Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

ONLINE ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ 10/05 – 16/05

Έχοντας περάσει έξι μήνες από το δεύτερο σκληρό lockdown της χώρας, τα αυστηρά μέτρα προστασίας αρχίζουν να απομακρύνονται. Παρόλα αυτά, ένα κομμάτι που κρατάει ζωντανή την πόλη της Θεσσαλονίκης, ο χώρος του πολιτισμού, παραμένει κλειστός.

Όμως, οι καλλιτέχνες δεν τα παρατάνε και κάνουν τα αδύνατα δυνατά προκειμένου να προσφέρουν με την τέχνη τους. Μπορεί τα online streaming να υστερούν όσον αφορά σε αμεσότητα με το κοινό. Αλλά εφόσον είναι η μοναδική επιλογή για να απολαύσουμε λίγο θέατρο, μουσική ή οτιδήποτε άλλο καλό θα ήταν να στηρίξουμε αυτή τη προσπάθεια.

ΘΕΑΤΡΟ

«Θείος Βάνιας» του Αντόν Τσέχωφ

 

Ημέρες και ώρες διεξαγωγής: 10/05 – 16/05 από τις 00:00 – 23:59

 

Ο Θείος Βάνιας είναι μια ιλαροτραγωδία ανεκπλήρωτων ερώτων, αφοσίωσης στη γη κι επαρχιακής ανίας. Οι εξαίρετα από το συγγραφέα δοσμένοι χαρακτήρες, δημιουργούν από μόνοι τους έντονη εσωτερική δράση.
Πρωταγωνιστούν: Βασίλης Βλάχος, Τιτίκα Σαριγκούλη, Χριστίνα Ραφαήλου, Αργύρης Γαλάρης, Κατερίνα Σουβλή, Πάνος Κορδαλής. Κατερίνα Μπένια, Τζέρυ Άρτις.

«Il Postino – Ο ταχυδρόμος του Νερούντα»

 

Ημέρες και ώρες διεξαγωγής: 10/05 – 16/05 από τις 00:00 – 23:59

 

Η παράσταση είναι βασισμένη στο λογοτεχνικό μυθιστόρημα του Χιλιανού συγγραφέα, Αντόνιο Σκαρμέτα. Έχει γυριστεί και ομώνυμη κινηματογραφική επιτυχία, η οποία έλαβε υποψηφιότητα για Όσκαρ καλύτερης ταινίας το 1995. Πρόκειται για μία παράσταση αφιερωμένη στη φιλία δύο φαινομενικά ετερόκλιτων ανδρών, στην εύρεση της ελπίδας, της ομορφιάς, ανεξάρτητα από τόπο και πατρίδα. Μία σκηνική πράξη με έντονο μεσογειακό άρωμα νοσταλγίας και ποίησης.

Πρωταγωνιστούν: Σπύρος Σταμουλης, Μάνια Παπαδημητρίου, Χρυσαλένα Χριστοπούλου, Κωνσταντίνος Συράκης, Δημήτρης Νικολόπουλος, Σάκης Τσινιάρος, Θανάσης Τσιδίμης

«Μεταξία» του Κώστα Λάκη

 

Ημέρες και ώρες διεξαγωγής: 10/05 – 16/05 από τις 00:00 – 23:59

 

Η Μεταξία, μας καλεί να την ακολουθήσουμε στο δικό της ταξίδι. Ζωντανεύει κάθε λεπτομέρεια από τον πρόωρο χαμό της παιδικής της αθωότητας. Αναζητά τη διέξοδο από τον δικό της, προσωπικό εγκλεισμό, που ξεκινά από τη γενέτειρά της, τη Σπάρτη. Για να λυτρωθεί, ξέρει ότι πρέπει να αποδεχτεί η ίδια ό,τι της έχει συμβεί, τις πράξεις της, καθώς και τις πράξεις των άλλων. Η μετάβαση από το σκοτάδι στο φως θα γίνει με έναν τρόπο. Η Μεταξία θα μιλήσει!

Στο ρόλο της Μεταξίας: Έλη Δρίβα

Χαμός στην εντατική

 

Ημέρα και ώρα διεξαγωγής: 10/05 από τις 00:00 – 23:59

 

Μία κωμωδία καταστάσεων. Μια σύζυγος απατημένη, μια υπηρέτρια μουγκή και κουφή, μια κόρη με ιδιαιτερότητες, ένας γιατρός “μάνα” στα φακελάκια και ένας σύζυγος “πασάς” κάνουν άνω κάτω μια μονάδα νοσοκομείου.

Πρωταγωνιστούν: Βάσια Τριφύλλη, Εύα Αλεξανδρή, Βασίλης Πλατάκης.
Συμμετέχει η Ελένη Φιλίνη.

«Ghost Light» από το Μπαλέτο του Αμβούργου

 

Ημέρες και ώρες διεξαγωγής: 14/05 – 16/05 από τις 00:00 – 23:59

 

Η Κρατική Όπερα του Αμβούργου με το μπαλέτο της έρχονται στο Christmas Theater On Line. Ο σπουδαίος χορογράφος ,Τζον Νοϋμάγερ παρουσιάζει μια χορογραφία αφιερωμένη στην εποχή που ζούμε. Το έργο “Ghost Light” είναι μια απάντηση στην κοινωνική απόσταση που απαιτείται σήμερα λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.
Στην παράσταση γίνονται αναφορές στους πρωταγωνιστές διάσημων παραστάσεων χορού, που περιμένουν να ξαναγεννηθούν όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν. Έτσι η Κλάρα ψάχνει απεγνωσμένα τον Καρυοθραύστη της. Η Μαργαρίτα προσπαθεί να αναρρώσει από μια βαριά ασθένεια και η Ζιζέλ γυρίζει λυπημένη πίσω στον ουρανό. Περιμένουν τη στιγμή που θα ξαναγυρίσουν στη σκηνή και θα ενωθούν με το κοινό μέσα από τη μεγάλη τους αγάπη, το χορό.

«Αυτοί που περπατούν στα σύννεφα» του Γιάννη Σκαραγκά

 

Ημέρες και ώρες διεξαγωγής: 10/05 – 16/05 από τις 00:00 – 23:59

 

Η παράσταση έχει να κάνει με ένα ταξίδι από τη Σκύρο στην Αγγλία και από την Αγγλία στην Ικαρία και τον Πειραιά. Ένα ταξίδι από τον πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο στο σήμερα. Ένα ταξίδι στις αγωνίες και στους φόβους των ανθρώπων. Άλλοτε παράλογοι ή παράλογα λογικοί, άλλοτε εμπαθείς ή συμπαθείς, άλλοτε ειλικρινείς και σπαρακτικοί.
Ένας νεκροθάφτης, ένα παντρεμένο ζευγάρι, μια νοσοκόμα, τρεις φίλοι, η Βιρτζίνια Γούλφ και ο κύριος Στιντ. Ένας άντρας, η μάνα και μια πόρνη, συζητούν για τον Άγγλο ποιητή Ρούπερτ Μπρουκ, που απεβίωσε στη Σκύρο κατά τη διάρκεια του A’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Κάποιες στιγμές αυτοί οι άνθρωποι κατεβαίνουν βαθιά στον απώτερο εαυτό τους και ανακαλύπτουν «διαμάντια» που δεν αφορούν πια το Εγώ αλλά το Όλον. Εκεί δεν υπάρχει εποχή, συγκεκριμένος τόπος, χρόνος, εκεί υπάρχει μόνο το πάντα του ανθρώπου, που προσπαθεί με το σώμα του να ξεγελάσει το θάνατο. Ακόμα κι ο ηρωισμός είναι ένα τυχαίο γεγονός, που έχει να κάνει με την ανάγκη να παραμείνει ζωντανός.

 

Πρωταγωνιστούν: Έλενα Αρβανίτη, Χριστίνα Δενδρινού, Καλλιόπη Καραμάνη, Δημήτρης Μαύρος, Ηλίας Μπαγεώργος, Γιούλη Μπανούση, Χριστόδουλος Στυλιανού

«Μετά τον βυσσινόκηπο» του Βασίλη Μυριανθόπουλου

 

Ημέρες και ώρες διεξαγωγής: 10/05 – 16/05 από τις 19:00

 

Ένας δραματικός θεατρικός μονόλογος για την απώλεια. Η παράσταση συνδυάζει την ιστορία της Λιουμπόβ Αντρέϊεβνα, βασικής ηρωίδας του έργου του Αντόν Τσέχοφ, “Βυσσινόκηπος” και της Ανθής, μιας απλής γυναίκας που διώχτηκε από την πατρίδα της.

Ερμηνεύει η Γωγώ Μπρέμπου.

«Τα γεγονότα» του Ντέιβιντ Γκρέιγκ

 

Ημέρες και ώρες διεξαγωγής: 10/05 – 16/05 από τις 00:00 – 23:59

 

Το έργο «Τα γεγονότα» του διεθνούς φήμης Σκoτσέζου θεατρικού συγγραφέα Ντέιβιντ Γκρέιγκ, σε μουσική και στίχους του Τζων Μπράουν, έρχεται στην GNO TV. Η παραγωγή και η δημιουργία της GNO TV, υλοποιούνται με τη στήριξη της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Τα γεγονότα είναι ένα πολίτικο έργο, που εξετάζει την άνοδο της ακροδεξιάς, του νεοφασισμού και της ξενοφοβίας μέσα από μια απόπειρα να προσεγγίσει το ίδιο το «τέρας».

«Ζιζέλ» από το Μπαλέτο Μαριίνσκι

 

Ημέρες και ώρες διεξαγωγής: 10/05 – 16/05 από τις 00:00 – 23:59

 

Το θέατρο Μαριίνσκι παρουσιάζει το αριστούργημα του κλασικού μπαλέτου, την Ζιζέλ, στο Christmas Theater online. Η Ζιζέλ γράφτηκε το 1841 και θεωρείται ένα από τα πρώτα ρομαντικά μπαλέτα και από τα λίγα εκείνης της περιόδου. Η ηρωίδα Ζιζέλ είναι μια νεαρή χωριατοπούλα, που προσπαθεί να προφυλάξει τον αγαπημένο της από τα κακά γυναικεία πνεύματα.

Θεατρικός Μονόλογος: Το Παγκάκι

 

 

Ημέρες και ώρες διεξαγωγής: 10/05 – 15/05 από τις 00:00 – 23:59

 

Ο θεατρικός μονόλογος «Το Παγκάκι», βασίζεται σε αληθινή ιστορία. Ένας άστεγος νοσταλγεί, φιλοσοφεί, συγχωρεί, γελάει, κλαίει, χαίρεται, λυπάται, απορεί, αναρωτιέται, προσδοκά.
Το έργο βασίζεται στο ομότιτλο βιβλίο του Ζάχου Βασιλείου και αναφέρεται σε έναν αληθινό άστεγο που ζούσε στην Θεσσαλονίκη, σε ένα παγκάκι κοντά στον Λευκό Πύργο.

Ερμηνεύει ο Σπύρος Μπιμπίλας.

«Η Μεγάλη Χίμαιρα» του Μ. Καραγάτση

 

Ημέρες και ώρες διεξαγωγής: 10/05 – 16/05 από τις 00:00 – 23:59

 

Σε αυτό το επικό ερωτικό μελόδραμα παρακολουθούμε την ιστορία μιας παθιασμένης με την ελληνική κλασική παιδεία Γαλλίδας, της Μαρίνας Μπαρέ. Έρχεται να ζήσει στην Ελλάδα ερωτευμένη και παντρεμένη με έναν Έλληνα εφοπλιστή. Ερχόμενη σε επαφή, όμως, με την ίδια τη χώρα των ονείρων της, συναντά τις δικές της Χίμαιρες. Το δραματικό τοπίο, τραχύ κι αισθησιακό ταυτόχρονα, την παρασύρει σε μια μοιραία δίνη πάθους, πυροδοτεί τα παλιά ψυχολογικά της τραύματα και την οδηγεί στην αυτοκαταστροφή.

Πρωταγωνιστούν: Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Μάξιμος Μουμούρης, Δημήτρης Μοθωναίος, Σμαράγδα Σμυρναίου, Ειρήνη Φαναριώτη, Άρτεμις Μάρθα, Καίτη Μανωλιδάκη, Δημήτρης Τάρλοου

 

ΜΟΥΣΙΚΗ

Megaron Online: Η Μαγεία του Antonio Vivaldi

Ημέρα διεξαγωγής: 10/05

 

Οι Μουσικοί της Καμεράτας-Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής, υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Πέτρου, ερμηνεύουν επτά αριστουργηματικά κοντσέρτα του Antonio Vivaldi σε όργανα εποχής.  Τα επτά κοντσέρτα που θα παρουσιαστούν σ’ αυτήν τη μαγνητοσκοπημένη συναυλία, αγγίζουν τα όρια της δεξιοτεχνίας των μουσικών οργάνων των αρχών του 18ου αιώνα.

 

Για τον Vivaldi όμως, η δεξιοτεχνία δεν είναι αυτοσκοπός. Το κάθε κοντσέρτο δημιουργεί μια μοναδική μουσική ατμόσφαιρα. Μέσα από τις ευρηματικές ενορχηστρώσεις, την ιδιοφυή χρήση της αρμονίας και τις θαυμάσιες Βενετσιάνικες μελωδίες, χαρακτηριστικές του ύφους του μεγάλου συνθέτη.

Διαδικτυακή συναυλία Encore «Ένα τραγούδι για τη Σχεδία»

 

Ημέρες και ώρες διεξαγωγής: 12/05 – 13/05 από τις 21:00

 

Η United We Fly διοργανώνει μια μεγάλη online διήμερη συναυλία με τη συμμετοχή περισσότερων από 40 καλλιτεχνών. Το σύνολο των εσόδων θα διατεθεί στο αγαπημένο περιοδικό δρόμου “Σχεδία”.

Νυχτερινές επισκέψεις

 

Ημέρες και ώρες διεξαγωγής: 13/05 – 16/05 από τις 20:30

 

Δέκα καταξιωμένοι μουσικοί από την Ελλάδα, την Ιταλία και την Αυστραλία. Μία ηχογράφηση στο Λονδίνο, τρεις ευφάνταστες συναυλίες, με μουσικές από Γερμανία, Γαλλία, Αργεντινή, Βραζιλία, ένα εμβληματικό διατηρητέο κτίριο της Θεσσαλονίκης. Ένα φαντασμαγορικό μουσικό ταξίδι, που η εικόνα συνυπάρχει με τον ήχο, συνθέτουν το πολιτιστικό τετραήμερο “Νυχτερινές επισκέψεις”. Διοργανώνεται από το Κέντρο Πολιτισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Lighthouse Sessions: Δημήτρης Μυστακίδης

 

Ημέρα και ώρα διεξαγωγής: 16/05 από τις 20:30

 

Ο συνθέτης και ντράμερ, Αλέξανδρος Δράκος Κτιστάκης πλαισιώνει με ένα τζαζ τρίο και ένα κουαρτέτο εγχόρδων μια προσωπικότητα της εγχώριας μουσικής. Έχοντας σαν αφετηρία την τζαζ και τελικό προορισμό μια απελευθερωμένη από κανόνες συνομιλία, τα Lighthouse Sessions περνούν μέσα από την ελληνική παράδοση, τα ρεμπέτικα και την κλασική μουσική. Ο Δημήτρης Μυστακίδης έρχεται να βάλει τη δική του ηχητική πινελιά με τις χορδές της λαϊκής του κιθάρας.

 

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΑΤΡΕΙΣ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

Διαδικτυακή παρουσίαση βιβλίου της Βίκυς Μωραγιάννη « Άρωμα Λουΐζας»

 

Ημέρα και ώρα διεξαγωγής: 11/05 από τις 18:00

 

Ο IANOS και οι εκδόσεις Μίνωας παρουσιάζουν διαδικτυακά το νέο μυθιστόρημά της Βίκυς Μωραγιάννη, με τίτλο, Άρωμα Λουΐζας. Ένα μυθιστόρημα τρυφερό, που φέρνει στο προσκήνιο μια συναρπαστική νέα ηρωίδα. Σκιαγραφεί με μια δόση χιούμορ τις αναποδιές της ζωής και μιλά για την ελευθερία, τις επιλογές που κάνουμε στη ζωή μας, αλλά και πώς μια απρόσμενη απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου μπορεί να αλλάξει τα πάντα σε αυτή.

 

Με την συγγραφέα θα συνομιλήσουν η δημοσιογράφος, συγγραφέας και καθηγήτρια δημιουργικής γραφής, Στεύη Τσούτση και η συγγραφέας, Χαρά Μαρκατζίνου. Η εκδήλωση θα προβάλλεται ζωντανά στο Youtube κανάλι και στη σελίδα facebook του ΙΑΝΟΎ

Διαδικτυακή παρουσίαση βιβλίου του Γιάγκου Πλατή «Σήμερα είπα να μη γράψω»

 

Ημέρα και ώρα διεξαγωγής: 16/05 από τις 20:00

 

Οι Εκδόσεις Οσελότος και το βιβλιοπωλείο Μετεωρίτης μας προσκαλούν στην παρουσίαση του πρώτου βιβλίου του Γιάγκου Πλατή. Τα κείμενα του βιβλίου μιλάνε για την απώλεια, τη θλίψη, την οργή, τη μοναξιά, τον αποχωρισμό. Μιλάνε όμως και για την αγάπη, τη φιλία, τον έρωτα, την εσωτερική δύναμη και για το φως που έρχεται όταν περνάμε από το σκοτάδι. Η παρουσίαση θα γίνει στο χώρο του βιβλιοπωλείου, μέσα από τα social media του συγγραφέα.

Θα μιλήσουν: Η Μαντώ Χαντζη, Σοφία Ρουβά, Πέτρος Πιερράκος

 

ΔΡΑΣΤΗΡΙΌΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ

Κόμικ: Ήρωες παντός καιρού

 

Ημέρα και ώρα διεξαγωγής: 15/05 από τις 17:30

 

Σε αυτό το δημιουργικό εργαστήριο, μέσα από σύντομες παρουσιάσεις-συζητήσεις, τα παιδιά θα δουν τα χαρακτηριστικά των ηρωικών προτύπων. Θα σχεδιάσουν, με τη δική τους φαντασία, μυθικούς, ιστορικούς, λογοτεχνικούς ή και καθημερινούς ήρωες ακολουθώντας τις τεχνικές που υπάρχουν στα κόμικς. Τα παιδιά που θα συμμετέχουν μπορούν να χρησιμοποιήσουν για τα σχέδιά τους υλικά που έχουν στη διάθεσή τους στο σπίτι. Χρωματιστές ξυλομπογιές, νερομπογιές, χρωματιστούς μαρκαδόρους και μπλοκ σχεδίου ή απλό χαρτί Α4. Κατάλληλο για ηλικίες 9 – 12 ετών.

 

Εξερευνώντας το Διάστημα – Μάιος 2021

 

Ημέρα και ώρα διεξαγωγής: 15/05 από τις 11:30

 

Οι αστρονόμοι του Κέντρου Επισκεπτών Θησείου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών καλούν τους νεαρούς εξερευνητές του διαστήματος σε ένα αστρονομικό ταξίδι γνώσης. Η θεματολογία του πρώτου κύκλου των σεμιναρίων είναι: Σχέσεις Ηλίου – Γης και Διαστημικός Καιρός, Ηλιακό Σύστημα και Διαστημικές Αποστολές, Αστέρια και Γαλαξίες. Ο δεύτερος κύκλος περιλαμβάνει: Οι Αστερισμοί του Ουρανού και η Μυθολογία τους, Εξωγαλαξιακή Αστρονομία και Σύμπαν, Εξερεύνηση του Διαστήματος / Αποστολές του Μέλλοντος.

Το ΚΘΒΕ εγκαινιάζει «Ένα αλλιώτικο Βιβλιοπωλείο»

Ημέρα και ώρα διεξαγωγής: 14/05 από τις 12:00

 

Μια νέα σειρά παιδικών ραδιοφωνικών εκπομπών ξεκινάει το ταξίδι της στην ιστοσελίδα του ΚΘΒΕ, με τίτλο «Ένα Αλλιώτικο Βιβλιοπωλείο». Τα κείμενα τα έχει επιμεληθεί η Μάρα Τσικάρα και τη μουσική ο Ευγένιος Δερμιτάσογλου

Όχημά της, ένα βιβλιοπωλείο με όνομα ένα γράμμα της Αλφαβήτου, που αλλάζει κάθε μέρα. Σε κάθε επεισόδιο, ένα νέο τραγούδι κι ένας καλεσμένος, εκπρόσωπος της πραγματικής ζωής, ταράζουν ή ησυχάζουν τα νερά της καθημερινότητας. Τίτλοι βιβλίων, ονόματα συγγραφέων, ποιήματα, χώρες, επαγγέλματα, χρώματα, συναισθήματα κι απρόοπτα διασχίζουν όλη την αλφαβήτα. Επιπλέον, προσκαλούν τους ακροατές, μικρούς και μεγάλους, σε ένα παιχνίδι φαντασίας και λόγου.

Μικροί Κύριοι – Μικρές Κυρίες : Η δύναμη της φιλίας

 

Ημέρες και ώρες διεξαγωγής: 10/05 – 14/05 από τις 00:00 – 23:59

 

Οι αγαπημένοι ήρωες της παιδικής μας ηλικίας, οι αστείοι αλλά και διδακτικοί Μικροί Κύριοι και Μικρές Κυρίες έγιναν παράσταση και αγαπήθηκαν εδώ και δύο χρόνια από παιδιά σε όλη την Ελλάδα. Τώρα επιστρέφουν σε μια ειδικά σκηνοθετημένη παράσταση για διαδικτυακή προβολή. Η παράσταση προάγει την ευγένεια και την ενσυναίσθηση με διασκεδαστικό τρόπο, μέσα από τις ιστορίες των διάσημων Μικρών Κυρίων, τα τραγούδια τους και τη συμμετοχή των παιδιών, ακόμα και εξ αποστάσεως.

«Η Νίκη της Ελπίδας» από το Θέατρο Σοφούλη

 

Ημέρες και ώρες διεξαγωγής: 10/05 – 14/05 από τις 00:00 – 23:59

 

Μια διαδραστική παράσταση βγαλμένη μέσα από την καινούρια καθημερινότητα, με παράλληλη διερμηνεία στην ελληνική νοηματική γλώσσα. Η παράσταση έχει να κάνει με την Ελπίδα, ένα κοριτσάκι που αγαπάει πολύ τον παππού και την γιαγιά της. Όμως ο κύριος κορωνοϊός δεν της επιτρέπει πια να τους δει. Είναι θυμωμένη. Νιώθει φυλακισμένη. Παρέα έχει μόνο τις κούκλες της . Σκαρφίζεται λοιπόν να κάνει την άρρωστη και να τους πάρει τηλέφωνο. Είναι σίγουρη πως θα την λυπηθούν και θα πάνε σπίτι να την δουν, να τη φροντίσουν. Θα καταφέρει η μικρή να καταλάβει γιατί πρέπει να μείνει μακριά τους;

Μαρία Ζωγράφου, Δημοσιογράφος

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *