Παραβάσεις υπάρχουν παντού γύρω μας. Μπορεί να γίνουν από τον οποιονδήποτε, ανεξάρτητα από την κοινωνική του θέση, την εθνικότητα, τη θρησκεία. Κατά καιρούς, έχουμε δει πολλές παραβάσεις να συμβαίνουν και στον χώρο του αθλητισμού, από διάφορους παράγοντες. Σήμερα, θα μιλήσουμε για κάποιες περιπτώσεις αθλητών και θα σταθούμε, κυρίως, στις ποινές που τους ασκήθηκαν.
ΟΙ ΠΑΡΑΒΑΤΕΣ ΤΟΥ ΜΠΑΣΚΕΤ
Θα ξεκινήσουμε από τον χώρο του μπάσκετ με την πρώτη περίπτωση να είναι αυτή του Τζα Μοράντ, των Γκρίζλις, στο ΝΒΑ. Αρχικά είχε δημοσιευτεί ένα βίντεο στο οποίο ο Τζα βρισκόταν σε ένα κλαμπ στο Κολοράντο, να κρατά ένα όπλο, τον περασμένο Μάρτιο. Τον τιμώρησαν με 8 αγωνιστικές εκτός. Στη συνέχεια, κυκλοφόρησε άλλο ένα βίντεο στο οποίο απεικονιζόταν μέσα σε ένα αμάξι στη θέση του συνοδηγού, να κρατά και πάλι ένα όπλο. Η ποινή που του επιβλήθηκε αυτή τη φορά ήταν να αποβληθεί για 25 αγωνιστικές.
Επόμενη περίπτωση είναι αυτή του Ο’Τζέι Μέιο. Έχει βγει Νο 3 στο Ντραφτ του 2008 και έχει περάσει από τις ομάδες των Τίμπεργουλβς, των Γκρίζλις, των Μπακς και των Μάβερικς. Το 2016 τιμωρήθηκε με 2 χρόνια αποκλεισμό από τη λίγκα, δηλαδή για 164 αγώνες, γιατί παραβίασε τους όρους περί χρήσης ναρκωτικών ουσιών. Η καριέρα του πήρε την κάτω βόλτα μετά από αυτό. Σε δήλωσή του έχει πει “Έσκαβα τρύπα στον εαυτό μου, αλλά δεν είναι φέρετρο”.
Άλλη μία μεγάλη τιμωρία, είναι αυτή του Ρον Αρτέστ. Δέχτηκε την ποινή των 73+13 αγώνων εκτός, κάτι που τον κράτησε έξω από το παρκέ για το υπόλοιπο της σεζόν 2004-05. Λόγος αυτής της βαριάς τιμωρίας ήταν ένα μακελειό που ξεκίνησε από ένα σκληρό φάουλ του Ρον στον Μπεν Ουάλας, το οποίο προκάλεσε την αντίδραση του τελευταίου, που τον απώθησε και του έδωσε μπουνιές στο πρόσωπο. Τη στιγμή εκείνη, ένας οπαδός των Πρίνστονς πέταξε ένα πλαστικό ποτήρι προς το μέρος του Αρτέστ. Σαν μαινόμενος ταύρος, ο Ρον, έτρεξε στην εξέδρα και πλακώθηκε με έναν άλλο οπαδό που νόμιζε ότι αυτός τον είχε σημαδέψει. Η υπόθεση κατέληξε στα δικαστήρια, όπου του επιβλήθηκε και η τιμωρία.
Ένας πολλά υποσχόμενος αθλητής που θα λέγαμε ότι έβαλε τα χεράκια του και έβγαλε τα ματάκια του, είναι ο Λατρέλ Σπρίουελ. Ο Σπρίουελ τιμωρήθηκε με ποινή αποκλεισμού από 68 αγώνες. Κατά τη διάρκεια μιας προπόνησης των Ουόριορς, ο προπονητής της ομάδας, Πι Τζέι Κορλέσιμο, έκανε παρατήρηση στον Λατρέλ, ζητώντας του να βάζει περισσότερη δύναμη στις πάσες του. Ο Σπρίουελ κατευθύνθηκε προς το μέρος του, τον έπιασε από τον λαιμό για αρκετά δευτερόλεπτα, προσπαθώντας να τον πνίξει, μέχρι να τους χωρίσουν οι συμπαίκτες του. Σε δήλωση του για το περιστατικό είχε πει “Δεν τον έπνιξα πολύ σφιχτά. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι μπορούσε να αναπνεύσει”.
Τελευταία περίπτωση για τον χώρο του μπάσκετ είναι αυτή ενός δικού μας παιδιού, του Ντίνου Μήτογλου. Ο Ντίνος έπαιζε για την Αρμάνι Μιλάνο την σεζόν 2021-22. Σε έναν έλεγχο ντόπινγκ βγαίνει θετικός και τιμωρείται με αποκλεισμό 32 μηνών εκτός. Ο Μήτογλου κυνήγησε την υπόθεση, υποστηρίζοντας ότι δεν είχε πάρει τα σκευάσματα αυτά εν γνώσει του. Ξαναέπαιξε μετά από 16 μήνες, τελικά, σε ένα φιλικό παιχνίδι της Εθνικής Ελλάδας με τη Σλοβενία.
ΠΟΙΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΩΝ
Ποικίλες είναι και εδώ οι περιπτώσεις και οι λόγοι που τιμωρήθηκαν κάποιοι παίκτες. Ας ξεκινήσουμε με τον Έρικ Καντονά. Ο καθόλου ήρεμος παίκτης, θα λέγαμε, σε μία αναμέτρηση της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με την Κρίσταλ Πάλας, δέχτηκε μία κόκκινη κάρτα για ένα πολύ σκληρό μαρκάρισμα που είχε κάνει. Στον δρόμο προς τα αποδυτήρια δέχτηκε πολλές αποδοκιμασίες και γιουχάρισμα από τους οπαδούς της Κρίσταλ Πάλας. Σε μια στιγμή, και μην αντέχοντας άλλο, έτρεξε και κλώτσησε έναν οπαδό από αυτούς, με μία θεαματική κίνηση κουνγκ-φου.
Μία βιντεοκασέτα με τίτλο “Οι σκληροί του ποδοσφαίρου”, το 1992, ήταν η αιτία που ο Βίνι Τζόουνς έφαγε πρόστιμο 20.000 λιρών και 6 μήνες αποκλεισμό από τα γήπεδα. Γιατί; Τι περιείχε αυτή η κασέτα; Εκεί μέσα ο Βίνι περιέργαφε πόσο του αρέσουν τα βρώμικα κόλπα στον αγωνιστικό χώρο και η βίαιη συμπεριφορά και έδινε παραδείγματα που είχε χρησιμοποιήσει.
Ένα ακόμη αστέρι της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ήταν ο Ρίο Φέρντιναντ. Το 2003, ο αρχηγός της Μάντσεστερ, σε έναν έλεγχο βγήκε θετικός σε χρήση ναρκωτικών ουσιών και τιμωρήθηκε με αποκλεισμό από την ενεργό δράση για 8 ολόκληρους μήνες.
Δύο εξαιρετικά δυσάρεστες περιπτώσεις τιμωριών είναι αυτές του Φρανσουά Ζιλέ, τερματοφύλακα της Τορίνο και του Μάσιμο Γκάνσι, επιθετικού της Φροζινόνε οι οποίοι, το 2013, μαζί με 20 ακόμα ποδοσφαιριστές τιμωρήθηκαν με 43 μήνες αποκλεισμό από κάθε αθλητική διοργάνωση, με την κατηγορία για συμμετοχή σε κύκλωμα στημένων αγώνων από την Ιταλική δικαιοσύνη.
ΤΟ ΜΠΑΛΑΚΙ ΠΕΦΤΕΙ ΑΛΛΟΥ
Τελευταία περίπτωση είναι αυτή της άλλοτε Νο 1 παγκόσμιας τενίστριας στον κόσμο, Σιμόνα Χάλεπ. Σε έλεγχο αντιντόπινγκ που έγινε το Οκτώβριο του 2022, η Χάλεπ βγήκε θετική σε μία απαγορευμένη ουσία. Η ίδια υποστήριξε ότι δεν είχε πάρει την συγκεκριμένη ουσία εν γνώσει της. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Ακεραιότητας στο τένις της επέβαλε ποινή αποκλεισμού για 4 ολόκληρα χρόνια.
Όπως συμπεραίνουμε, είναι πολύ εύκολο σε κάποιες περιπτώσεις, μέσα από λάθος επιλογές ή αποφάσεις της στιγμής, που δε μπορεί κανείς εύκολα να παραμείνει ψύχραιμος, να προκαλέσει ζημιά στην καριέρα του, αλλά και γενικότερα στην ζωή του, η οποία πολλές φορές αποδεικνύεται ανεπανόρθωτη.
Κατερίνα Χριστοδούλου, Αθλητικογράφος