Πολλά ΦΥΤΑ έχουν εξαφανιστεί τόσο στον ευρωπαϊκό όσο και στον ελλαδικό χώρο. Σκεφτείτε πως στη Μεσόγειο υπάρχουν περίπου 30.000 διαφορετικά είδη και υποείδη φυτών. Η Ελλάδα αριθμεί πάνω 6.000 είδη και υποείδη φυτών εκ των οποίων περίπου τα 1.000 βρίσκονται μόνο στη χώρα μας.
Η εξαφάνιση πολλών ειδών χλωρίδας οφείλονται σε μεταλλάξεις, στην εξάλειψη των περιοχών natura και στη ρύπανση. Επίσης οφείλεται και στην κλιματική αλλαγή, αλλά εξακολουθεί ο άνθρωπος να ευθύνεται. Τα εργοστάσια, τα λιπάσματα, τα καυσαέρια και γενικά ό,τι δραστηριότητα κάνει το γένος μας, καταστρέφει τη βιοποικιλότητα.
Η Ελλάδα χωρίζεται σε τέσσερις ζώνες βλάστησης:
- Μεσογειακή. Συναντώνται φυτά με σκληρό φλοιό, μικρά φύλλα και δε χάνουν το νερό τους στις ζεστές θερμοκρασίες.
- Παραμεσογειακή. Κυριαρχούν τα φυλλοβόλα και τα πλατύφυλλα φυτά.
- Δασών Οξιάς, Ελάτης και Κωνοφόρων. Συναντώνται στα ορεινά της Στερεάς Ελλάδας, στην Πελοπόννησο, την Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα.
- Υψηλών Ορέων (αλπική). Υπάρχει ποώδης βλάστηση, θάμνοι και αγριολούλουδα.
Για κάθε είδος που εξαφανίζεται, παίρνει μαζί του πολλά μέρη της γενετικής ιστορίας χρόνων. Τι θα ήταν ο άνθρωπος δίχως τη φύση; Ένα τίποτα. Νομίζει πως υπερισχύει αλλά δεν μπορεί να σκεφτεί το πόσο μικρός είναι με το φτωχό μυαλό του.
ΚΑΠΟΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΦΥΤΑ ΥΠΟ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ
Consolida Samia
Βρισκόταν στη Σάμο και πιο συγκεκριμένα στο όρος Κέρκη. Σε περίπτωση που το μονετές φυτό επανεμφανιστεί, θα πρέπει να ληφθούν δρακόντεια μέτρα. Ίσως σε κάποιους φανεί υπερβολή, αλλά δεν είναι και χρειάζεται άμεση προστασία, όπως αναφέρεται και στο βιβλίο «Τα 50 Κορυφαία (TOP 50) Φυτά των Νησιών της Μεσογείου».
Αυτό το είδος περιλαμβάνεται στο παράρτημα Ι της Συνθήκης της Βέρνης και ως είδους προτεραιότητας στα παραρτήματα ΙΙ και ΙV της Οδηγίας Οικοτόπων της Ε.Ε. Το φυτό περιλαμβάνεται στην περιοχή GR4120003 του δικτύου Natura 2000.
Asparagus Tenuifolius
Ο Aστράγαλος ο στενόφυλλος είναι αρκετά κοινό στον ευρωπαϊκό χώρο. Όμως στην Ελλάδα θα το βρει κάποιος στον Άγιο Γερμανό Πρεσπών. Επίσης ο Αστράγαλος της Ίδης φύτρωνε μόνο στα βουνά της Κρήτης, Δίκτη και Ψηλορείτη.
Saponaria Jagelii
Η Σαπονάρια των Γιάγκελ είναι από τα πιο σπάνια μονοετή ενδημικά φυτά παγκοσμίως και υπάρχει μόνο στην Ελαφόνησο. Δυστυχώς απειλείται από αυτό που ανακάμπτει την οικονομία της χώρας μας, τον τουρισμό.
Viola Cephalonica
Η Βιόλα η κεφαλληνιακή είναι το πιο σπάνιο είδος πολυετές φυτό της Κεφαλλονιάς και φυτρώνει στο όρος Αίνος. Όπως αναμένεται, απειλείται από την ανθρώπινη δραστηριότητα. Η εγκατάσταση ραδιοτηλεοπτικών και τηλεπικοινωνιακών αναμεταδοτών υποβάθμισε τα φυσικά χαρακτηριστικά του βιοτόπου. Για τον περιορισμό των κινδύνων, το 2008 κατασκευάστηκε περίφραξη στη Χιονίστρα από το Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου με τη συνδρομή της Διεύθυνσης Δασών Κεφαλληνίας.
Σκάναρε και ακολούθησε την έρευνα:
Μαρία Γερμαντζίδου, Δημοσιογράφος