο «Στην ομίχλη». Η επακόλουθη δημοσιότητα και η μακάβρια διασημότητά του, πιθανότατα συνέβαλαν στην απόφαση των γαλλικών Αρχών να τον απελάσουν στην Ιαπωνία, από όπου μεταφέρθηκε άμεσα στο νοσοκομείο Matsuzawa, στο Τόκιο. Όλοι οι ψυχολόγοι που τον εξέτασαν, τον δήλωσαν λογικό και διαπίστωσαν ότι η σεξουαλική διαστροφή ήταν το μοναδικό κίνητρο για τη δολοφονία της κοπέλας. Καθώς οι κατηγορίες εναντίον του Σαγκάουα στη Γαλλία είχαν αποσυρθεί, τα γαλλικά δικαστικά έγγραφα σφραγίστηκαν και δε δόθηκαν στις ιαπωνικές Αρχές. Κατά συνέπεια, ο Σαγκάουα δε μπορούσε να κρατηθεί νόμιμα στην Ιαπωνία. Έτσι, πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο στις 12 Αυγούστου του 1986 και στη συνέχεια παρέμεινε ελεύθερος μέχρι τον θάνατό του.

Τάσος Δρούγγος, Αρθρογράφος

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *