Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟΥΣ ΜΥΘΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΘΡΥΛΟΥΣ ΤΗΣ ΜΑΚΡΙΝΗΣ ΚΙΝΑΣ

Η Κίνα είναι μια χώρα γεμάτη αρχαία μυθολογία και θρύλους που έχουν περάσει από γενιά σε γενιά. Αυτοί οι μύθοι και οι θρύλοι αποτελούν πλούσιο μέρος του κινεζικού πολιτισμού και παρέχουν πληροφορίες για τις πεποιθήσεις, τις αξίες και την ιστορία του κινεζικού λαού.

Πάμε να ανακαλύψουμε μαζί μερικούς από τους πιο γνωστούς μύθους και θρύλους της Κίνας!

 

 

Ο μύθος της Nüwa

Σύμφωνα με την κινεζική μυθολογία, η Nüwa ήταν μια θεά που δημιούργησε τους ανθρώπους. Όταν μια μεγάλη συμφορά έπληξε τη Γη και προκάλεσε την κατάρρευση του ουρανού και την πλημμύρα των εδαφών, η Nüwa χρησιμοποίησε πηλό από την κοίτη του ποταμού για να επιδιορθώσει τον ουρανό και να επισκευάσει τους σπασμένους πυλώνες που τον κρατούσαν όρθιο. Στη συνέχεια, έφτιαξε ανθρώπους από την κίτρινη λάσπη και τους εμφύσησε ζωή. Η Nüwa τιμάται ως καλοπροαίρετη θεά και μητέρα της ανθρωπότητας.

 

 

Ο βασιλιάς των πιθήκων

Ο Βασιλιάς Μαϊμού, επίσης γνωστός ως Sun Wukong, είναι ένας αγαπημένος χαρακτήρας από το κλασικό λογοτεχνικό έργο “Ταξίδι στη Δύση”. Είναι ένας άτακτος και ισχυρός πίθηκος, που διαθέτει απίστευτη δύναμη και μαγικές δυνάμεις. Ο πίθηκος αυτός, συνοδεύει τον βουδιστή μοναχό Xuanzang σε ένα επικίνδυνο ταξίδι για να ανακτήσει ιερές γραφές από την Ινδία. Στην πορεία, περνάει πολλές δοκιμασίες και περιπέτειες, αναδεικνύοντας την εξυπνάδα και το πνεύμα του.

 

 

Οι οκτώ αθάνατοι

Οι Οκτώ Αθάνατοι είναι μια ομάδα θρυλικών όντων που αντιπροσωπεύουν τη μακροζωία και την αθανασία στην κινεζική λαογραφία. Καθένας από αυτούς διαθέτει μοναδικές δυνάμεις και σύμβολα. Συχνά, απεικονίζονται ως ηλικιωμένες φιγούρες, ντυμένες με παραδοσιακά ρούχα και κρατώντας διάφορα αντικείμενα, όπως βεντάλια, κολοκύθα ή σπαθί.

 

 

Ο θρύλος του Chang’e

Chang’e είναι μια σεληνιακή θεότητα και κεντρική φιγούρα στο Φεστιβάλ του Μεσοφθινοπώρου. Σύμφωνα με τον μύθο, η Chang’e ήταν η σύζυγος του θρυλικού τοξότη Hou Yi. Όταν ο Hou Yi κατέρριψε τους εννέα από τους δέκα ήλιους, ανταμείφθηκε με το ελιξίριο της αθανασίας. Ωστόσο, η Τσανγκ’ε κατανάλωσε η ίδια το ελιξίριο και αναγκάστηκε να μείνει στο φεγγάρι. Ο θρύλος της Τσανγκ’ε συνδέεται συχνά με την αγάπη, τη θυσία και την αναζήτηση της αθανασίας.

 

 

Ο Δράκος και ο Φοίνικας

Οι δράκοι και οι φοίνικες είναι δύο από τα πιο εμβληματικά μυθικά πλάσματα του κινεζικού πολιτισμού. Οι δράκοι συμβολίζουν τη δύναμη και την καλή τύχη, ενώ οι φοίνικες αντιπροσωπεύουν την ομορφιά, τη χάρη και την ευημερία. Ο δράκος θεωρείται, συχνά, ως φύλακας και σύμβολο του αυτοκράτορα, ενώ ο φοίνικας συνδέεται με την αυτοκράτειρα. Η σύζευξη του δράκου και του φοίνικα απεικονίζεται συχνά στην κινεζική τέχνη και πιστεύεται ότι φέρνει αρμονία και ισορροπία.

 

 

Pangu και η Δημιουργία του Κόσμου

Λέγεται ότι ο Πάνγκου αναδύθηκε από το χάος και διαχώρισε το γιν από το γιανγκ, δημιουργώντας τη Γη και τους ουρανούς.

 

 

Ο μύθος του Λευκού Φιδιού

Αυτή αποτελεί μια ιστορία αγάπης μεταξύ ενός ανθρώπου και ενός δαιμόνιου λευκού φιδιού, που μεταμορφώνεται σε γυναίκα. Η ιστορία διερευνά θέματα αγάπης, πίστης και σύγκρουσης μεταξύ του ανθρώπινου και του πνευματικού κόσμου.

 

 

Κινέζοι Ρωμαίος και Ιουλιέτα

Αυτή η τραγική ιστορία αγάπης αναφέρεται συχνά ως το κινεζικό ισοδύναμο του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας. Αφηγείται την ιστορία μιας νεαρής γυναίκας με το όνομα Zhu Yingtai, η οποία μεταμφιέζεται σε άνδρα για να φοιτήσει στο σχολείο και ερωτεύεται έναν άνδρα συμμαθητή της.

 

 

Ο μύθος της κόκκινης κλωστής

Σύμφωνα με αυτόν τον μύθο, οι θεοί δένουν μια αόρατη κόκκινη κλωστή γύρω από τους αστραγάλους εκείνων που προορίζονται να είναι αδελφές ψυχές, εξασφαλίζοντας ότι, τελικά, θα βρουν και θα παντρευτούν ο ένας τον άλλον.

 

 

Ο αγελαδάρης και το κορίτσι του υφαντή

Πρόκειται για μια οδυνηρή ιστορία αγάπης, μεταξύ ενός θνητού αγελαδοτρόφου και μιας ουράνιας υφάντρας. Χωρισμένοι από τον Γαλαξία, τους επιτρέπεται να συναντηθούν μόνο μία φορά τον χρόνο, την έβδομη ημέρα του έβδομου σεληνιακού μήνα.

Αυτοί οι μύθοι και οι θρύλοι προσφέρουν μια ματιά στην πολιτιστική και φιλοσοφική κληρονομιά της Κίνας, παρέχοντας πληροφορίες για τις αξίες, την ηθική και την κατανόηση του κόσμου. Φυσικά, ένα ταξίδι στην μαγική Κίνα, σίγουρα θα μας κάνει να βιώσουμε και να κατανοήσουμε καλύτερα πολλές από αυτές τις παραδόσεις, που καθιστούν την Κίνα τόσο μοναδική χώρα.

 

Ελένη Ανεσιάδου, Δημοσιογράφος

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *