Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
ζυμαρικά

ΤΑ ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΑ ΖΥΜΑΡΙΚΑ ΚΑΙ Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΓΙΟΡΤΗ

Απλά αλλά σοφά παρασκευάσματα της ελληνικής κουζίνας βασισμένα σε δύο πρώτες ύλες που υπήρχαν και εξακολουθούν να υπάρχουν σε κάθε σπίτι, το αλεύρι και το νερό.

Τα χειροποίητα παραδοσιακά ζυμαρικά, απόλυτα εναρμονισμένα με διατροφικές ανάγκες των αγροτικών και κτηνοτροφικών οικογενειών, φτιάχνονται εύκολα και φυσικά εμπλουτίζονται με τα «βρισκούμενα» υλικά της οικιακής οικονομίας: το κρέας, το γάλα, το τυρί, τα όσπρια, το ταχίνι.

Η παρασκευή των παραδοσιακών ζυμαρικών ήταν κάποτε μια οικογενειακή γιορτή… Μια γιορτή που άρχιζε στο τέλος του καλοκαιριού, όπου υπήρχε άφθονο «σίτινο» ή κριθαρένιο αλεύρι νέας εσοδείας. Παράλληλα ο ζεστός Μεσογειακός αέρας αποξήρανε εύκολα τα ζυμαρικά που απλώνονταν επάνω σε λευκά σεντόνια ή παλαιότερα πάνω σε φύλλα συκιάς.

Επειδή όλη η διαδικασία γινόταν στο χέρι μαζεύονταν συνήθως μια ομάδα γυναικών όπου ξεκινούσε με την παρασκευή της ζύμης και προχωρούσε στο πλάσιμο και το «κόψιμο» των ζυμαρικών.

ζυμαρικά

Το ζυμάρι συνήθως είναι ένα λιτό παρασκεύασμα με νερό, κρίθινο, ή σταρένιο αλεύρι και αλάτι. Υπάρχουν βέβαια και οι πλούσιες σε υλικά παρασκευές όπως οι χυλοπίτες, το κουσκούσι, και τα λαζάνια, που ζυμώνονται με αυγά και βούτυρο.

Αφού αποξηραθούν εντελώς και χάσουν την υγρασία τους, φυλάσσονταν σε πάνινα σακουλάκια. Τους χειμωνιάτικες μήνες τούτα τα ζυμαρικά θα εφοδίαζαν την Ελληνική οικογένεια με μια πρώτη ύλη εύκολη και γρήγορη.

Τα ζυμαρικά της «στιγμής» αυτά δηλαδή που καταναλώνονται νωπά φτιάχνονται με αλεύρι και νερό και το ζυμάρι τους είναι συνήθως πιο σκληρό.

ζυμαρικά

Κατά την σύγχρονη εποχή, ωστόσο,  η διαδικασία παραγωγής  χειροποίητων ζυμαρικών έγινε ευκολότερη υπόθεση,  καθώς υπάρχει η μηχανή ζυμαρικών. Με την μηχανή είναι ευκολότερο να ελέγξετε το πάχος της ζύμης σας και να την διαμορφώσετε  όπως ακριβώς θέλετε.

Σε περίπτωση που δεν έχετε στη διάθεσή σας μηχανή ζυμαρικών μπορείτε να χρησιμοποιήσετε βέργα ή πλάστη που θα κάνουν το αποτέλεσμα των ζυμαρικών σας εξίσου ικανοποιητικό. Το μείγμα και στην προκειμένη περίπτωση παραμένει όμοιο με την παραπάνω. Τα τρία βασικά υλικά που χρειάζονται είναι το αλεύρι, το νερό και τα αβγά.

Στο τέλος έχετε την δυνατότητα να αρωματίσετε τα φρέσκα ζυμαρικά με τα μυρωδικά που επιθυμείτε.  Πολτός από σπανάκι, ξεφλουδισμένες πιπεριές ή κρόκος Κοζάνης είναι μερικές από τις πιο γευστικές επιλογές για τα χειροποίητα ζυμαρικά σας.

ζυμαρικά

Σκάναρε και δες περισσότερα

Μαριάννα Τσάμη, Δημοσιογράφος

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *