Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΜΟΥΣΕΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΜΟΥΣΕΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

 

 

Η τέχνη για την τέχνη

Η τέχνη, πάντα θαυμάζεται, θεοποιείται, αναστατώνει, προκαλεί δέος και συγκινεί. Είναι στη φύση της, οποιοδήποτε είδος τέχνης, να αγγίζει τις ψυχές των ανθρώπων. Μπορεί, ακόμη, να θεωρηθεί ότι, είναι μια διαφυγή από την πραγματικότητα. Ένα όνειρο, που επιθυμεί να ολοκληρωθεί, έστω και για λίγο.
Η μαγεία των μουσείων

 

Ένας τρόπος λοιπόν, να βιώσουμε τη μαγεία που έχει να μας προσφέρει η τέχνη, είναι να επισκεφτούμε κάποιο μουσείο, εμπλουτίζοντας ταυτόχρονα, και τις ιστορικές-πολιτισμικές μας γνώσεις.

Η Ευρώπη, ως γηραιά ήπειρος, έχει να μας προσδώσει πλήθος αξιολόγων μουσείων, που αξίζει να επισκεφτούμε κατά τη διάρκεια της ζωής μας. Εξάλλου, ας μην παραλείψουμε, ότι ο πνευματικός πλούτος, αποτελεί κάτι που δε δύναται να μας το στερήσει κανένας.

 

 

Μας ανήκει ολοκληρωτικά και αέναα. Ας «επισκεφτούμε» μαζί, ποια θεωρούνται αλλά και αποτελούν τα καλύτερα μουσεία της Ευρώπης, μερικά από αυτά γνωστά σε όλον τον κόσμο, ενώ κάποια άλλα όχι. Το στοιχείο που είναι κοινό σε όλα, είναι ο θαυμασμός και η συναισθηματική έξαψη που σου προκαλούν. Ξεκινώντας, από το κτίσμα, που μπορεί να είναι εντυπωσιακό, το άγαλμα ή το αντικείμενο ενός διασήμου καλλιτέχνη που φιλοξενείται στην αγκαλιά του μουσείου.

Επιπλέον, το καθένα ξεχωριστά, διαθέτει τη δυνατότητα να συμπεριλάβει κάθε καλλιτεχνική προτίμηση που διαθέτει ο καθένας ξεχωριστά. Παραδείγματος χάριν, είσαι λάτρης της μοντέρνας τέχνης, μπορείς να επισκεφτείς το Πομπιντού στο Παρίσι. Από την άλλη μεριά, ενδιαφέρεσαι για έργα τέχνης, όπως πίνακες ζωγραφικής και γλυπτά; Τότε, το μουσείο του Πράδο, στη Μαδρίτη, είναι ο ιδανικός προορισμός για σένα.

 

Ας δούμε, όμως, αναλυτικά τα καλύτερα μουσεία και γκαλερί της Ευρώπης:

 

• Ουφίτσι (Uffizi) Γκαλερί, Φλωρεντία
Στο Ουφίτσι, στεγάζονται αμέτρητα έργα τέχνης, που είναι ικανά να σου κόψουν κυριολεκτικά την ανάσα. Δεν έχει σημασία, πόσες φορές έχεις αντικρίσει τη «Γέννηση της Αφροδίτης» του Μποτιτσέλι, η δια ζώσης θέαση, δε συγκρίνεται με τίποτα. Το Ουφίτσι, αποτελεί ανάκτορο της Φλωρεντίας, μέσα στο οποίο στεγάζεται ένα από τα παλαιότερα μουσεία και πινακοθήκες του κόσμου. Τα έργα του μουσείου, καλύπτουν τη χρονική περίοδο, από τον 13ο αιώνα μέχρι τον 18ο αιώνα, και τα εκθέματα του αποτελούν τα σημαντικότερα της Αναγεννησιακής τέχνης.

 

• Μουσείο του Λούβρου, Παρίσι

 

Σίγουρα, το συγκεκριμένο το γνωρίζουμε όλοι. Ανήκει στα εκθέματα του η περίφημη «Μόνα Λίζα». Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Μπορείς να περιηγηθείς στους διαδρόμους του και να αντικρίσεις από κοντά, το αριστούργημα των συλλογών του Ντελακρουά και του Ντύρερ και ακόμη τα εκπληκτικά δωμάτια που περιλαμβάνουν τον Αιγυπτιακό πολιτισμό, αλλά και το τμήμα αρχαιοτήτων ελληνικών, ετρουσκικών και ρωμαϊκών τεχνών, όπου οι συλλογές του με τα ελληνικά εκθέματα περιλαμβάνουν 25 αίθουσες. Επιπλέον, αξίζει να σημειώσουμε ότι αποτελεί από τα μεγαλύτερα και παλαιότερα μουσεία τέχνης όλου του κόσμου. Το Λούβρο μετατράπηκε σε μουσείο μετά τη Γαλλική Επανάσταση. Μέχρι τότε, αποτελούσε ανάκτορο των βασιλέων της Γαλλίας, και πριν από αυτό ήταν απλώς φρούριο.

 

 

 

• Μουσείο Ακρόπολης, Αθήνα

 

Ένα στολίδι που κοσμεί τον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης των Αθηνών. Δημιουργήθηκε για να στεγάσει οποιοδήποτε εύρημα έχει ανακαλυφθεί στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, και καλύπτει τη χρονική περίοδο από τα Μυκηναϊκά χρόνια μέχρι τα Ρωμαϊκά και μας παρουσιάζει ακόμη την Αθήνα της Παλαιοχριστιανικής περιόδου. Το μουσείο της Ακρόπολης, έχει διαδεχθεί ποικίλες ιστορικές και πολιτικές αναταραχές, μέχρι να οικοδομηθεί το σημερινό κτίσμα που εδρεύει στο στρατόπεδο του Μακρυγιάννη. Το νέο κτήριο θεμελιώθηκε το 2003 και άνοιξε τις πόρτες του για το κοινό στις 21 Ιουνίου του 2009. Το κτίσμα αυτό εκμεταλλεύεται άριστα το φυσικό φως, με αποτέλεσμα να αναδεικνύονται ακόμη περισσότερο τα περίπου 4.000 εκθέματα του.

 

• Μουσείο του Βατικανού, Ρώμη

 

Ένα μουσείο με μία διαχρονική και αμέτρητη ιστορία από πίσω του, που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτείτε αν ταξιδέψετε στη Ρώμη. Με αμέτρητα δωμάτια και αίθουσες, μετρά χιλιάδες θησαυρούς τέχνης, όπως γλυπτά, πίνακες ζωγραφικής, τοιχογραφίες. Η χρονολόγηση του ανάγεται από το 1506, όταν ο Πάπας Ιούλιος Β’ τοποθέτησε ένα αρχαίο μαρμάρινο γλυπτό, το περίφημο «Ο Λαοκόων και οι γιοι του». Ακόμη, χαρακτηριστικό αποτελεί η περίτεχνη Καπέλα Σίξτινα του Μιχαήλ Άγγελου, ένα αριστούργημα και θεμέλιο της Αναγεννησιακής τέχνης.

 

• Πινακοθήκες Τέιτ (Tate galleries), Λονδίνο

 

Στην πόλη του Λονδίνου, στεγάζονται δύο γκαλερί του οργανισμού Τέιτ, η Τέιτ Μπρίταιν (Tate Britain) και η Τέιτ Μόντερν (Tate Modern), ενώ παράλληλά το δίκτυο πινακοθηκών περιλαμβάνει κι άλλες δύο πινακοθήκες εκτός του Λονδίνου. Η Τέιτ Μπρίταιν αποτελεί την παλαιότερη γνωστή πινακοθήκη του οργανισμού και εκθέτει τη μεγαλύτερη συλλογή βρετανικής τέχνης που υπάρχει στον κόσμο. Σε αυτή, περιλαμβάνονται 500 χρόνια καλλιτεχνικής δημιουργίας και το κοινό μπορεί να απολαύσει δωρεάν τα εκθέματα της. Από την άλλη μεριά, η Τέιτ Μόντερν αποτελεί την κύρια πινακοθήκη μοντέρνας τέχνης του Ηνωμένου Βασιλείου. Τοποθετείται σε έναν πρώην σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Τα εκθέματα της προσελκύουν πλήθος τουριστών, καθώς ανάμεσα τους συμπεριλαμβάνονται και έργα του Πικάσο και του Νταλί.

 

Μουσεία

• Εβραϊκό Μουσείο, Βερολίνο

 

Αυτό το εκθαμβωτικό κτήριο, το οποίο αποτελεί το μεγαλύτερο εβραϊκό μουσείο του κόσμου, παρουσιάζει στους επισκέπτες του, τη ζωή των εβραίων στη Γερμανία, από τα μεσαιωνικά χρόνια μέχρι σήμερα. Τόσο οι χώροι του μουσείου αλλά και η ονομασίες που περιλαμβάνουν, φανερώνουν την επιθυμία του αρχιτέκτονα να ανακαλέσει ιστορικά γεγονότα που έχουν λάβει χώρα στο Βερολίνο. Καθιστά εμφανές τη βίαιη αποκόλληση του εβραϊκού πολιτισμού από τη ζωή της Γερμανίας. Ο επισκέπτης βιώνει ολοκληρωτικά το περιεχόμενο του μουσείου. Άξονες, αδιέξοδοι χώροι, ατελείωτες σκάλες, ο φωτισμός συμβάλλουν ώστε να επιτευχθεί αυτό.

 

• Μουσείο του Πράδο, Μαδρίτη

 

Το Μουσείο Πράδο περιέχει μία από τις σπουδαιότερες συλλογές τέχνης επειδή περιέχει μία ασυνήθιστη ποιότητα αλλά και ποσότητα έργων που φιλοξενεί. Περιλαμβάνει τη χρονική περίοδο από το 15ο έως τον 18ο αιώνα. Ο επισκέπτης δύναται να θαυμάσει σπουδαία έργα ζωγραφικής, όπως του Γκόγια και του μυστηριώδους Ελ Γκρέκο. Εκτός από τα έργα ισπανικής ζωγραφικής, φιλοξενούνται και έργα της ιταλικής και της φλαμανδικής ζωγραφικής, διότι η ιστορία συγκέντρωσης συλλογών τέχνης στην Ισπανία είναι στενά συνδεδεμένη με την πολιτική και τη διπλωματική ιστορία του βασιλείου. Παρ’ όλο που ιδρύθηκε ως μουσείο ζωγραφικής και γλυπτικής, πλέον περιλαμβάνει νομίσματα και μετάλλια, καθώς και 2.000 διακοσμητικά αντικείμενα. Η αίγλη του είναι αδιαπέραστη.

 

• Ρείκσμουζεουμ (Rijksmuseum), Άμστερνταμ

 

Πρόκειται για το Κρατικό Μουσείο της Ολλανδίας, και το πιο διάσημο που είναι αφιερωμένο στην τέχνη και στην ιστορία. Στη μεγάλη συλλογή έργων του περιλαμβάνει τη χρυσή εποχή της ζωγραφικής, που είναι 17ος αιώνας και εκτίθενται εκπληκτικά έργα της ολλανδικής ζωγραφικής, όπως η περίφημη «Νυχτερινή Περίπολος» του Ρέμπραντ αλλά και έργα του Γιαν Στέιν και του Βερμέερ. Επίσης, περιλαμβάνει και έργα ασιατικής τέχνης. Μετά την ανακαίνιση που έλαβε το 2013, τα αντικείμενα τέχνης και πολιτισμού που φιλοξενούνται καταλαμβάνουν τη χρονική περίοδο από το 1100 έως το 2000. Είναι ένας θησαυρός τέχνης και ιστορίας και αποτελεί μία επίσκεψη που αξίζει να πραγματοποιήσει κανείς.

 

 

Σκάναρε και δες περισσότερα

 

 

Σοφία – Αναστασία Ράπτη, Φιλόλογος

 

 

 

 

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *