Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

ΑΘΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΜΟΙΑΖΟΥΝ ΑΛΛΑ… ΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

Πολλά αθλήματα μας μπερδεύουν. Νομίζουμε ότι βλέπουμε αυτό που επιλέξαμε, αλλά εν τέλει παρακολουθούμε κάποιο παρόμοιο. Όταν δε γνωρίζεις πολύ καλά όλα τα αθλήματα, εύκολα πέφτεις σε αυτήν την παγίδα. Για να δούμε, λοιπόν, κάποια από αυτά!

αθλήματα

Μπάντμιντον

Τένις/Μπάντμιντον/Πινγκ Πονγκ

Τα τρία πιο διάσημα αθλήματα με ρακέτα. Η αλήθεια είναι ότι αυτή η περίπτωση είναι η πιο διάσημη αθλημάτων που μοιάζουν. Όλοι γνωρίζουν το τένις και βλέποντας το μπάντμιντον, νιώθουν ότι βλέπουν ένα διαφορετικό στιλ τένις.

Η πιο βασική διαφορά των δυο αυτών αθλημάτων, είναι το μπαλάκι. Στο τένις το μπαλάκι είναι όντως μπαλάκι, ενώ στο μπάντμιντον θυμίζει παραπάνω φτερό. Στο πρώτο πρέπει το μπαλάκι να χτυπήσει δυο φορές στον αντίπαλο χώρο, ενώ στο δεύτερο αν ακουμπήσει τον αγωνιστικό χώρο χάνεις. Η ρακέτα του μπάντμιντον, είναι πιο ψηλή από του τένις, ώστε να είναι πιο εύκολο ο αθλητής να τη χτυπήσει.

αθλήματα

Τένις

Το πινγκ πονγκ μοιάζει εξίσου και με τα δυο. Η πρώτη βασική διαφορά τους, είναι ότι παίζετε σε τραπέζι. Εκτός αυτού, το μπαλάκι διαφέρει και από αυτό των δυο αθλημάτων. Συγκεκριμένα είναι πιο ελαφρύ ώστε να παίρνει καλύτερα φάλτσα. Επιπλέον, έχει μικρότερη ρακέτα. Τέλος, ένας βασικός κανόνας λέει ότι στο σερβίς, πρέπει να χτυπήσει και στις δυο πλευρές το μπαλάκι, ενώ στο υπόλοιπο του αγώνα μόνο την αντίπαλη.

αθλήματα

Πινγκ – Πονγκ

Ποδόσφαιρο/Φούτσαλ

Το ποδόσφαιρο είναι ο βασιλιάς των σπορ. Όλοι το γνωρίζουμε τόσο το ίδιο, όσο και τους κανόνες του (στο περίπου). Υπάρχει ένα άθλημα το οποίο είναι ίδιο με αυτό, απλά αλλάζει το μέρος που γίνεται. Συγκεκριμένα, αναφερόμαστε στο φούτσαλ.

αθλήματα

Φούτσαλ

Στην χώρα μας είναι πιο γνωστό ως ποδόσφαιρο σάλας. Η πρώτη διαφορά που βλέπουμε με γρήγορη ματιά, είναι ότι γίνεται σε κλειστό γήπεδο. Εκτός αυτού όμως, έχει μόλις 5 παίκτες με τον έναν να είναι τερματοφύλακας. Η τελευταία διαφορά που έχουν, είναι ότι τα πλάγια στο ποδόσφαιρο εκτελούνται με τα χέρια, ενώ στο φούτσαλ με πόδια.

Ο τελευταίος κανόνας έχει ακουστεί έντονα ότι τα επόμενα χρόνια θα ενσωματωθεί και στο ποδόσφαιρο. Επομένως, μπορεί αυτήν την στιγμή που διαβάζετε αυτό το άρθρο, να έχει αλλάξει αυτό.

αθλήματα

Ποδόσφαιρο

Άλμα εις μήκος/Άλμα εις τριπλούν

Τα δυο αθλήματα του στίβου, μοιάζουν πάρα πολύ αλλά έχουν μόλις μια αλλαγή. Η διαφορά τους είναι τόσο σημαντική, που φαίνεται και από το όνομα.

Σαν στόχο και τα δυο, έχουν ποιος από τους αθλητές να κάνει το μεγαλύτερο άλμα. Η μοναδική διαφορά που έχουν, είναι ότι στο άλμα εις μήκος κάνουν μόλις ένα άλμα πριν φτάσουν στην άμμο, ενώ στο άλμα εις τριπλούν κάνουν τρία πριν πέσουν στην άμμο. Δεν υπάρχει καμία άλλη διαφορά παρά μόνο μια για να θεωρηθεί άλλο άθλημα.

αθλήματα

Άλμα εις μήκος

Βάδην/Μαραθώνιος

Η μοναδική περίπτωση που δεν φαίνεται κατευθείαν, πιο άθλημα είναι πιο. Γίνονται και τα δυο σε εξωτερικό χώρο, και φυσικά σε τεράστιες αποστάσεις. Στο βάδην οι αποστάσεις ξεκινάνε από 3 χιλιόμετρα και φτάνουν μέχρι 100 χιλιόμετρα, ενώ στο μαραθώνιο η απόσταση είναι 42.195 μέτρα. Φυσικά και στον μαραθώνιο υπάρχουν διάφορες αποστάσεις, αλλά η επίσημη είναι αυτή.

Η κυριότερη διαφορά, είναι ότι στο βάδην όπως λέει το όνομα του βαδίζουν. Δηλαδή πρέπει το ένα πέλμα να πατήσει το έδαφος, ώστε το άλλο να σηκωθεί. Στον μαραθώνιο ο κάθε αθλητής έχει το δικό του στυλ τρεξίματος.

Δε διακρίνεις απευθείας την διαφορά τους, καθώς σε μπερδεύει το γεγονός ότι και τα δυο γίνονται σε εξωτερικό χώρο. Αν συνηθίσει το μάτι σου όμως, αναγνωρίζεις το βάδην εύκολα.

 

Βόλεϊ/Μπιτς Βόλεϊ

Τα δυο αθλήματα αυτά είναι ουσιαστικά το ίδιο. Το βόλεϊ έχει δυο διαφορές ουσιαστικά. Το ένα είναι το κανονικό που ξέρουμε, και το άλλο παίζετε στην άμμο. Οι διαφορές όμως δεν σταματάνε εκεί.

αθλήματα

Βόλεϊ

Στο βόλεϊ υπάρχουν 6 παίκτες, ενώ στο μπιτς βόλεϊ μόλις δυο. Οι κανόνες μέσα στο παιχνίδι είναι ίδιοι, απλά έχουν αυτές τις δυο αλλαγές. Όπως καταλαβαίνουμε, το μπιτς βόλεϊ παίζετε κυρίως καλοκαίρι.

Ελληνορωμαϊκή πάλη/ Ελευθέρα πάλη

Ελληνορωμαϊκή και ελευθέρα πάλη, οπτικά μοιάζουν αρκετά. Ο στόχος του αθλητή, είναι να ρίξει τον αντίπαλο του και στα δυο. Όμως έχουν μια βασική διαφορά.

Στην ελληνορωμαϊκή πάλη απαγορεύονται οι λαβές, επιτρέποντας μόνο η χρήση χεριών. Ουσιαστικά, ο ένας σπρώχνει τον άλλον, απαγορεύοντας τον άλλον να χρησιμοποιήσει τα πόδια του. Μόνο για να στηριχτεί το σώμα του.

Στην ελεύθερη πάλη αυτά που απαγορεύονται, ενώ στην ελληνορωμαϊκή επιτρέπονται. Οπτικά φαίνονται ίδια, αλλά αν παρατηρήσεις αυτά τα πράγματα θα δεις τη διαφορά τους.

Σκάναρε και δες περισσότερα

Δημήτρης Κωνσταντάκης, Αθλητικογράφος

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *