Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Η Βασιλική οικογένεια της χώρα μας υπήρχε από το 1863 μέχρι το 1974. Όπως καταλαβαίνουμε, πολλά θα έχουν ζήσει όλα αυτά τα χρόνια. Παρακάτω θα δούμε τέσσερις σημαντικές ιστορίες της Βασιλικής οικογένειας που απασχόλησαν όλα αυτά τα χρόνια.

Οι γλώσσες που χρησιμοποιούσαν

Ο Γεώργιος Α΄, παντρεύτηκε τη Δούκισσα της Ρωσίας, Όλγα Κωνσταντίνοβνα. Στην αρχή, ξεκίνησαν να μιλάνε στα γερμανικά, ενώ στην συνέχεια στα άλλαξαν και μιλούσαν στα αγγλικά.

Οι δυο τους απέκτησαν 8 παιδιά. Η γλώσσα που είχαν διαλέξει να επικοινωνούν μαζί τους, ήταν τα αγγλικά. Παρόλα αυτά, τα παιδιά μεταξύ τους μιλούσαν στα ελληνικά.

Επιπλέον, είχαν αποφασίσει και με διαφορετική γλώσσα να μιλάνε στους ξένους επισκέπτες. Συγκεκριμένα, η επικοινωνία μαζί τους γινόταν στα γαλλικά.

οικογένεια

Η δολοφονία του Γεώργιου Α΄

Το 1912, η Θεσσαλονίκη ενσωματώθηκε με την υπόλοιπη χώρα. Τότε αποφάσισε ο Γεώργιος να μετακομίσει συμβολικά στη συμπρωτεύουσα. Τότε στην πόλη, μένανε πολλοί Μουσουλμάνοι, Εβραίοι και πράκτορες της Ευρώπης. Παρότι η χώρα άνηκε στην Ελλάδα, παράλληλα Σέρβοι και Βούλγαροι την διεκδικούσαν. Ο ίδιος δεν μπόρεσε να προσαρμόσει τις καθημερινές του συνήθειες, στις συνθήκες που επικρατούσαν.

Το ημερολόγιο έδειχνε 18 Μαρτίου 1913, όταν ο Γεώργιος αποφάσισε με την συνοδεία του υπασπιστή του, να πάει μια βόλτα στον Λευκό Πύργο. Σε ανύποπτο χρόνο, ένας περαστικός πέρασε από δίπλα του, έβγαλε ένα περίστροφο και δολοφόνησε τον Βασιλιά.

Η προσπάθεια του άντρα να πυροβολήσει και τον υπασπιστή, ήταν μάταιη. Το όπλο μπλόκαρε, με αποτέλεσμα να προλάβει να τον αφοπλίσει. Παρόλα αυτά ήταν ήδη αργά, καθώς ο Γεώργιος είχε ήδη χάσει την ζωή του. Μεταφέρθηκε στο ιατρείο του Παπαφείου, όπου οι γιατροί έκαναν γνωστό τον θάνατο του. Η ηλικία του, ήταν 67 ετών.

οικογένεια

Πρωθυπουργός και Βασιλιάς σε αντιπαράθεση

Βασιλιάς της χώρας το 1915 ήταν ο Κωνσταντίνος Α΄, γιός του Γεωργίου. Η Ευρώπη βρισκόταν σε πόλεμο, και η Ελλάδα έπρεπε να διαλέξει με το μέρος ποιου στρατοπέδου θα είναι. Ο τότε πρωθυπουργός της χώρας, Ελευθέριος Βενιζέλος, ήθελε να πάρει το μέρος της Αντάντ, κάτι που ήταν αντίθετος ο Κωνσταντίνος.

Η αντιπαράθεση αυτή, έκανε τον Βενιζέλο να πάρει την απόφαση να παραιτηθεί από πρωθυπουργός. Λίγες μέρες μετά, ο Κωνσταντίνος ήταν βαριά άρρωστος, με τους υποστηρικτές του Βενιζέλου να χαρακτηρίζουν ότι έλεγε ψέματα, και το έκανε για διπλωματικούς λόγους. Όταν μάλιστα φέρανε την εικόνα της Παναγιάς από την Τήνο, λέγεται ότι ο Βενιζέλος ήταν έξαλλος. Θεώρησε ότι κορόιδευε τον κόσμο, εκμεταλλευόμενος την πίστη τους.

οικογένεια

Ο θάνατος του Αλεξάνδρου

Στις 17 Σεπτεμβρίου 1920, ο Αλέξανδρος, που τότε καθόταν αυτός στον θρόνο, αποφάσισε να κάνει μια βόλτα στο δάσος του Τατοΐου. Καθώς πλησίαζε το σπίτι του δασοφύλακα, ο σκύλος του μάλωσε με μια μαϊμού. Στην προσπάθεια του να χωρίσει τα δύο ζώα, η αρσενική μαϊμού σύντροφος αυτής που μάλωνε ο σκύλος του, επιτέθηκε στον Βασιλιά και δάγκωσε το χέρι του.

Στην αρχή φάνηκε να μην είναι κάτι ανησυχητικό το τραύμα του, όμως γρήγορα τα πράγματα χειροτέρευσαν. Το ίδιο βράδυ, οι πληγές μολύνθηκαν και ο ίδιος ανέβασε πυρετό. Αντί να κλείσουν οι πληγές, επεκτάθηκαν και εμφάνισε φλεγμονές. Αμέσως οι καλύτεροι καθηγητές ιατρικής σε όλη την χώρα, έφτασαν στο μέρος για να δούνε τον Βασιλιά.

Οι γιατροί επέμεναν ότι χρειάζεται καθαρισμό το τραύμα και αναλγητικές ενέσεις. Παρόλα αυτά, η κατάσταση του ήταν άσχημη. Είχε υποστεί σήψη και όλα έδειχναν ότι δύσκολα θα ζήσει. Στα 27 του, άφησε την τελευταία του ανάσα στις 25 Οκτωβρίου (με το σημερινό ημερολόγιο). Αν είχε συμβεί κάτι τέτοιο σήμερα, θα είχε σωθεί με μια αντιβίωση.

οικογένεια

Σκάναρε και δες περισσότερα

Δημήτρης Κωνσταντάκης, Αθλητικογράφος

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *