Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ: ΚΟΙΝΑ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΑ

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι η πιο παλιά αθλητική διοργάνωση. Έχουν βρεθεί αναφορές στη μεγάλη γιορτή του αθλητισμού, από εποχές προ Χριστού. Συγκεκριμένα, η πρώτη φορά που μαθαίνουμε για αυτούς, είναι το 776 π.Χ.

Από τον 19ο αιώνα, οι Ολυμπιακοί Αγώνες ήρθαν ξανά στην ζωή μας. Είναι η μεγαλύτερη αθλητική διοργάνωση, καθώς βλέπουμε πολλά αθλήματα μαζί τα οποία υπό άλλες συνθήκες μπορεί να μην παρακολουθούσαμε ποτέ. Δεν είναι τυχαίο που άλλα αθλήματα που έχουν περισσότερες διοργανώσεις (ποδόσφαιρο, μπάσκετ κλπ), έχουν χαμηλή τηλεθέαση.

Η επιστροφή των Ολυμπιακών Αγώνων όμως γεννάει μερικά ερωτήματα. Τι κοινά και τι διαφορές είχαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες τότε με σήμερα; Αυτό θα δούμε σε αυτό το άρθρο.

Ολυμπιακοί Αγώνες

Κοινά

Όπως προαναφέραμε, το τότε με το σήμερα μετράνε πολλά κοινά. Κάποια αλλάζουν όσο περνάει ο χρόνος, αλλά κάποια άλλα μένουν απείρακτα όσα χρόνια και αν περάσουν.

Το πιο βασικό κοινό που είχε το τότε με το τώρα, είναι ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες γίνονται ανά 4 χρόνια. Όσα χρόνια και αν περάσουν, αν δεν γίνει κάτι πολύ συνταρακτικό όπως το 2020 με τον κορωνοΐό, δεν θα αλλάξει το χρονικό διάστημα της διεξαγωγής τους. Είναι πολύ σημαντικό να σημειωθεί ότι ακόμη και σε καιρό πολέμου, δεν ήταν απίθανο να σταματήσει για την διεξαγωγή του.

Ένα επιπλέον κοινό στις δύο αυτές εποχές, είναι ο Μαραθώνιος. Φυσικά, σήμερα δεν κάνουν την ίδια διαδρομή με τότε, αλλά τα χιλιόμετρα είναι απαράλλακτα. Είναι από τα πιο σημαντικά αθλήματα των Ολυμπιακών Αγώνων, καθώς δεν θέλει να είσαι μόνο γρήγορος αλλά να έχεις και πολλές αντοχές. Είναι ένα άθλημα που μέχρι να φτάσεις στον τερματισμό, θα κάνεις πολλές ώρες.

Ένα ακόμη από τα πιο γνωστά αθλήματα των Ολυμπιακών Αγώνων στην αρχαία Ελλάδα, είναι η Ελληνορωμαϊκή πάλη. Στην ουσία είναι πολλά ήδη πάλης μαζί. Πολλοί θεατές θαυμάζουν το ταλέντο των αθλητών αυτών, καθώς θεωρείται από τα δυσκολότερα αθλήματα. Είναι πολύ πιο απαιτητικό από τα υπόλοιπα ήδη πάλης και αυτό γιατί έμεινε ολόιδιο με της αρχαίας Ελλάδας. Τότε ήταν πιο σκληραγωγημένοι όλοι  τους. Βέβαια δεν ξέρουμε για πόσο θα υπάρχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες ακόμη η Ελληνορωμαϊκή πάλη, καθώς έχουν γίνει συζητήσεις για την αποχώρηση του αθλήματος από την διοργάνωση. Μέχρι το 2024 όμως θα υπάρχουν σίγουρα.

Ολυμπιακοί Αγώνες

Διαφορές

Φυσικά είχαμε και αρκετές διαφορές που σήμερα μπορεί να μας φαίνονται περίεργες, αλλά τότε ήταν φυσιολογικές. Τότε υπήρχαν κάποιοι περιορισμοί που αν υπήρχαν την εποχή που ζούμε, θα έχαναν την εκτίμηση πολλών.

Τότε, απαγορευόντουσαν οι γυναίκες να παίρνουν μέρος, τόσο στα αγωνίσματα, όσο το να είναι και στις κερκίδες. Ο ρόλος της γυναίκας τότε, ήταν να μένει σπίτι και απαγορευόταν να παίρνει θέση σε θέματα της κοινωνίας ή να αθλείται, σε αντίθεση με τον άντρα που τότε είχε πολύ περισσότερα δικαιώματα. Αυτό σημαίνει ότι τότε δεν βλέπαμε ούτε στον αγωνιστικό χώρο γυναίκες, ούτε στις εξέδρες.

Σήμερα έχουν κερδίσει το δικαίωμα να παίρνουν μέρος στα αθλήματα και να είναι μέρος του κοινού. Μπορεί να άργησε να τους δοθεί αυτή η ευκαιρία καθώς έπρεπε από την αρχαία Ελλάδα να το έχουν, αλλά τουλάχιστον πλέον το έχουν όπως τους αξίζει.

Μία ακόμη μεγάλη διαφορά του τότε με το σήμερα, είναι πως κάποτε οι αθλητές ήταν γυμνοί. Όσα λιγότερα φοράει κανείς, τόσο πιο άνετες είναι οι κινήσεις του όταν αθλείται. Έτσι οι αθλητές τότε δεν φορούσαν ρούχα, ώστε να είναι πιο ελεύθεροι. Φυσικά υπήρχαν αγωνίσματα που μπορούσαν να χτυπήσουν και μάλιστα σοβαρά, αλλά τότε ήταν μαθημένοι σε αυτήν την συνθήκη ζωής.

Ολυμπιακοί Αγώνες

Στους τωρινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, είναι δεδομένο ότι οι αθλητές είναι ντυμένοι. Μπορεί σε κάποια αθλήματα (κυρίως νερού) να φοράνε λιγότερα, αλλά και πάλι δεν είναι γυμνοί.

Τέλος μια άλλη βασική διαφορά, είναι ότι τότε όλοι οι Ολυμπιακοί Αγώνες, γινόντουσαν στην αρχαία Ολυμπία. Δεδομένο της εποχής ήταν επίσης ότι οι αγώνες θα γινόντουσαν εκεί. Ήταν το νούμερο ένα αθλητικό μέρος της εποχής, και προς τιμήν του πήρε το όνομα του η διοργάνωση.

Βλέποντας το σήμερα, βλέπουμε ότι κάθε φορά η διοργάνωση μετακομίζει σε διαφορετική πόλη. Η απόφαση για το ποια πόλη θα φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες, παίρνετε με βάση του ποια είναι σε καλύτερη κατάσταση για να τους διοργανώσει. Επιπλέον, δεν γίνεται σε δύο συνεχόμενες διοργανώσεις να την πάρει η ίδια πόλη.

Ολυμπιακοί Αγώνες

Σκάναρε και δες περισσότερα

Δημήτρης Κωνσταντάκης, Αθλητικογράφος

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *