Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

ΤΙ ΣΧΕΣΗ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΜΕ ΤΟ ΓΥΝΑΙΚΟΚΑΣΤΡΟ ΣΤΟ ΚΙΛΚΙΣ;

Το ΓΥΝΑΙΚΟΚΑΣΤΡΟ χρονολογείται πιθανότερα κατά το 1833, κατά τη βασιλεία του Ανδρόνικου Γ’ του Παλαιολόγου, ο οποίος και το έχτισε. Ο σκοπός της δημιουργίας του ήταν να προστατεύσει τη Θεσσαλονίκη από βόρειους κινδύνους και κυρίως από τους Σέρβους. Συνάμα, προστάτευε και τη σοδειά που μαζευόταν από τη μακεδονική πεδιάδα. Η ονομασία ΓΥΝΑΙΚΟΚΑΣΤΡΟ πηγάζει από το γεγονός ότι τα τείχη αυτά ήταν τόσο ισχυρά που μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τον εχθρό ακόμα και γυναίκες.

Τα τείχη του κάστρου από μέσα.

Τα τείχη του κάστρου από έξω.

ΓΥΝΑΙΚΟΚΑΣΤΡΟ: Η ΜΟΡΦΗ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΡΗ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ

Η μορφή του κάστρου είναι ακανόνιστο τραπέζιο και μπορούσες να μπεις είτε από μία κύρια πύλη στην νοτιοανατολική πλευρά είτε από μία κατεστραμμένη δευτερεύουσα στη βορειοανατολική πλευρά, όπου βρίσκεται και η ακρόπολη του.

Εδώ μπορείτε να ακούσετε την ανάγνωση του άρθρου


Στο εσωτερικό του συναντάται ένας σωζόμενος κατά τρία μέρη πύργος, με μέγιστο ύψος 7,50 μ. Χαμηλά του κάστρου υπάρχει μέχρι και σήμερα, σε καλή κατάσταση, μια δίδυμη δεξαμενή νερού. Υπάρχουν επίσης δύο ανώτερα επίπεδα, στο ένα εκ των οποίων λειτουργούσε παρεκκλήσιο, αν αναλογιστούμε τοιχογραφίες που ήρθαν στο φως.

Το παρεκκλήσιο στον χώρο του κάστρου.

ΓΥΝΑΙΚΟΚΑΣΤΡΟ: Η ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΤΟΥ

Την εξαετία από το 1383-1389, οι Οθωμανοί εισέβαλαν στο ΓΥΝΑΙΚΟΚΑΣΤΡΟ και το κατέκτησαν, όπως όλη τη Μακεδονία. Ακολούθησε μια παρακμή του κάστρου που είχε ως αποτέλεσμα μια ξακουστή εμποροπανήγυρη να μεταφερθεί από εκεί στο Κιλκίς. Έτσι, το Γυναικόκαστρο έγινε Αβρέτ Χισάρ κατά τη διάρκεια της οθωμανικής κυριαρχίας, όταν δηλαδή οι Οθωμανοί κυρίευσαν τους Σέρβους, που είχαν καταλάβει σε πρώτο χρόνο το φρούριο.

Η ΘΕΑ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΚΑΣΤΡΟ

Αξιοσημείωτη είναι και η θέα από το φρούριο, το οποίο είναι τοποθετημένο κεντρικά στη μακεδονική πεδιάδα. Από ψηλά, στον λόφο δηλαδή όπου δεσπόζει το κάστρο, αντικρίζει κανείς ένα «χρυσό» τοπίο με λίγα μικρού ύψους δεντράκια. Επίσης, δεν είναι τελείως απομονωμένο, αφού από κάτω του υπάρχουν ορισμένα σπίτια, δημιουργώντας μια πολύ μικρή κατοικήσιμη ζώνη. Η εικόνα θα μπορούσε να είναι βγαλμένη από ταινία.

Ο οικισμός κάτω από το κάστρο.

Το «χρυσό» τοπίο που περιβάλλει το κάστρο.

Σκάναρε και ακολούθησε την έρευνα:

Λέξεις: Εύη Κουρίδου
Φωτογραφίες: Αρχείο του GRDiscovery

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *