Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Ο ΜΕΓΑΣ ΛΟΥΔΟΒΙΚΟΣ

Σαν σήμερα το 1937 γεννήθηκε ο Ludvík Daněk,Τσεχοσλοβάκος δισκοβόλος, ο οποίος κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1972 με μία βολή 64.40 μ. Σε εθνικό επίπεδο, ο Daněk κέρδισε δεκατέσσερα χρυσά μετάλλια στο Πρωτάθλημα Στίβου της Τσεχοσλοβακίας που πραγματοποιήθηκε από το 1960 έως το 1992. Βελτίωσε το ρεκόρ πρωταθλήματος Τσεχοσλοβακίας τέσσερις φορές και κατετάγη πρώτος σε σύνολο πρωταθλημάτων. Σε όλα τα χρόνια της σταδιοδρομίας του αγωνιζόταν για την Τσεχοσλοβακία, και ανήκε στα τμήματα στίβου της Σπαρτάκ Μπρνο και της Σπάρτα Πράγας.

Ο Ludvík Daněk σε ηλικία μόλις 16 ημερών πέθανε ο πατέρας του και μεγάλωσε στα ταραγμένα χρόνια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Στις 27 Απριλίου του 1957, σε ηλικία 20 ετών, είχε πάρει μέρος σε αγώνες στο Μπρνο. Επιστρέφοντας στο χωριό του με τη μηχανή ενός φίλου του, ένα ατύχημα λίγο έλειψε να τους στοιχίσει τη ζωή. Η μηχανή έπεσε σε ένα δέντρο κι ο νεαρός κι άσημος τότε αθλητής χτύπησε στη σπονδυλική στήλη και έχασε το ένα του νεφρό. Οι γιατροί τού είπαν ότι δεν υπήρχε περίπτωση να συνεχίσει τον αθλητισμό. Ακόμη κι από τον στρατό πήρε απαλλαγή.

Ωστόσο, επτά χρόνια αργότερα, ο Ludvík Daněk έφθασε να κερδίσει αργυρό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες και να κάνει παγκόσμιο ρεκόρ. Συγκεκριμένα, στις 2 Αυγούστου του 1964, κατέρριψε στο Τούρνοφ το παγκόσμιο ρεκόρ στη δισκοβολία, με βολή 64.55 μ. Στις 15 Οκτωβρίου της ίδιας χρονιάς κέρδισε το αργυρό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο με βολή 60.52 μ.

Στις 15 Οκτωβρίου του 1965, στο Σόκολοφ της Τσεχοσλοβακίας, ο “Μέγας Λουδοβίκος” της δισκοβολίας κατέρριψε το παγκόσμιο ρεκόρ με επίδοση 65.22 μ.

Θεόδωρος Βαφειάδης, Αθλητικογράφος

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *