Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ: ΣΤΙΓΜΕΣ (5)

Οι ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ είναι η ύψιστη τιμή για έναν αθλητή και μ’ ένα μετάλλιο μπαίνει στην αιωνιότητα. Πολλές χώρες μέσα στα χρόνια δεν κατάφεραν ποτέ να πάρουν μετάλλιο ή δεν πήραν χρυσό. Ας δούμε ποιες χώρες βγήκαν από τις προηγούμενες λίστες.

Hugues Zango

Οι ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ φιλοξενούν την Μπουρκίνα Φάσο από το 1972 και με εξαίρεση τρεις συνεχόμενες Ολυμπιάδες (1976, 1980, 1984) συμμετέχει ασταμάτητα. Έχει στείλει συνολικά 48 αθλητές σε αυτά τα χρόνια και οι 7 να ήταν φέτος αλλά δεν κατάφεραν να κερδίσουν ποτέ τίποτα.

Όλα άλλαξαν φέτος όμως. Στον τελικό του τριπλούν ο Hugues Zango ήταν φιναλίστ. Δεν περίμενε πολλά αλλά ό,τι και να έκανε ήταν ευχαριστημένος. Εν τέλει τα πράγματα ήρθαν πολύ καλύτερο γι’ αυτόν.

Στο τρίτο άλμα προσγειώνεται στα 17.47 και ανεβαίνει στην 3η θέση. Μέχρι το τέλος του αγώνα έμεινε εκεί και έγινε ο πρώτος αθλητής της Μπουρκίνα Φάσο που κατακτά Ολυμπιακό μετάλλιο.

Hidilyn Diaz

Οι Φιλιππίνες είναι μία χώρα 110 εκατομμυρίων ανθρώπων, οι οποίοι είναι λάτρεις του αθλητισμού, όμως δεν πήρε ποτέ χρυσό μετάλλιο. Οι πρώτοι ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ που συμμετείχαν ανεξάρτητα από τις Η.Π.Α. ήταν το 1924 και με εξαίρεση το 1980 δεν έχουν καμία απουσία.

Εκατοντάδες οι αθλητές αλλά 10 μετάλλια και κανένα από αυτά χρυσό. Φέτος έσπασε το αρνητικό σερί από την Hidilyn Diaz στην κατηγορία των 55 κιλών στην άρση βαρών.

Η Hidilyn Diaz έσπασε το Ολυμπιακό ρεκόρ με σύνολο 224 κιλά, σηκώνοντας 98 κιλά στο αρασέ και 126 κιλά στο επολέ-ζετέ. Ο αγώνας ήταν οριακός καθώς αρχικά έκανε Ολυμπιακό ρεκόρ στο επολέ-ζετέ με 124 κιλά και η Κινέζα, Liao Qiuyun, το προσπέρασε με 126 κιλά στην τελευταία προσπάθεια. Στην τελευταία προσπάθεια η Diaz σήκωσε 127 κιλά και πήρε το χρυσό μαζί και το Ολυμπιακό ρεκόρ.

Flora Duffy

Οι Βερμούδες και οι ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ συνυπάρχουν από το 1936 έως σήμερα πλην του 1980. Παρόλα αυτά το πρώτο μετάλλιο ήρθε το 1976 στο Μόντρεαλ με τον Clarence Hill να κατακτά χάλκινο μετάλλιο στην πυγμαχία. Από τότε τίποτα, κανένα μετάλλιο μέχρι την Flora Duffy.

Μαζί με τον κωπηλάτη Dara Alizadeh ήταν οι δύο εκπρόσωποι από τις Βερμούδες. Η Flora Duffy συμμετείχε για 4η σερί Ολυμπιάδα αλλά χωρίς να έχει κάνει το κάτι παραπάνω. Μπορεί μέσα στα χρόνια να είχε κερδίσει πολλούς και σημαντικούς αγώνες αλλά όχι σε Ολυμπιάδα.

Φέτος άλλαξαν όλα. Όχι μόνο κατάφερε να πάρει μετάλλιο αλλά να είναι χρυσό. Το πρώτο για τις Βερμούδες και αυτόματα έγιναν η μικρότερη “χρυσή” χώρα στην ιστορία. Ιστορική στιγμή για την Duffy, για τις Βερμούδες όσο και για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Μέρος 1ο: https://grdiscovery.com/olympic-games-stigmes/
Μέρος 2ο: https://grdiscovery.com/olympic-games-stigmes-2/
Μέρος 3ο: https://grdiscovery.com/olympic-games-stigmes-3/
Μέρος 4ο: https://grdiscovery.com/olympic-games-stigmes-4/

Θεόδωρος Βαφειάδης, Αθλητικογράφος

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *