Η ζωή στον πλανήτη μας, τη Γη, κυλάει ομαλά από πλευράς φυσικών συνθηκών. Βοηθάει βέβαια και η τοποθεσία του στο ηλιακό σύστημα, αφού η απόσταση από τον ήλιο είναι η ιδεατή για την ύπαρξη της ζωής στην επιφάνειά του. Φυσικά και άλλοι παράγοντες στο σύνολό τους παίζουν καταλυτικό ρόλο, όπως το μαγνητικό πεδίο, η ατμόσφαιρα, το ότι ο ήλιος είναι ένα αστέρι της κύριας ακολουθίας και πολλά άλλα!
Κάποιοι πλανήτες, όμως, εκεί έξω, όχι απλά δε θυμίζουν σε τίποτα τη Γη – δεν έχει ανακαλυφθεί ακόμη πλανήτης παραπλήσιος με τον δικό μας – αλλά έχουν ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά που τους κάνουν “περίεργους”!
Ας δούμε μερικούς από αυτούς:
O μικρότερος πλανήτης
Σε απόσταση 215 ετών φωτός, βρίσκεται ένας μικρούλης πλανήτης με όνομα Kepler 37b! Είναι ελάχιστα μεγαλύτερος απ’ το φεγγάρι μας, τη σελήνη, με διάμετρο 3865 χιλιόμετρα. Είναι ο μικρότερος ως τώρα πλανήτης που έχει ανακαλυφθεί να βρίσκεται σε τροχιά γύρω από ένα αστέρι ακολουθίας. Τέλος, είναι ένας βραχώδης πλανήτης και πιστεύεται πως δεν έχει ατμόσφαιρα.
Ένας ωκεανός λάβας
Αρκετά μακρύτερα, στα 489 έτη φωτός, δεσπόζει ένας τρομακτικός πλανήτης, 1.5 φορές μεγαλύτερος απ’ τη Γη! Το όνομα αυτού: Corot-7b. Τι τον κάνει τόσο τρομακτικό; Οι βίαιες συνθήκες που επικρατούν στην επιφάνειά του, με ακραίες θερμοκρασίες που κόβουν την ανάσα! Στο ένα ημισφαίριο, τη μέρα, η θερμοκρασία αγγίζει τους 2600 βαθμούς Κελσίου και στο άλλο μισό που παραμένει παγωμένο, οι επιστήμονες κάνουν λόγο για -235 βαθμούς Κελσίου!
Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ο μισός πλανήτης -ο καυτός- καλύπτεται από έναν ατελείωτο ωκεανό λάβας.
Ανατριχιαστικό!
Ο διαμαντένιος πλανήτης
Ο 55 Cancri E βρίσκεται στον αστερισμό του Καρκίνου και είναι ορατός από τη Γη. Σε απόσταση 40 ετών φωτός μακριά μας και με το διπλάσιο μέγεθος της Γης – η μάζα του είναι όμως οκταπλάσια – συναντάμε έναν απ’ τους πιο περίεργους πλανήτες του σύμπαντος! Τι τον κάνει περίεργο; Η επιφάνειά του που είναι καλυμμένη, σχεδόν, εξ’ ολοκλήρου από διαμάντια! Θα ακουστεί υπερβολικό, αλλά σε εκτίμηση που έγινε με τα σημερινά δεδομένα, η αξία των διαμαντιών αυτών ξεπερνάει τα 27 εννεάκις δισεκατομμύρια!
Σε άλλα χαρακτηριστικά του διαμαντένιου πλανήτη βλέπουμε πως η μία του πλευρά είναι στραμμένη μονίμως στον ήλιο και η θερμοκρασία αγγίζει τους 2200 βαθμούς Κελσίου, με την άλλη πλευρά να είναι πάντα βυθισμένη στο σκοτάδι. Τέλος, εικάζεται πως κάτω από την επιφάνεια υπάρχει κυανιούχο υδρογόνο που, λόγω της υπερθέρμανσης, εξωτερικεύεται σε παχύρευστη μορφή, κάνοντας τα εντυπωσιακά διαμάντια δηλητηριώδη!
Τέσσερις Ήλιοι
Ο 30 Arietis έχει δέκα φορές το μέγεθος του Δία και τον συναντάμε στα 136 έτη φωτός μακριά μας. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του είναι ότι περιστρέφεται γύρω από ένα διπλό σύστημα αστέρων που αλληλεπιδρά με ένα άλλο διπλό σύστημα. Η πλήρης περιφορά του συγκεκριμένου πλανήτη διαρκεί 335 μέρες και τέσσερις ήλιοι τον φωτίζουν!
Ο πλανήτης που δεν θα έπρεπε να υπάρχει
Ο HD 106906 b αποτελεί ένα μεγάλο μυστήριο για τους αστροφυσικούς. Δεν θα έπρεπε να υπάρχει! Μιλάμε για έναν γιγαντιαίο πλανήτη, με 11 φορές τη μάζα του Δία και σε απόσταση 650 ετών φωτός μακρύτερα απ΄ ότι η Γη απ’ τον ήλιο. Η μέση θερμοκρασία του είναι 1500 βαθμοί Κελσίου.Αποτελεί παράδοξο για την επιστημονική κοινότητα διότι απλά τα νούμερα δε βγαίνουν!
Ο πλανήτης κινείται κανονικά μαζί με το αστέρι του, κάτι που λόγω των προαναφερθέντων αναλογιών μάζας, θερμοκρασίας και απόστασης δεν προβλέπεται απ’ τα δυαδικά μοντέλα σχηματισμού άστρων.
Είναι ένα άλυτο μυστήριο για τους αστρονόμους που δεν παύει να τους κεντρίζει το ενδιαφέρον.
Οι σούπερ δακτύλιοι
Αν θεωρείτε τον Κρόνο – που είναι – εντυπωσιακό πλανήτη, λόγω των δακτυλίων του, που να δείτε τον J1407b! Βρίσκεται στα 434 έτη φωτός μακριά και η μάζα του είναι 40 φορές μεγαλύτερη από αυτή του Δία. Ποιο είναι όμως το χαρακτηριστικό του που τον κάνει ιδιαίτερο και μπαίνει στη λίστα μας; Μα φυσικά οι δακτύλιοί του, που εκτείνονται στα 120 εκατομμύρια χιλιόμετρα. Διακόσιες φορές μεγαλύτεροι δηλαδή από αυτούς του Κρόνου.
Οι αστρονόμοι παρατηρητές του, τον αποκαλούν Σούπερ Κρόνο και πιστεύουν πως οι τόσο εντυπωσιακοί δακτύλιοι είναι αποτέλεσμα δημιουργίας φεγγαριών. Μια διαδικασία πολύ σημαντική, επειδή δεν έχει παρατηρηθεί ποτέ ξανά στο παρελθόν!
Το σύμπαν, όπως καταλαβαίνουμε, αποτελεί έναν αχανή τόπο μυστηρίων και άλυτων γρίφων. Είναι ένας καμβάς που πάνω του ζωγράφισαν απ’ τα λογικά χέρια μέχρι τα πιο ευφάνταστα και διαταραγμένα μυαλά! Δε θα πάψουμε ποτέ να εντυπωσιαζόμαστε σαν μικρά παιδιά απ’ την πολυπλοκότητά του και σίγουρα εκείνο δε θα πάψει ποτέ να μας εκπλήσσει!
Κωνσταντίνος Καμπάκης, Δημοσιογράφος