Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΩΝ ΗΡΩΩΝ: ΟΔΥΣΣΕΑΣ

Όλοι μας έχουμε ακούσει μύθους, ιστορίες και γεγονότα που διαδραματίζονταν κατά τη μυθολογία. Εσείς, όμως, τι οραματίζεστε όταν ακούτε τη λέξη μυθολογία;

Σίγουρα, φαντάζομαι, τις Μυκήνες, τον Μινωικό πολιτισμό, τους Δώδεκα Θεούς του Ολύμπου και φυσικά, εκατοντάδες μυθικούς ήρωες, με ζωντανό και θορυβώδη βίο.

Ο Οδυσσέας δεμένος στο κατάρτι και κυριευμένος από το τραγούδι των Σειρήνων

Ο πολυμήχανος Οδυσσέας

Ο θρυλικός αυτός ήρωας της μυθολογίας έχει κατά καιρούς απασχολήσει χιλιάδες ανθρώπους, κυρίως ερευνητές του κλάδου, με την σκανδαλώδη και επιβλητική ιστορία του.

Ο Οδυσσέας ήταν ο βασιλιάς της Ιθάκης αλλά και ο κυριότερος χαρακτήρας των επικών ποιημάτων του Ομήρου, της Οδύσσειας και της Ιλιάδας. Είναι ευρέως γνωστός για την εξυπνάδα και την εφευρετικότητά του – μάλιστα το παρατσούκλι του δικαίως ήταν ‘’πολυμήχανος’’. Πολέμησε για δέκα χρόνια στον Τρωικό πόλεμο, ενώ η επιστροφή στο νησί του, πήρε δέκα ολόκληρα, γεμάτα περιπέτειες χρόνια. Ήταν γιος του Λαέρτη και της Αντίκλειας, σύζυγος της Πηνελόπης και πατέρας του Τηλέμαχου και του Τηλέγονου. Βέβαια, πολλές ιστορίες έχουν αναπαραχθεί και λέγεται ότι ο Οδυσσέας είχε και άλλα παιδιά, εκτός του γάμου του με την Πηνελόπη, τα οποία δεν έγιναν γνωστά διότι το γενεαλογικό του δέντρο παραμένει σκοτεινό και δυσνόητο, έως και σήμερα.

Ο Οδυσσέας στην ταινία “Troy”

Εκτός από την απουσία του από το σπίτι και το νησί του, ο Οδυσσέας είχε να παλέψει και με πολλά και δύσβατα μονοπάτια στη διάρκεια της πορείας και της επιστροφής του. Φτάνοντας στο νησί του, ο Οδυσσέας περίμενε ότι θα περάσει ήρεμα τα υπόλοιπα χρόνια της ζωής του και σύμφωνα με τις προβλέψεις του Άδη, έτσι θα γινόταν. Τι άλλαξε, όμως, τη μοίρα του πολυμήχανου ήρωά μας; Πιο είναι το άγνωστο τέλος του βασιλιά της Ιθάκης;

Το άγνωστο τέλος του σπουδαιότερου ήρωα του Τρωικού πολέμου

Ο δρόμος της περιπέτειας και των κακοτυχιών για τον πολυμήχανο Οδυσσέα δεν σταματάει με την επιστροφή του στο νησί και την εξόντωση των μνηστήρων της γυναίκας του, Πηνελόπης. Αντιθέτως, με την επιστροφή του σηματοδοτείται και το άγνωστο για πολλούς και στενάχωρο τέλος του.

Ο Οδυσσέας στην ταινία “The Odyssey”

Κάποια μέρα, ο Βασιλιάς είδε ένα όνειρο. Βρισκόταν στο κρεβάτι του και είδε ένα όμορφο αλλά φοβερό ζώο με τη μορφή θεού. Θέλησε να το αγκαλιάσει, αλλά εκείνο με ανθρώπινη φωνή του είπε ότι έχουν συγγένεια και ότι είναι γραφτό να αφανιστεί από εκείνο. Τότε, ένα βέλος βγήκε από τη θάλασσα και καρφώθηκε πάνω του. Λίγο αργότερα εκείνος πέθανε. Ο Οδυσσέας, μόλις ξύπνησε από αυτόν τον φοβερό ύπνο, ζήτησε να του ερμηνεύσουν το όνειρο. Οι ερμηνευτές παρακάλεσαν να βγει έξω ο Τηλέμαχος για να μην ακούσει τα όσα είχαν να πουν. Τότε, του φανέρωσαν ότι ήταν γραφτό να πεθάνει από τον ίδιο του το γιο. Έτσι, έστειλε τον Τηλέμαχο στα χωριά της Κεφαλληνίας για να είναι μακριά.

Ο καιρός πέρασε. Είδε, όμως, ξανά το ίδιο όνειρο. Αυτό που ο Οδυσσέας δεν ήξερε, ήταν πως είχε ακόμα έναν γιο από την Κίρκη, τον Τηλέγονο, δηλαδή αυτόν που γεννήθηκε μακριά και ποτέ δε γνώρισε. Ο Ησίοδος, μάλιστα, κάνει αναφορά για τέσσερα παιδιά του Οδυσσέα με την Κίρκη. Όταν ο Τηλέγονος μεγάλωσε, η Κίρκη του είπε ποιος ήταν ο πατέρας του και του έδωσε ένα κεντρί θαλάσσιου τρυγονιού, το οποίο τοποθέτησε στο ακόντιο που της δώρισε ο Οδυσσέας. Με αυτόν τον τρόπο, του είπε, θα τον αναγνώριζε ο πατέρας του. Ο Τηλέγονος, με στόχο να βρει τον πατέρα του, φτάνει στην Ιθάκη και αρχίζει να λεηλατεί το νησί, νομίζοντας πως είναι η Κέρκυρα. Έγινε μεγάλη φασαρία, οι σύντροφοί του αναστάτωσαν το νησί και τα νέα έφτασαν στον Οδυσσέα, που βγήκε γρήγορα να αντιμετωπίσει τους επιδρομείς.

Στην προσπάθειά του να τους εξολοθρεύσει, έριξε το ακόντιό του προς τον Τηλέγονο, αλλά αστόχησε κι αυτό καρφώθηκε σε μια φλαμουριά. Ο Τηλέγονος, όμως, στόχευσε τον Οδυσσέα και τον πέτυχε με το ακόντιο που είχε βουτήξει σε δηλητήριο από σαλάχι.

Απεικόνιση της Κίρκης με τον Τηλέγονο

Οι προφητείες βγήκαν αληθινές

Ο Οδυσσέας, λίγο πριν πεθάνει, είδε το ακόντιό του και αντιλήφθηκε πως αυτός που είχε απέναντί του ήταν γιος του. Κρατούσε το ακόντιο που είχε δώσει στην Κίρκη. Ο Τηλέγονος, όταν συνειδητοποίησε τι είχε συμβεί, δε μπορούσε να αντέξει τον πόνο. Τότε, όλοι θυμήθηκαν την προφητεία του Τειρεσία, που έλεγε ότι ο Οδυσσέας θα πέθαινε “εξ’ αλός”. Όντως, το καρφωμένο θαλάσσιο τριγώνι στο ακόντιο, επαλήθευσε τον χρησμό. Ο Οδυσσέας πέθανε “εξ’ αλός”, δηλαδή από τη θάλασσα.

Σύμφωνα με τον μύθο, ο Τηλέγονος παίρνει μαζί του το σώμα του νεκρού Οδυσσέα, την Πηνελόπη και τον Τηλέμαχο στην Αία και εκεί, η μάγισσα Κίρκη, τους κάνει αθάνατους και παντρεύεται η ίδια τον Τηλέμαχο και η Πηνελόπη τον Τηλέγονο.

Ίλια Μπανταβάνη, Δημοσιογράφος

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *