Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ 07/06 – 13/06

Όσο ανοίγει ο καιρός, ο κόσμος περνάει όλο και λιγότερες ώρες στο σπίτι του. Για αυτό και τα online streaming έχουν αρχίσει να λιγοστεύουν. Παρόλα αυτά, εδώ υπάρχουν και ζωντανές και online πολιτιστικές εκδηλώσεις για όλες τις προτιμήσεις. Καθώς μόνο τα θερινά σινεμά λειτουργούν «κανονικά», μετά το άνοιγμα του πολιτισμού.

 

ΥΠΑΙΘΡΙΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

 

Swap Meet Festival

Ημέρες και ώρες διεξαγωγής: 12/06 & 13/06

Το Swap Meet Festival, είναι ένα ετήσιο φεστιβάλ αγοράς, τέχνης και μουσικής, που γίνετε σε διάφορες πόλης της Ευρώπης. Φέτος για πρώτη φορά θα πραγματοποιηθεί στην Θεσσαλονίκη.

Είναι το μεγαλύτερο φεστιβάλ υπαίθριας αγοράς και διασκέδασης, με χιλιάδες επισκέπτες. Ένα διήμερο πρόγραμμα που περιλαμβάνει μουσική , υπαίθρια αγορά , άφθονη μπύρα και κοκτέιλ , διαγωνισμούς και street δραστηριότητες. Η είσοδος είναι δωρεάν.

 

Εργαστήρια Παιχνιδιού Τόπου στην Πλατεία Ναυαρίνου

 

 

Ημέρες και ώρες διεξαγωγής: 12/06 στις 10:00

Διοργανωτής: Περιβαλλοντική οργάνωση mamagea

 

Το Παιχνίδι Τόπου (ή αλλιώς Place Game) αποτελεί ένα αποτελεσματικό εργαλείο το οποίο επιτρέπει να αξιολογήσουμε οποιοδήποτε δημόσιο χώρο μιας γειτονιάς. Το πάρκο, τη πλατεία, την αγορά, έναν δρόμο. Βασίζεται στην ιδέα ότι οι κάτοικοι μιας περιοχής και πιο συγκεκριμένα χρήστες ενός δημόσιου χώρου είναι οι πλέον κατάλληλοι για να τον αξιολογήσουν και να τον αναλύσουν, καθώς αυτοί γνωρίζουν καλύτερα την καθημερινότητα του. Το εργαστήρια απευθύνονται σε κατοίκους που μένουν ή χρησιμοποιούν τη πλατεία Ναυαρίνου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Φόρμα συμμετοχής:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfHa9qcZkU48qnw4bWEQZaUTFFv6wg1YRloc7RitG3zxCNKFg/viewform

 

«Λεωφόρος της κοινωνίας των Εθνών. Ο γνωστός άξονας της Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη. / Αριστοτέλους-Εμπράρ: από το όραμα στην υλοποίηση»

Ημέρες και ώρες διεξαγωγής: Από 09/06 στις 10:00

 

Η έκθεση διοργανώνεται στο πλαίσιο της Εθνικής Συμμετοχής στη 17η Διεθνή Έκθεση Αρχιτεκτονικής (Biennale Architettura) της Βενετίας 2021 από την Ομάδα Επιμελητών της ελληνικής συμμετοχής και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης. Θα διαρκέσει μέχρι τις 21 Νοεμβρίου 2021.

 

«Νέα Παραλία – Νέα Πασαρέλα 6 /Μόνο Ανακύκλωση»

 

Ημέρες και ώρες διεξαγωγής: Από 10/06 στις 18:00 – 20:00

Διοργανωτής: Σύλλογός “Οι Φίλοι της Νέας Παραλίας” και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης

 

Πρόκειται για μία ανοιχτή έκθεση κουστουμιών, μια εικαστική πολυμορφική εκδήλωση. Στην εκδήλωση αυτή θα εκτεθούν επιλεγμένες φωτογραφίες του Πάρι Παρίση από τις εκδηλώσεις Πασαρέλας με ανακυκλώσιμα υλικά των Φίλων της Νέας Παραλίας, των τελευταίων 6 χρόνων. Θα πραγματοποιηθεί στον ιστορικό χώρο Μπεζεστένι και θα διαρκέσει μέχρι τις 25 Ιουνίου 2021.

 

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

 

Notorious

Ημέρα και ώρα διεξαγωγής: 07/06 από τις 21:00

Διοργανωτής: Σινέ Απόλλων

 

Μία ταινία τρόμου του 1946. Μια όμορφη γυναίκα με κακό παρελθόν επιστρατεύεται από τον Αμερικάνο πράκτορα Ντέβλιν. Σκοπός της, να κατασκοπεύσει μία ομάδα από Ναζί στο μεταπολεμικό Ρίο

 

Μήλα (Apples)

Ημέρες και ώρες διεξαγωγής: 08/06 και 09/06 στις 21:00

Διοργανωτής: Σινέ Απόλλων

 

Μια αναπάντεχη επιδημία προκαλεί ξαφνική αμνησία στους ανθρώπους. Βρίσκει τον Άρη, ένα άνδρα γύρω στα 40, (Άρης Σερβετάλης) να ακολουθεί ένα πρόγραμμα αποκατάστασης που έχει ειδικά σχεδιαστεί για να χτίσει ένας αμνησιακός μια καινούργια ζωή. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει καθημερινές αποστολές που είναι ηχογραφημένες από τους γιατρούς του.

Μετά την ολοκλήρωση κάθε αποστολής, ο Αρης βγάζει μια φωτογραφία polaroid ως αποδεικτικό στοιχείο. Προσπαθώντας να δημιουργήσει μια νέα ζωή και αναμνήσεις θα συναντήσει την Άννα (Σοφία Γεωργοβασίλη), μια γυναίκα που βρίσκεται στο ίδιο πρόγραμμα.

 

Ανάμεσά Μας ( Young Ahmed)

Ημέρες και ώρες διεξαγωγής: 07/06 – 09/06 στις 20:45 και 22:30

Διοργανωτής: Σινέ Άλεξ

 

O 13χρονος Αχμέντ ξαφνικά δε μοιάζει να συμπεριφέρεται σαν τα άλλα παιδιά της ηλικίας του στη μικρή βέλγικη πόλη όπου ζει.

Η απότομη στροφή του προς τη θρησκεία και τη φανατισμένη ιδεολογία του ιμάμη του, τον απομακρύνει από την οικογένειά του, τους φίλους του, ολόκληρο τον κοινωνικό του κύκλο. Δεν εγκρίνει το γεγονός ότι η μητέρα του πίνει κρασί, απορρίπτει τα ρούχα που φοράει η αδελφή του, αρνείται να σφίξει το χέρι της μαθηματικού του, Ινές, μιας και εκείνη δεν είναι «αγνή».

Η ταινία των αδελφών Νταρντέν που βραβεύθηκε στο Φεστιβάλ Καννών 2019 με το Βραβείο Σκηνοθεσίας.

 

Κρουέλα (Cruella)

Ημέρες και ώρες διεξαγωγής: 07/06 – 09/06 στις 21:00

Διοργανωτής: Σινέ Ναταλί

 

Μία ταινία βασισμένη στη φιγούρα κινουμένων σχεδίων από τα 101 σκυλιά της Δαλματίας. Σε αυτή την ταινία, η Κρουέλα, ζει στο Λονδίνο το 1970 την περίοδο της επανάστασης της Punk Rock. Είναι μία ταλαντούχα νέα που ονομάζεται Εστρέλα, ένα έξυπνο και δημιουργικό κορίτσι αποφασισμένο να γίνει διάσημο με τα σχέδιά της.

 

Ράφτης (Tailor)

Ημέρες και ώρες διεξαγωγής: 07/06 – 09/06 στις 21:15 (Πανόραμα) και 20:50 (Ελληνίς)

Διοργανωτής: Σινέ Πανόραμα και Σινέ Ελληνίς

 

Ο Ράφτης είναι ένας απομονωμένος άνθρωπος που ζει παγιδευμένος στο ραφτάδικο του πατέρα του για χρόνια. Εκκεντρικός και λίγο αλαφροΐσκιωτος. Μέσα στο ραφτάδικο νιώθει ασφαλής σαν το προσωπικό του καταφύγιο, αλλά χωρίς να το καταλαβαίνει έχει γίνει και η φυλακή του.

 

Οι πελάτες λιγοστεύουν και όταν έρχεται η στιγμή που κινδυνεύει να χάσει την επιχείρηση και τη ζωή του παίρνει μια παράτολμη και παράλογη απόφαση.
Φτιάχνει ένα χειροποίητο ραφτάδικο σε ρόδες, βγαίνει με το εμπόρευμά του έξω στον κόσμο και μετατρέπεται σε γυρολόγο – ράφτη. Αρχίζει να δημιουργεί τα ωραιότερα νυφικά, σε πάμφθηνες τιμές, ενώ ο έρωτας χτυπά την πόρτα του για πρώτη φορά στα 50. Κάπως έτσι θα ξαναβρεί τον εαυτό του και θα πάρει στα χέρια του τη ζωή του.

 

Ένα Ήσυχο Μέρος 2 (A Quiet Place: Part II)

Ημέρες και ώρες διεξαγωγής: 07/06 – 09/06 στις 21:00 (και στα δύο) και 22:45 (Στο Αύρα)

Διοργανωτής: Αύρα και Cineplexx

Ακολουθώντας τα θανατηφόρα γεγονότα στο σπίτι, η οικογένεια των Άμποτ (Έμιλι Μπλαντ, Μίλισεντ Σίμοντς, Νόα Τζουπ) πρέπει τώρα να αντιμετωπίσει τους κινδύνους του έξω κόσμου καθώς συνεχίζουν τον αγώνα για επιβίωση σιωπηλοί.

Αναγκασμένοι να κινούνται προς το άγνωστο, γρήγορα συνειδητοποιούν ότι τα πλάσματα που κυνηγούν βασισμένα στον ήχο, δεν αποτελούν τη μοναδική απειλή που καρτερεί πίσω από το μονοπάτι της άμμου.

 

Σουπερνόβα (Supernova)

Ημέρες και ώρες διεξαγωγής: 07/06 – 09/06 στις 20:50

Διοργανωτής: Σινέ Ελληνίς

 

Και αυτή την εβδομάδα συνεχίζεται να παίζεται η δραματική ταινία, Supernova. Ο Σαμ (Κόλιν Φερθ) είναι μουσικός και ο Τάσκερ (Στάνλεϊ Τούτσι) μυθιστοριογράφος, είναι ζευγάρι εδώ και 20 χρόνια και είναι ακόμη ερωτευμένοι. Ίσως τώρα τώρα περισσότερο από ποτέ.
Εδώ και δύο χρόνια όμως η ζωή τους έχει αλλάξει, όταν ο Τάσκερ διεγνώσθη σε πρώιμο στάδιο άνοιας.

Η κατάσταση του Τάσκερ επιδεινώνεται σταδιακά και ο Σαμ αναγκαστικά θέτει τη ζωή του σε αναμονή για να φροντίσει τον σύντροφό του. Στο τέλος, θα βρεθούν αντιμέτωποι με το ερώτημα τι σημαίνει η αγάπη που έχει ο ένας για τον άλλον στα πλαίσια της μη αναστρέψιμης ασθένειας του Τάσκερ. Μέσα από ένα χαμηλόφωνο ταξίδι απολογισμού, οι δύο άνθρωποι συμπορεύονται στην απώλεια.

 

Το Πρόστιμο

Ημέρα και ώρα διεξαγωγής: 07/06 – 09/06 στις 22:45

Διοργανωτής: Σινέ Ελληνίς

 

Αυτή την εβδομάδα, η ταινία Το Πρόστιμο «μεταφέρεται» στο σινέ Ελληνίς. Έχει να κάνει με τον Βαγγέλη, ο οποίος βγάζει τα προς το ζην πουλώντας κάνναβη. Δεν είναι κακοποιός, είναι ο ασήμαντος άνθρωπος της διπλανής πόρτας, απομεινάρι της Rave γενιάς του. Προσπαθεί να πιάσει μια μόνιμη δουλειά, όμως το στιγματισμένο ποινικό του μητρώο δεν το επιτρέπει.

 

Ο Πέτρος – ένας μπράβος και συνεργάτης του υποκόσμου – προσφέρει διέξοδο στο οικονομικό πρόβλημα του Βαγγέλη. Τον ωθεί να συμμετάσχει στις «δουλειές» που οργανώνει για τον κόσμο της νύχτας. Όμως ο Βαγγέλης δεν θέλει να ανήκει στον κόσμο της νύχτας

 

 

ΘΕΑΤΡΟ ( Online)

 

«Lebensraum-Ζωτικός Χώρος» του Θανάση Τριαρίδη

Ημέρες και ώρες διεξαγωγής: 12/06 από τις 21:00

Διοργανωτής: Theatrikon e.V. Hamburg

 

Ο τίτλος του έργου παραπέμπει στη ναζιστική επεκτατική θεωρία. Κατά τον συγγραφέα ένα «μονόπρακτο πείραμα για την καλοσύνη». Μια άσκηση παιχνίδι μεταξύ χειριστή (-ών) και αποδέκτη (-ών). Η χειραγώγηση ως κινητήρια δύναμη για να σπάσει τα σύνορα μεταξύ πραγματικότητας και ψευδαίσθησης, μεταξύ θύτη και θύματος. Μέχρι πού μπορεί να φτάσει η δύναμη της χειραγώγησης;

Πρωταγωνιστούν: Δημήτρης Δουλγέρης, Ηρακλής Καμπερίδης, Ιωάννης Παπαδόπουλος, Νίκος Καψάλης

 

https://www.ticketservices.gr/event/lebensraum/?lang=en

 

Συν…Παράσταση: Ένα online standup comedy show για την Ιωάννα Παλιοσπύρου

 

Ημέρες και ώρες διεξαγωγής: 07/06 – 13/06 από τις 00:00 – 23:59

Διοργανωτής: news2u.gr και το Λοσάντζελε Comedy Club

 

O Κώστας Μαλιάτσης, η Νεφέλη Μεγκ και ο Αλέξανδρος Μαλιάτσης ανέβασαν μία stand up παράσταση, τη Δευτέρα, 31 Μαΐου. Με τα έσοδα της, θα χορηγήσουν τα έξοδα των εγχειρήσεων της άτυχης Ιωάννας και θα τονώσουν την ψυχική της υγεία, που είναι εξίσου σημαντική με τη σωματική.

 

https://www.viva.gr/tickets/stand-up-comedy/streaming/syn-parastasi-ena-online-standup-comedy-show-gia-tin-ioanna/

 

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΑΤΡΕΙΣ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ (Online)

 

Παρουσίαση του βιβλίου «Χάθηκε Βελόνι» του Χρήστου Αρμάντο Γκρέτζου

 

Ημέρα και ώρα διεξαγωγής: 07/06 στις 18:00

Διοργανωτής: IANOS

Ο IANOS και οι εκδόσεις Μεταίχμιο παρουσιάζουν διαδικτυακά το νέο μυθιστόρημα του Χρήστου Αρμάντο Γκέζου, με τίτλο Χάθηκε βελόνι. Ένα πολυστρωματικό, με γλωσσική ποικιλία μυθιστόρημα που ξεκινάει από την Αλβανία των αρχών του προηγούμενου αιώνα. Διατρέχει την Ελλάδα της ύστερης μεταπολίτευσης και καταλήγει στην καρδιά της αμερικανικής ηπείρου. Ένας άντρας που περνάει τη ζωή του στιγματισμένος από τη μοίρα στην άκρη του λόφου. Μια μητέρα που αφιερώνεται στη γεμάτη αντιξοότητες πορεία της οικογένειάς της. Ένας γιος που ψάχνει τον μικρό του αδερφό στην άλλη μεριά του κόσμου.

Με τον συγγραφέα θα συνομιλήσει ο δημοσιογράφος και συγγραφέας, Διονύσης Μαρίνος. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά και θα προβάλλεται ζωντανά στο κανάλι Youtube και τη σελίδα Facebook του ΙΑΝΟΥ

https://www.youtube.com/results?search_query=ianos

 

Διαδικτυακή παρουσίαση του βιβλίου του Γεωργίου Ι. Σούρλα, Μαργαρίτα Μπασδέκη. Η ηρωίδα του Πηλίου

 

Ημέρα και ώρα διεξαγωγής: 09/06 στις 18:00

Διοργανωτής: IANOS και οι εκδώσεις Παπαζήσης

 

Το βιβλίο αυτό αναδεικνύει την ταπεινή ζωή της Μαργαρίτας Μπασδέκη, την ουσιαστική συμμετοχή της στο επαναστατικό κίνημα του 1878. Ειδικότερα στη σημαντική μάχη της Μακρινίτσας, και αναφέρεται στις ελάχιστες τιμητικές αναφορές σε εκείνη όσο ζούσε. Τα ψήγματα μνήμης στην πατρίδα της, τη Μακρινίτσα, και τα ευάριθμα δημοσιευμένα στοιχεία για τον ηρωισμό της συγκέντρωσε με προσοχή.

 

Ο Γ. Ι. Σούρλας, με αφορμή τον εορτασμό των διακοσίων χρόνων από την Επανάσταση του 1821, ανασύνθεσε τη μορφή της. Συντονίζει ο δημοσιογράφος, πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας, Δημήτρης Χορταργιάς.  Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά και θα προβάλλεται ζωντανά στο κανάλι Youtube και τη σελίδα Facebook του ΙΑΝΟΥ.

 

https://www.youtube.com/results?search_query=ianos

 

Μαρία Ζωγράφου, Δημοσιογράφος

 

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WordPress PopUp Plugin