Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΠΑΝΤΟΥ ΚΑΙ ΕΝΑ ΣΥΝΤΡΙΒΑΝΙ

Ένα ΣΥΝΤΡΙΒΑΝΙ είναι κατά κύριο λόγο ένα διακοσμητικό μιας πόλης. Εκρήξεις νερού σε διάφορα ύψη μέσω τεχνητού πίδακα και ειδικού υδραυλικού συστήματος. Στη Θεσσαλονίκη, πλην του γνωστού Συντριβανιού δίπλα στο χώρο της Διεθνούς Έκθεσης, υπάρχουν πολλά. Ας δούμε μερικά από αυτά μαζί.

ΣΥΝΤΡΙΒΑΝΙ ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΚΑΙ ΚΑΤΩ

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν από τα περίφημα Λαδάδικα και συγκεκριμένα από τα λεγόμενα Άνω Λαδάδικα. Έτσι ονομάζεται το μέρος των Λαδάδικων, αυτά που βρίσκεται πάνω από την οδό Τσιμισκή. Μία υπέροχη σειρά μικρών πιδάκων συνθέτει ένα ηρεμιστικό αλλά ταυτόχρονα αναζωογονητικό ΣΥΝΤΡΙΒΑΝΙ. Πολλές φορές το καλοκαίρι μπορείς να δεις άτομα να βρέχονται και να παίζουν μαζί τους σαν μικρά παιδιά δίνοντας στιγμές ξεγνοιασιάς.

Διάφορα ύψη και σημείο για ξεφόρτωμα πίεσης το συντριβάνι των Άνω Λαδάδικων

Ας κατέβουμε λοιπόν στα Κάτω Λαδάδικα. Τα Λαδάδικα, ένα σημείο το οποίο ήταν κακόφημο, όπως ακούμε και από τον Μητροπάνο, πλέον έχουν άλλη αισθητική από τις μαύρες μέρες και νύχτες. Στην πλατεία, ανάμεσα στα club, όπου τα βράδια παίρνουν φωτιά θα δούμε ένα ΣΥΝΤΡΙΒΑΝΙ, σταθμός για τους νέους.

Εδώ μπορείτε να ακούσετε την ανάγνωση του άρθρου


Σημείο συνάντησης, αναμονής αλλά και για να ξαποστάσει κάποιος μετά από ένα έντονο βράδυ διασκέδασης.

Στο τοιχίο του συχνά πολλοί άνθρωποι ξεκουράζονται ή περιμένουν την παρέα τους

Παραμένουμε στα Λαδάδικα αλλά ας πάμε στη μεριά των φαγητών. Ανάμεσα στις ταβερνούλες και τα φαγεία υπάρχει ένα ΣΥΝΤΡΙΒΑΝΙ σε ανοιχτό χώρο, αν και τριγυρισμένο από μαγαζιά. Σου κερδίζει το βλέμμα και θες να μείνεις λίγο να το κοιτάς. Οι μυρωδιές από τα μαγαζιά, οι μουσικές, ο κόσμος γύρω του δεν μπορεί να μην σε κάνει να σκεφτείς το μέρος ως μία βραδινή έξοδο για φαγητό με θέα το ΣΥΝΤΡΙΒΑΝΙ.

Μία αύρα που αναβλύζει από μέσα του σε στοιχειώνει ευχάριστα όταν πέσει το βλέμμα σου πάνω του

ΤΟ… ΓΝΩΣΤΟ ΣΥΝΤΡΙΒΑΝΙ

Το διασημότερο ΣΥΝΤΡΙΒΑΝΙ της πόλης. Όνομα στάσης λεωφορείου, όνομα πλατείας, όνομα εισόδου του χώρου της Έκθεσης έχουν πάρει το όνομά τους από αυτό το συντριβάνι είτε τυπικά είτε άτυπα. Ένα συντριβάνι πολυπολιτισμικό θα έλεγε κάποιος καθώς συνδυάζει στοιχεία και έχει αναφορές σε πολλούς πολιτισμούς. Ξεκίνησε το Μάρτιο του 1899 κατά την διάρκεια της Οθωμανικής κατοχής και συνδέεται με την περίοδο δράσης του Σαμπρί Πασά.

Από λευκό μάρμαρο, στοιχείο οθωμανικού και δυτικοευρωπαϊκού ρυθμού, ο οβελίσκος προσδίδει αρκετά αιγυπτιακά στοιχεία. Ενώ στο πίσω μέρος υπάρχουν διακριτέα στοιχεία αρχαιοελληνικής αρχιτεκτονικής ναών. Παράλληλα, οι λεοντοκεφαλές είναι σε λαϊκή αρχιτεκτονική του τόπου.

Το διάσημο συντριβάνι της Θεσσαλονίκης, τοπόσημο της πόλης

ΣΥΝΤΡΙΒΑΝΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ

Από εκεί ας κατέβουμε Παραλία και Λευκό Πύργο. Δίπλα στο Βασιλικό Θέατρο βρίσκεται η «Λουόμενη», με το δικό της συντριβάνι για παρέα. Η Παραλία, ο Λευκός Πύργος και τα δύο μεγάλα θέατρα δίνουν ένα εξαιρετικό και πληθωρικό περιβάλλον, υποσχόμενο να ικανοποιήσει τους περισσότερους.

Παρότι για χρόνια ήταν κλειστό, πλέον το ΣΥΝΤΡΙΒΑΝΙ έχει ροή και πλουτίζει με το δικό του τρόπο, σα να προσπαθεί να κλέψει την προσοχή από τα υπόλοιπα αξιοθέατα. Μπορούμε να πούμε σίγουρα πως με τον κήπο που το περιβάλλει, δίνει μια αίσθηση εξοχής μέσα στην πόλη.

Η «Λουόμενη» είναι μόνη μέσα στο συντριβάνι αλλά πάντα υπάρχει κόσμος γύρω της

Ακολουθώντας τη Νέα Παραλία, φτάνουμε στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Αντί όμως να προχωρήσουμε ευθεία προς τις Ομπρέλες ας κάνουμε μια στροφή. Φυσικά προς τα αριστερά, αλλιώς θα βρεθούμε μέσα στο Θερμαϊκό. Ανεβαίνοντας λοιπόν και περνώντας το δρόμο, θα πετύχουμε ακόμα ένα ΣΥΝΤΡΙΒΑΝΙ.

Στο πάρκο της ΧΑΝΘ, πάνω από την 30ής Οκτωβρίου, το βλέμμα σου πέφτει πάνω του. Γύρω υπάρχουν δέντρα, καλοκαιρινά μαγαζιά, πάρκο γυμναστικής και πολλά ακόμα όμως τα μάτια σου μένουν καρφωμένα. Με τεράστιους πίδακες σε ενθουσιάζει και σου δημιουργεί μία αίσθηση παράλυσης, σα να μην μπορείς να το αποφύγεις έστω και για λίγο.

 

Τα καλοκαιρινά βράδια είναι μέρος συγκέντρωσης νέων ως παρέες ή για ρομαντικά ζευγαράκια

Φωτογραφίες Αρχείου GRD

Λέξεις: Θοδωρής Βαφειάδης

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *