Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Ημέρα

ΠΑΓΚΟΜΙΕΣ ΚΑΙ ΜΗ ΗΜΕΡΕΣ ΤΗΣ 25ΗΣ ΜΑΪΟΥ

Κι όπως γράφει και ο Πλούταρχος (Βίος Νουμά 19) η ονομασία του Μαΐου προήλθε από το όνομα της πιο όμορφης νύμφης από τις Πλειάδες, Μαίας. Υπάρχουν κι άλλες εκδοχές για την ονομασία του συγκεκριμένου Μήνα, όμως ο πυρήνας αυτού του άρθρου δεν είναι οι ρίζες προέλευσής του. Μιας και αποτελεί από τους μήνες που έχει τις περισσότερες Παγκόσμιες Ημέρες, θα αναφερθούμε μόνο στη σημερινή μέρα, μιας και μετράει… επτά!

Διεθνής Ημέρα Εξαφανισμένων Παιδιών

Αρκετά συχνό και συνάμα λυπηρό φαινόμενο. Μόνο στην Ελλάδα, σύμφωνα με το hamogelo.gr, κατά το διάστημα 1/1/2021 30/06/2021, ο Οργανισμός δέχθηκε μέσω της «Ευρωπαϊκής Γραμμής για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000», εξήντα ένα (61) αιτήματα για την υποστήριξη ερευνών αναζήτησης εξαφανισθέντων παιδιών εκ των
οποίων:

Συνολικός αριθμός περιστατικών:

45 (73,77%) αφορούσαν σε φυγές εφήβων
6 (9,84%) αφορούσαν σε γονικές αρπαγές
9 (14,75%) αφορούσαν σε ανησυχητικές εξαφανίσεις ανηλίκων
1 (1,64%) αφορούσαν σε εξαφανίσεις ασυνόδευτων ανηλίκων

Από τις παραπάνω περιπτώσεις εννέα αφορούσαν σε παιδιά πρόσφυγεςμετανάστες και πιο συγκεκριμένα:

4 (44,44%) αφορούσαν σε φυγές εφήβων
4 (44,44%) αφορούσαν σε ανησυχητικές εξαφανίσεις ανηλίκων
1 (11,11%) αφορούσε σε εξαφανίσεις ασυνόδευτων ανηλίκων

Η Διεθνής Ημέρα Εξαφανισμένων Παιδιών καθιερώθηκε πρώτα ως Εθνική Ημέρα Εξαφανισμένων Παιδιών στις ΗΠΑ, με απόφαση του αμερικανού προέδρου, Ρόναλντ Ρίγκαν, το 1983 και μετά από κάποιο καιρό, αυτή η μέρα έγινε παγκόσμια. Πάντως, η επιλογή της 25ης Μαΐου σχετίζεται με την ημερομηνία εξαφάνισης το 1979 του εξάχρονου Έιταν Πατς, μια εξαφάνιση που είχε απασχολήσει αρκετά την κοινωνία των ΗΠΑ. Στόχος φυσικά είναι η ευαισθητοποίηση του κόσμουκαι φυσικά οι κηδεμόνες να έχουν τα… μάτια τους 14 για τα παιδιά.

Ημέρα Υπερηφάνειας των Κομπιουτεράδων

Οι geek τεχνολογίες προσελκύουν αρκετό κόσμο, ιδίως με την ανάπτυξή τους. Όλα ξεκίνησαν από έναν Ισπανό μπλόγκερ, τον Χερμάν Μαρτίνεθ, γνωστός κι ως σενιόρ Μπουέμπο. Καθώς αυτή η πρωτοβουλία είχε σχετικά μεγάλη απήχηση, η πρώτη εκδήλωση έλαβε χώρα στις 25 Μαΐου 2006 στη Μαδρίτη, όπου 300 κομπιουτεράδες συγκεντρώθηκαν σε κεντρική πλατεία της ισπανικής πρωτεύουσας κι έπαιξαν… Pac – Man!

Εβδομάδα Μικρών Βιβλιοπωλείων

Η εβδομάδα 25 – 28 Μαΐου 2022 ανήκει στα ελληνικά μικρά βιβλιοπωλεία, σε ολόκληρη τη χώρα! Ξενόφερτη ιδέα μεν (βεβαίως – βεβαίως), πετυχημένη δε. Επιτέλους υπάρχει μια εορτή για την ανάγνωση, με ποικίλες εκδηλώσεις. Το μήνυμά τους δεν είναι άλλο από το ότι τα μικρά βιβλιοπωλεία δεν είναι μόνο μαγαζιά. Είναι οι χώροι που αγαπούν οι βιβλιόφιλοι, οι χώροι που φροντίζουν για τους αναγνώστες κάθε γειτονιάς, οι χώροι που προωθούν τον πολιτισμό και την ανάγνωση. Είναι η προσφορά της γνώσης και της περιπέτειας που κρύβει το βιβλίο.

Ημέρα

Ημέρα της Αφρικής

Αφορμή αυτής της εορτής είναι η επέτειος ίδρυσης της Οργάνωσης Αφρικανικής Ένωσης (Ο.Α.Ε. – από το 2002 ονομάζεται πλέον Αφρικανική Ένωση). Πραγματοποιήθηκε στην Αντίς Αμπέμπα της Αιθιοπίας την 25η Μαΐου 1963 και αποτελεί την συλλογική έκφραση των χωρών της μαύρης ηπείρου.

Ημέρα

Παγκόσμια Ημέρα Θυρεοειδούς

Ορίστηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Θυρεοειδούς (World Thyroid Day) από το 2008, με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Θυρεοειδούς (ΕΤΑ). Η φυσική εξέλιξή του ήταν να υιοθετηθεί και από τις ιατρικές εταιρείες των λοιπών Ηπείρων. Στόχος δεν είναι άλλος από την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κόσμου για τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης, θεραπείας και πρόληψης των διαταραχών του θυρεοειδούς.

Ημέρα

Η Ένδοξη 25η Μαΐου

Αναφέρεται κι ως «Wear the Lilac Day». Πρόκειται για ετήσια εορτή από τους λάτρεις της λογοτεχνικής σειράς του Τέρι Πράτσετ «Δισκόκοσμος» (Discworld) και μάλιστα αφορά και την ευαισθητοποίηση για τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Ο «Δισκόκοσμος» είναι μία σειρά κωμικών μυθιστορημάτων φαντασίας, που σύγγραψε ο Άγγλος συγγραφέας, Τέρι Πράτσετ (1948-2015), από το 1983 έως το 2013. Δημιούργησε μια σάτιρα για πολλά πράματα, από τις αρχαίες μυθολογίες και φιλοσοφίες, μέχρι τα πολιτικά συστήματα, το θρησκευτικό φανατισμό κ.α.

Οι απανταχού λάτρεις του «Δισκόκοσμου» δεν άργησαν να διαδώσουν αυτήν τη μέρα, οι οποίοι άρχισαν να φορούν στο πέτο ένα κλαδάκι πασχαλιάς για να τιμήσουν τον συγγραφέα. Το 2007, όταν ο Τέρι Πράτσετ ανακοίνωσε ότι πάσχει από τη νόσο του Αλτσχάιμερ, οι θαυμαστές του ξεκίνησαν την καμπάνια «Match It For Pratchett» για να ευαισθητοποιήσουν τον κόσμο για τη νόσο.
Ημέρα

Ημέρα της Πετσέτας

Κάθε χρόνο, στις 25 Μαΐου, οι φανατικοί θαυμαστές του έργου του Άγγλου συγγραφέα Ντάγκλας Άνταμς (1952-2001) δεν τον ξεχνούν και κυκλοφορούν στους δρόμους με μία πετσέτα, σύμβολο και απαραίτητο εξάρτημα όσων κάνουν ωτοστόπ, όπως αναφέρεται στο πιο γνωστό έργο του Άνταμς, το χιουμοριστικό μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας «Γυρίστε τον γαλαξία με ωτοστόπ».
Ημέρα

Σκάναρε και ακολούθησε την έρευνα

Μαρία Γερμαντζίδου, Δημοσιογράφος

 

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *