Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

ΣΚΛΗΡΕΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΘΡΩΠΕΣ ΕΚΤΕΛΕΣΕΙΣ

Το ανθρώπινο μυαλό ήταν ανέκαθεν ικανό να σκαρφίζεται νέους και τρομερούς τρόπους για να τιμωρεί υποτιθέμενους παραβάτες, κακοποιούς, μάγισσες και οποιονδήποτε άλλον είχε την ατυχία να βρεθεί στο λάθος μέρος τη λάθος στιγμή. Όλοι γνωρίζουμε τις παλιές συνήθεις ποινές: κρεμάλα, κάψιμο, λιθοβολισμός.

Τι γίνεται, όμως, αν κάποιος σας αδικεί πραγματικά; Όπως το να σου κλέψει τα πρόβατα ή να προκαλέσει κάποια αποτυχία στη σοδειά σου επειδή σε κοίταξε με ύφος εκείνη τη φορά; Στο πέρασμα των αιώνων, κάποιες εξαιρετικά βάναυσες μέθοδοι βασανισμού και εκτέλεσης έχουν έρθει και παρέλθει. Ενώ, υπάρχουν και μερικές που δεν έχουν εξαφανιστεί ακόμα.

Συντριβή από ελέφαντα


Πρόκειται για μια περίεργα συγκεκριμένη μέθοδο εκτέλεσης, αλλά δεν μπορείτε να αμφισβητήσετε την αποτελεσματικότητά της. Όπως μπορείτε να μαντέψετε, ήταν συνηθισμένη σε περιοχές όπου οι ελέφαντες βρίσκονται, κυρίως στη Νότια και Νοτιοανατολική Ασία. Μάλιστα οι ελέφαντες, συχνά, εκπαιδεύονταν προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το ποδοπάτημα ήταν όσο το δυνατόν πιο βίαιο.

Ling chi (Λινγκ Τσι)

Το Ling chi, επίσης γνωστό ως “αργός τεμαχισμός” ή “θάνατος από χίλια κοψίματα” ήταν μια μέθοδος βασανιστικής εκτέλεσης που εφαρμόστηκε στην Κίνα. Ο καταδικασμένος ήταν δεμένος σε ένα στύλο και κομμάτια του δέρματος και των άκρων αφαιρούνταν, σταδιακά, ένα προς ένα, με αποκορύφωμα, συνήθως, ένα τελικό κόψιμο στην καρδιά ή τον αποκεφαλισμό. Χρησιμοποιήθηκε ήδη από τον 10ο αιώνα και συνεχίστηκε για σχεδόν χίλια χρόνια. Ευτυχώς, απαγορεύτηκε το 1905.

Αιματοβαμμένος αετός

Ο αιματοβαμμένος αετός προέρχεται από τους σκανδιναβικούς θρύλους των εκτελέσεων των Βίκινγκς. Η πλάτη του καταδικασθέντος κοβόταν, έτσι ώστε να δοθεί πρόσβαση στα πλευρά, τα οποία στη συνέχεια έσπαζαν και στράβωναν προς τα πάνω για να μοιάζουν με φτερά. Για να προστεθεί επιπλέον πόνος, έριχναν αλάτι στην πληγή. Ως τελικό χτύπημα, οι πνεύμονες αφαιρούνταν και τοποθετούνταν πάνω από τα φτερά των πλευρών. Μέχρι και σήμερα, υπάρχει συζήτηση σχετικά με το αν αυτή η πρακτική υπήρχε στην πραγματικότητα ή αν είναι απλώς ένας θρύλος. Όπως και να έχει, είναι τρομακτικό το γεγονός πως κάποιος αφιέρωσε χρόνο για να το σκεφτεί.

Keelhauling

Το keelhauling ήταν ένα είδος τιμωρίας ειδικά για τους ναυτικούς, που εφευρέθηκε από το ολλανδικό ναυτικό, στα τέλη του 16ου αιώνα. Οι παραβάτες δένονταν με σχοινί και σύρονταν υποβρυχίως, από τη μια άκρη του πλοίου στην άλλη. Ενώ πολλοί πέθαναν από αυτή την πρακτική λόγω πνιγμού ή εσωτερικών τραυματισμών, θεωρητικά δεν είχε πάντα στόχο τον θάνατο. Σαν να μην έφταναν τα παραπάνω, οι άνδρες που τιμωρούνταν με αυτόν τον τρόπο συχνά κόβονταν ανελέητα από τα αγκάθια στον πυθμένα του πλοίου και κουβαλούσαν τα σημάδια μαζί τους για το υπόλοιπο της ζωής τους. Αν ζούσαν δηλαδή.

Βράσιμο

Στις μέρες μας, το ζωντανό βράσιμο είναι μια μοίρα που επιφυλάσσεται για τα οστρακοειδή. Ωστόσο, πριν από αιώνες, ήταν μια συνηθισμένη μέθοδος εκτέλεσης από την Ανατολική Ασία μέχρι την Αγγλία. Ο καταδικασμένος απογυμνωνόταν και στη συνέχεια τοποθετούταν σε μια δεξαμενή ή ένα δοχείο με υγρό που έβραζε, συνήθως νερό, λάδι ή πίσσα. Ή, για μια πιο φρικιαστική εμπειρία, ο δράστης μπορούσε να τοποθετηθεί σε δροσερό υγρό και στη συνέχεια να θερμανθεί μέχρι βρασμού. Αρχεία από την εποχή της βασιλείας του Ερρίκου Η΄ δείχνουν ότι ορισμένοι άνθρωποι βράζονταν για έως και δύο ώρες, προτού τελικά πεθάνουν.

Execution vans (Φορτηγά εκτέλεσης)

Η Κίνα έχει καταστήσει τη θανατική ποινή σοκαριστικά αποτελεσματική. Δεν αποτελεί έκπληξη, αν σκεφτεί κανείς ότι η Κίνα πραγματοποιεί τις περισσότερες εκτελέσεις, ανά έτος, από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο. Διάφορα εγκλήματα τιμωρούνται με θάνατο, συμπεριλαμβανομένης της φορολογικής απάτης, του εμπρησμού και της πορνείας. Πολλές εκτελέσεις στην Κίνα πραγματοποιούνται, πλέον, σε κινητές μονάδες εκτέλεσης, φορτηγά που είναι εξοπλισμένα με δεσμά και φάρμακα ικανά να οδηγήσουν στο θάνατο. Τα φορτηγά, τα οποία μοιάζουν με τυπικά φορτηγά της αστυνομίας, κυκλοφορούν εδώ και περίπου μια δεκαετία. Υπάρχουν δεκάδες από αυτά σε όλη τη χώρα, μεταφέροντας τη θανατηφόρα δικαιοσύνη πιο κοντά στους τόπους των εγκλημάτων. Δεν είναι μόνο φθηνότερα από τις παραδοσιακές εγκαταστάσεις, λένε οι Κινέζοι αξιωματούχοι, αλλά είναι και πιο “ανθρώπινα” από άλλες μεθόδους εκτέλεσης, όπως ο θάνατος με εκτελεστικό απόσπασμα.

 

Ηρακλής Τάσσης, Δημοσιογράφος

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *