Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

ΤΑ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΜΑΣ ΧΙΟΝΙΑ

Σαν σήμερα το 1930 ιδρύεται η Ε.Ο.Χ. (Ελληνική Ομοσπονδία Χιονοδρομίας), με την επωνυμία Ελληνικός Ορειβατικός Σύνδεσμος από τα ορειβατικά σωματεία Ορειβατικό Πατρών και Ορειβατικό Αθηνών.

Η ιστορία της χιονοδρομίας στην Ελλάδα ξεκινάει στα τέλη της δεκαετίας του 1920 όταν Έλληνες που επέστρεψαν στην χώρα έφεραν μαζί τους εμπειρίες αλλά και τα πρώτα σκι. Παλιότερα στα βουνά και σε παγωμένες λίμνες νεαροί έβαζαν αυτοσχέδια σκι κάτω από τα παπούτσια τους για να δοκιμάσουν την εμπειρία όμως πρώτη φορά τα σκι με τις επίσημες προδιαγραφές ήρθαν τότε.

Στις 20/2/1930 ιδρύεται η Ε.Ο.Χ. με συνεργσία των ορειβατικών σωματείων Ορειβατικό Πατρών (1929) και Ορειβατικό Αθηνών (1928). Στον πρώτο κιόλας χρόνο συμπεριελήφθηκαν ακόμα 9 σωματεία από Θεσσαλονίκη, Βόλο, Σέρρες, Αίγιο, Καλάβρυτα, Χανιά, Κοζάνη, Τρίπολη και Λάρισα.

Πριν το τέλος της δεκαετίας είχε δημιουργηθεί το πρώτο Τάγμα Ελλήνων Χιονοδρόμων, στις τάξεις των ενόπλων δυνάμεων, με πρωτοβουλία της Ε.Ο.Χ.

Η Ελληνική αποστολή στους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες 2018

Το 1932 διοργάνωσε το 1ο πανελλήνιο πρωτάθλημα χιονοδρομίας και από το 1936 μέχρι και σήμερα εκπροσωπεί την Ελλάδα στους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.

Σε όλη την ιστορία της έχει φιλοξενήσει και αναλάβει πολλά αθλητικά γεγονότα διεθνούς εμβέλειας αλλά και σημαντικά συνέδρια.

Θεόδωρος Βαφειάδης, Αθλητικογράφος

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *