Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
σαλούφες

ΟΙ ΚΑΦΕ ΜΕΔΟΥΣΕΣ ΜΟΝΟ ΚΑΛΟ ΚΑΝΟΥΝ

Κάθε καλοκαίρι οι θάλασσες γεμίζουν με μέδουσες και πιο συγκεκριμένα με καφέ μέδουσες ή αλλιώς σαλούφες. Τρομακτικές στην όψη μεν, χρήσιμες δε. Ο άνθρωπος δεν είναι εξοικειωμένος στο να κολυμπάει δίπλα σε οργανισμούς που μοιάζουν με γιγάντια τηγανιτά αβγά, όμως και που τις σκοτώνει μόνο κακό κάνει.

Πάντως, η εμφάνιση των μεδουσών δε συνάδει με βρώμικα νερά, αλλά οφείλεται σε άλλους παράγοντες όπως η αλλαγή της θερμοκρασίας, η υπεραλίευση που λιγοστεύει τα ψάρια που τρώνε οι μέδουσες, η κλιματική αλλαγή κι άλλα πολλά. Όμως οι σαλούφες δεν τσιμπάνε καθόλου. Αντιθέτως, αυτές φοβούνται τον άνθρωπο. Εάν κολυμπήσετε δίπλα τους, θα φύγουν.

σαλούφες

Βέβαια, βοηθούν αρκετά τη θάλασσα. Παρακάτω παρουσιάζονται κάποιοι λόγοι που δεν πρέπει να βγάλουμε έξω από το νερό την καφέ μέδουσα:

  • Εάν η μέδουσα βρεθεί εκτός νερού, θα προκληθεί δυσοσμία, οπότε δημιουργείται εστία μόλυνσης. Επίσης, δε νομίζουμε να είναι πολλοί πρόθυμοι να την καθαρίσει.
  • Τρέφεται με μικρά ψάρια και ζωοπλαγκτόν. Μάλιστα, αποτελεί τροφή και για άλλους θαλάσσιους οργανισμούς.
  • ​Θα μείνει στα νερά για ένα σύντομο χρονικό διάστημα και με το ρεύμα, θα φύγει.

Υπάρχουν πολλοί οργανισμοί που έχουν ασυνήθιστη μορφή, όμως αυτό δε σημαίνει πως αποτελούν κίνδυνο για τον άνθρωπο. Επιπροσθέτως, επειδή κυκλοφορούν αρκετά βίντεο και φωτογραφίες, δεν πρέπει ο άνθρωπος να την ακουμπάει συνεχώς, όσο ακίνδυνη κι αν είναι. Εάν βγει λίγο έξω από το νερό, έστω και κάποια δευτερόλεπτα, πεθαίνει. Εν τέλει, το δικό μας είδος κάνει έφοδο στο σπίτι τους, δηλαδή στη θάλασσα.

σαλούφες

Σκάναρε και ακολούθησε την έρευνα

Μαρία Γερμαντζίδου, Δημοσιογράφος

 

 

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *