Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

ΠΕΝΤΕ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΖΩΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΕΙ

Μοιραζόμαστε αυτόν τον πλανήτη με μια πληθώρα πλασμάτων! Παρόλα αυτά, ενώ μερικά ζουν με ασφάλεια, άλλα έχουν φτάσει στον κίνδυνο εξαφάνισης και άλλα έχουν εξαφανιστεί εντελώς από τη Γη.

Ντανκλεοστούς

Το Ντανκλεοστούς ήταν ένα γιγάντιο ψάρι μήκους 10 μέτρων με θωρακισμένο κεφάλι. Αυτό το ψάρι θα μπορούσε να δαγκώσει με δύναμη 5.000 Νιούτον. Το Ντανκλεοστούς ονομάστηκε το 1956 για να τιμήσει τον Ντέιβιντ Ντανκλ, πρώην επιμελητή παλαιοντολογίας σπονδυλωτών στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Κλίβελαντ. Το όνομα του γένους Ντανκλεοστούς συνδυάζει το επώνυμο του Ντέιβιντ Ντανκλ με την ελληνική λέξη «ὀστέον» (ostéon, ελλ. «κόκκαλο»). Το είδος Ντανκλεοστούς περιγράφηκε αρχικά το 1873 ως είδος Dinichthys. Το μεγαλύτερο είδος Ντανκλεοστούς εκτιμάται ότι είχε φτάσει έως και 8,8 μέτρα σε μήκος και 4 τόνους  σε βάρος, καθιστώντας το ένα από τα μεγαλύτερα πλακοδερμίδια που έχουν υπάρξει.

Τιτανοβόας

Ο Τιτανοβόας ήταν ένα γένος  τεράστιων ερπετοειδών, που ζούσαν στη σημερινή La Guajira, στη βορειοανατολική Κολομβία. Μπορούσαν να φτάσουν τα 12,8 μέτρα, ίσως ακόμη και 14,3 μέτρα μήκος και να φτάσουν σε μάζα σώματος 730–1.135 κιλά. Αυτό το φίδι έζησε κατά τη Μέση έως Ύστερη εποχή του Παλαιόκαινου, περίπου 60 με 58 εκατομμύρια χρόνια πριν. Αν και αρχικά θεωρήθηκε ότι ήταν αρπακτικό, η ανακάλυψη των οστών του κρανίου αποκάλυψε ότι ήταν πιθανότερα εξειδικευμένο στη λεία ψαριών. Η επιστημονική ονομασία συνδυάζει την ελληνική λέξη “Titan” με το Boa, το γένος τύπου της οικογένειας Boidae. Το όνομα του είδους από την άλλη πλευρά είναι μια αναφορά στην περιοχή Cerrejón.

Αρχελών

Ο Archelon ήταν μια θαλάσσια χελώνα, η οποία έζησε την Ύστερη Κρητιδική περίοδο. Είναι η μεγαλύτερη καταγεγραμμένη χελώνα, με το μεγαλύτερο δείγμα να έχει μέγεθος 4,6 μέτρα από το κεφάλι μέχρι την ουρά και βάρος 2,2–3,2 τόνους. Ο Archelon είχε ένα δερμάτινο καβούκι αντί για το σκληρό κέλυφος που φαίνεται στις θαλάσσιες χελώνες. Το καβούκι μπορεί να είχε μια σειρά από μικρές κορυφογραμμές, όπου κάθε μια από αυτές  κορυφωνόταν  σε ύψος 2,5 με 5 εκατοστά. Επιπλέον, είχε ένα ιδιαίτερα αγκιστρωμένο ράμφος και τα σαγόνια του ήταν ικανά να συνθλίβουν, έτσι πιθανότατα έτρωγε μαλακόστρακα με σκληρό κέλυφος , μαλάκια και πιθανώς ακόμη και σφουγγάρια.

εξαφάνιση

Ευρυπτερίδες 

Τα ευρυπτέριδα, που συχνά αποκαλούνται θαλάσσιοι σκορπιοί, είναι μια ομάδα εξαφανισμένων αρθρόποδων που σχηματίζουν την τάξη των Ευρυπτερίδων. Τα παλαιότερα γνωστά ευρυπτερίδια χρονολογούνται στο στάδιο Darriwilian της Ορδοβικιανής περιόδου πριν από 467,3 εκατομμύρια χρόνια. Με περίπου 250 είδη, τα Ευρυπτέριδα είναι η πιο ποικιλόμορφη παλαιοζωική χηλικερική τάξη. Αν και το είδος συνέχισε να διαφοροποιείται κατά τη διάρκεια της επακόλουθης Δεβονικής περιόδου, τα ευρυπτερίδια επηρεάστηκαν σε μεγάλο βαθμό από το γεγονός της ύστερης εξαφάνισης του Δεβόνιου. Μειώθηκαν σε αριθμό και ποικιλομορφία μέχρι να εξαφανιστούν κατά τη διάρκεια του γεγονότος της εξαφάνισης Πέρμιας-Τριασικής πριν από 251,9  εκατομμύρια χρόνια.

Ανωμαλοκαρίδα

Η Ανωμαλοκαρίδα είναι ένα εξαφανισμένο γένος ραδιοδοντιών. Τα πρώτα απολιθώματα του Anomalocaris ανακαλύφθηκαν στο Ogygopsis Shale του σχηματισμού Stephen στη Βρετανική Κολομβία του Καναδά από τον Joseph Frederick Whiteaves. Αρχικά πολλά απολιθωμένα μέρη ανακαλύφθηκαν χωριστά και θεωρήθηκε ότι ήταν τρία ξεχωριστά πλάσματα. το Anomalocaris έφτανε σε μήκος έως και 38 εκατοστά.

Megapiranha

Αυτά τα πιράνχας Ζούσαν πριν από 10 εκατομμύρια χρόνια. Πιστεύεται ότι ήταν περίπου 71 εκατοστά σε μήκος και 10 κιλά σε βάρος. Ο ολότυπος αποτελείται μόνο από προμάξιλα και μια ζιγκ-ζαγκ σειρά δοντιών. το υπόλοιπο σώμα του είναι άγνωστο. Ο ολότυπος του Megapiranha ανακαλύφθηκε σε μια άγνωστη τοποθεσία του σχηματισμού Ituzaingó , στην Αργεντινή , στις αρχές του 20ου αιώνα κοντά στις πόλεις Paraná και Villa Urquiza . Το όνομα Megapiranha είναι ένας συνδυασμός της λέξης “mega” σε σχέση με το μεγάλο μέγεθος του ζώου και το piranha, ένα κοινό όνομα για τα τυπικά σαρκοφάγα μέλη των Serrasalmidae . Η ίδια η λέξη piranha είναι μια πορτογαλική συγχώνευση λέξεων που προέρχονται από τη γλώσσα Tupi και μπορεί να έχει πολλές σημασίες, όπως “δοντόψαρο”, “ψάρι διάβολο” ή “ψάρι που δαγκώνει”. Το όνομα του είδους επιλέχθηκε για να αντικατοπτρίζει τον τόπο καταγωγής του Megapiranha κοντά στην πόλη Paraná.

Σκάναρε και δες περισσότερα

Ηρακλής Τάσσης, Δημοσιογράφος

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *