Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Τομά Σανκαρά

ΤΟΜΑ ΣΑΝΚΑΡΑ: O ΤΣΕ ΓΚΕΒΑΡΑ ΤΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ

Ο Τομά Σανκαρά ήταν ένας χαρισματικός στρατιωτικός ένας νέος άνθρωπος έξω από το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα, υπόδουλο στα συμφέροντα των παλιών αποικιοκρατών που μάστιζαν τη Δημοκρατία της Άνω Βόλτας (Μπουρκίνα Φάσο) για περισσότερα από 20 χρόνια, ηγήθηκε ενός επαναστατικού κινήματος που κατέλυσε το παλιό πολιτικό σκηνικό και έγινε πρόεδρος της χώρας.

Φυσικά, όπως είναι προφανές, μια τέτοια φυσιογνωμία, που βάζει πιο ψηλά το εθνικό συμφέρον έναντι των συμφερόντων του διεθνούς συστήματος, δεν θα μπορούσε να προχωρήσει πολύ στα σχέδιά του.

Έτσι, λοιπόν, η σύντομη πορεία του, αλλά και το επεισοδιακό του τέλος έμελλε να χαράξει την ιστορική μνήμη της αφρικανικής ηπείρου και να προβληματίσει την διεθνή κοινή γνώμη ως προς το παρασκήνιο που προηγήθηκε.

Ο Τομά Σανκαρά γεννήθηκε στο Γιακό της τότε Δυτικής Αφρικής. Οι γονείς του ήταν θεοσεβούμενοι, ωστόσο ο ίδιος επέλεξε να ακολουθήσει έναν τελείως διαφορετικό δρόμο.

Τομά Σανκαρά

Οι γονείς του τον ήθελαν ιερέα, με αυτόν να επιλέγει να ενταχθεί σε νεαρή ηλικία στον στρατό. Όσο καιρό εκπαιδευόταν στη Μαδαγασκάρη έγινε αυτόπτης μάρτυρας των λαϊκών εξεγέρσεων κατά της κυβέρνησης  του Φιλιμπέρ Τσιρανανά.

Η πρώτη επαφή που είχε τόσο με τον Μαρξ όσο και με τον Λένιν ήταν και εκείνη που καθόρισε την πολιτική του στάση τα επόμενα χρόνια.

Τα επόμενα χρόνια, η παρουσία του σε διοικητικές θέσεις του στρατεύματος, καθώς και η πορεία του στην ένοπλη σύγκρουση της Μπουρκίνας Φάσο με το Μάλι, έστρεψαν την κοινή γνώμη προς τη χαρισματική του φυσιογνωμία και τον κατέστησαν αρκετά προσφιλή στον λαό της Μπουρκίνας Φάσο.

Τελικά, μετά από μια δαιδαλώδη πορεία στα πολιτικά και στρατιωτικά δρώμενα της χώρας του, βρίσκεται διωκόμενος λόγω των αντιδράσεων του στην αντιλαϊκή πολιτική που ακολουθούσε το πολιτικό προσωπικό της χώρας.

Τέλος στις διώξεις του θα δώσει ένα πραξικόπημα οργανωμένο από τον Μπλέζ Κομπαορέ, αδερφικό φίλο του Τομά Σανκαρά και μετέπειτα δολοφόνο του, το οποίο θα τον κάνει Πρόεδρο της χώρας την 4η Αυγούστου 1983.

Μέχρι εκείνη την στιγμή η ταλαιπωρημένη Άνω Βόλτα ήταν η φτωχότερη χώρα της Αφρικής και από τις φτωχότερες στον κόσμο.

Τομά Σανκαρά

Burkina Faso

Ο 35χρονος Τομά όμως δεν ήταν ένας ηγέτης, όπως οι υπόλοιποι. Ήταν αδιανόητο για αυτόν η χώρα του να παραμείνει υπόδουλη σε ξένα συμφέροντα. Η περίοδος της αποικιοκρατίας είχε τελειώσει μια και καλή το 1960 για την χώρα του και επιδίωκε να τα αλλάξει όλα.

Άλλαξε το όνομα της χώρας του από το γαλλικό Άνω Βόλτα σε Μπουρκίνα Φάσο, δηλαδή η «Χώρα των Τίμιων Ανθρώπων».

Θέσπισε δωρεάν σίτιση και παροχή πόσιμου νερού στους κατοίκους, ενώ η επαναστατική κυβέρνηση του αγωνίστηκε για τα δικαιώματα των γυναικών και των παιδιών.

Ίδρυσε μικρές νοσοκομειακές μονάδες και σχολεία, αγόρασε εκατομμύρια εμβόλια κατά της μηνιγγίτιδας και της πολιομυελίτιδας. Παράλληλα, προώθησε πολλές ριζοσπαστικές αλλαγές σε ότι αφορά την εικόνα των πολιτικών του.

Αρνήθηκε να μετακομίσει στην προεδρική κατοικία, ενώ μείωσε και αρκετά τον μισθό του όπως και τον μισθό των υπόλοιπων μελών της κυβέρνησης. Οι σημαντικότερες αλλαγές όμως, ήταν στην εικόνα που εξέπεμπε η πολιτική σκηνή προς τον λαό και κυρίως προς την διεθνή κοινότητα.

Στις 15 Οκτωβρίου του 1987, μια ένοπλη ομάδα ένστολων με επικεφαλής τον στενότερο συνεργάτη του και αδερφικό του φίλο, Μπλεζ Καμπαορέ, εισέβαλαν στο προεδρικό γραφείο, στην πρωτεύουσα Ουαγκαντούκου και τον εκτέλεσαν με δυο σφαίρες στην καρδιά.

Ο Σανκάρα φημολογείται ότι πρόλαβε να πει «μα, Μπλεζ, είσαι ο καλύτερός μου φίλος, σε αποκαλώ αδελφό…».

Η δολοφονία του Σανκαρά και άλλων δώδεκα συντρόφων του έγινε γνωστή χωρίς πολλές λεπτομέρειες.

Τομά Σανκαρά

Σκάναρε και δες περισσότερα

ΚΩΔΙΚΑΣ

Μαριάννα Τσάμη, Δημοσιογράφος

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *