Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ

Η 26η Ιουνίου καθιερώθηκε ως «Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησής τους», στις 7 Δεκεμβρίου 1987, από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει την παγκόσμια κοινή γνώμη για τις επιπτώσεις από τη χρήση των ναρκωτικών και της παράνομης διακίνησής τους, αλλά και για να τιμήσει τον κινέζο μανδαρίνο Λιν Τσε Χσου (1785-1850), που απαγόρευσε το εμπόριο οπίου στην Καντώνα, με αποτέλεσμα να προκληθεί ο Πρώτος Πόλεμος του Οπίου, το 1839.

Παγκόσμιο πρόβλημα έχει καταστεί η χρήση ναρκωτικών την τελευταία 10ετία ενώ, η οικονομική κρίση επιτείνει το πρόβλημα καθώς η επιδείνωση του κοινωνικού περιβάλλοντος, το άγχος, η κατάθλιψη κ.α., οδηγούν στην κατάχρηση, αρχικά, νόμιμων και στη συνέχεια παράνομων ουσιών και τελικά, την εξάρτηση από αυτές.


Το παγκόσμιο πρόβλημα των ναρκωτικών είναι ένα σύνθετο ζήτημα που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Πολλοί άνθρωποι που κάνουν χρήση ναρκωτικών αντιμετωπίζουν στιγματισμό και διακρίσεις που μπορούν να βλάψουν περαιτέρω τη σωματική και ψυχική τους υγεία και να τους εμποδίσουν να έχουν πρόσβαση στη βοήθεια που χρειάζονται. Το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα (UNODC) αναγνωρίζει τη σημασία της υιοθέτησης μιας ανθρωποκεντρικής προσέγγισης στις πολιτικές για τα ναρκωτικά, με έμφαση στα ανθρώπινα δικαιώματα, τη συμπόνια και τις πρακτικές που βασίζονται σε επιστημονικά στοιχεία.

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Κατάχρησης Ναρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησης ή αλλιώς, Παγκόσμια Ημέρα Ναρκωτικών, γιορτάζεται κάθε χρόνο για να ενισχύσει τη δράση και τη συνεργασία για την επίτευξη ενός κόσμου απαλλαγμένου από τη χρήση ναρκωτικών.

Στόχος της φετινής εκστρατείας είναι να ευαισθητοποιήσει το κοινό σχετικά με τη σημασία της αντιμετώπισης των ατόμων που κάνουν χρήση ναρκωτικών με σεβασμό και ενσυναίσθηση, με παροχή υπηρεσιών βασισμένων σε στοιχεία, εθελοντικών υπηρεσιών για όλους, προσφορά εναλλακτικών λύσεων στην τιμωρία και προτεραιότητα στην πρόληψη. Η εκστρατεία στοχεύει, επίσης, στην καταπολέμηση του στίγματος και των διακρίσεων εις βάρος των ατόμων που κάνουν χρήση ναρκωτικών, μέσω της προώθησης γλώσσας και στάσεων που δείχνουν σεβασμό και κατανόηση.


Η Παγκόσμια Έκθεση Ναρκωτικών του ΟΗΕ, του 2007, τοποθετεί την αξία του παράνομου εμπορίου ναρκωτικών σε 322 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ ετησίως.

Διεξάγονται εκστρατείες, ράλι, σχεδιασμός αφισών και πολλά άλλα προγράμματα. Άνθρωποι διαφορετικών χωρών γιορτάζουν την ημέρα μαζί. Καθώς αυξάνεται η χρήση ναρκωτικών, η ημέρα γίνεται πιο σημαντική.

Σημαντική είναι και η προσπάθεια πολλών δομών της χώρας μας στο να προσφέρουν βοήθεια σε άτομα που ταλαιπωρούνται από εξαρτήσεις. Μία από αυτές τις δομές είναι και η ΟΑΣΙΣ, ένα κέντρο υποστήριξης εξαρτημένων ατόμων από το αλκοόλ, τα ναρκωτικά, τον τζόγο, το διαδίκτυο και τις διατροφικές διαταραχές, που εδρεύει στην Θεσσαλονίκη και ιδρύθηκε πριν από 20 χρόνια. Στα 15 χρόνια λειτουργίας της, έχει προσφέρει πολύ σημαντικό έργο σε όλη την Ελλάδα και αποτελεί σημείο αναφοράς στον χώρο της απεξάρτησης.

Η ΟΑΣΙΣ, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών και της παράνομης διακίνησης τους, διοργανώνει διάφορες εκδηλώσεις στον χώρο της, εδώ και 21 χρόνια. Στις εκδηλώσεις έχουν παραστεί υψηλά υφιστάμενα πρόσωπα από τον πολιτικό και πνευματικό χώρο της Ελλάδας. Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στον χώρο της ΟΑΣΙΣ, το καλοκαίρι του 2022, ο κ. Δαμιανός Δουίτσης, πρόεδρος της ΟΑΣΙΣ και σύμβουλος απεξάρτησης, σε συνεργασία με τις εθελόντριες ψυχολόγους, συζητώντας για το πολύπλευρο πρόβλημα της εξάρτησης, σε μια ομιλία με τίτλο «Πως νικάμε τα ναρκωτικά». Φέτος, η ΟΑΣΙΣ διοργανώνει ένα streetwork, με διανομή έντυπου ενημερωτικού υλικού από μέλη και εθελοντές της οργάνωσης και μία σειρά συνεντεύξεων σε τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά κανάλια, με στόχο να ευαισθητοποιήσει, να ενημερώσει και να παρακινήσει ακόμα περισσότερους ανθρώπους να προσπαθήσουν να ξεφύγουν από τα δεσμά των εξαρτήσεων.

Γιάννης Δουΐτσης, Αρθρογράφος και μέλος της ΟΑΣΙΣ

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *