Η χώρα μας είναι γεμάτη από ζωή. Έχει πολλά είδη ζώων, τα οποία κάνουν την Ελλάδα ακόμα πιο ζωντανή. Δυστυχώς, όμως, πολλά είδη έχουν αρχίσει να βρίσκονται υπό εξαφάνιση, κυρίως λόγω της παρέμβασης του ανθρώπινου παράγοντα στη φύση. Σήμερα θα δούμε μερικά από αυτά τα ζώα που κινδυνεύουν να εξαφανιστούν.
Καφέ αρκούδα
Ένα σπάνιο, πλέον, είδος ζώου. Η Ελλάδα ήταν διάσημη για τις αρκούδες της, αλλά στις μέρες μας έχουν απομείνει λιγότερες από 500 σε όλη την χώρα. Η αρσενική αρκούδα μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 200 κιλά και 1,10 μέτρα σε ύψος. Φυσικά, δεν συναντάται μόνο στη χώρα μας, αλλά και στην Αμερική και τη Βόρεια Ασία. Στην Ελλάδα, βρίσκουμε αυτό το είδος στην οροσειρά της Πίνδου και της Ροδόπης, καθώς προτιμούν αυτό το κλίμα.
Ο λόγος που κινδυνεύουν με εξαφάνιση, οφείλεται κυρίως στην τεράστια αύξηση των οδικών έργων αλλά και της παράνομης υλοτομίας. Επιπλέον, ζούνε σε περιοχές που πολύ συχνό φαινόμενο είναι ο κίνδυνος πυρκαγιάς. Τέλος, η πολύ συχνή θανάτωση τους από κτηνοτρόφους, είναι ένας ακόμα παράγοντας που συντελεί στην επιδείνωση της κατάστασης αυτής.
Χελώνα Καρέτα-Καρέτα
Το συγκεκριμένο είδος χελώνας ζει πάνω από 100 χρόνια στην Ελλάδα. Περίπου το 60% των φωλιών τους βρίσκονται στη χώρα μας. Πιο συγκεκριμένα, προτιμούν να κάνουν τις φωλιές τους στις έξι παραλίες του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου, στο Κόλπο του Λαγανά και στον νότιο κυπαρισσιακό Κόλπο της Δυτικής Πελοποννήσου.
Σύμφωνα με την WWF, μόλις 1 από τα 1.000 χελωνάκια καταφέρνει να επιβιώσει, κυρίως επειδή μετά τη γέννησή τους δεν προλαβαίνουν να φτάσουν στη θάλασσα. Επιπλέον, πολλοί άνθρωποι, λόγω άγνοιας, πατάνε και καταστρέφουν τις φωλιές τους. Τέλος, δεν είναι λίγες οι χελώνες που καταναλώνουν σκουπίδια, νομίζοντας ότι είναι τσούχτρες ή άλλα ζώα με τα οποία, κατά βάση, τρέφονται.
Κόκκινο ελάφι
Κάποτε, ένα μεγάλο κομμάτι της ορεινής ηπείρου φιλοξενούσε διάφορα είδη ελαφιών. Συνήθως, τα κόκκινα ελάφια ήταν αυτά που επικρατούσαν. Σήμερα, θα δούμε αυτά τα όμορφα πλάσματα να ζούνε μόνο στην Πάρνηθα. Εκτός από την χώρα μας, θα τα συναντήσουμε και στην υπόλοιπη δυτική Ευρώπη και Ασία, καθώς και σε διάφορες χώρες της Νότιας Αμερικής.
Δυστυχώς και τα συγκεκριμένα ζώα βρίσκονται στη λίστα των ειδών προς εξαφάνιση. Η παράνομη υλοτομία και η λαθροθηρία είναι δυο βασικοί λόγοι που οδήγησαν σε αυτό το σημείο. Επιπλέον, οι πολλές πυρκαγιές, σε συνδυασμό με την αποψίλωση των δασών, συμβάλλουν στον κίνδυνο εξαφάνισής τους.
Φώκια Μονάχους-Μονάχους
Ένα από τα πιο διάσημα είδη φώκιας στη χώρα μας είναι η Μονάχους-Μονάχους. Ζει σε όλα τα παραθαλάσσια μέρη της χώρας, πέρα του Αμβρακικού και του Κορινθιακού κόλπου. Τρέφεται με ψάρια και διάφορα μαλάκια της θάλασσας και δεν είναι τυχαίος ο λόγος που αναφερόμαστε στην τροφή της.
Ο κυριότερος παράγοντας που βρίσκεται υπό εξαφάνιση είναι η υπερβολική αλίευση. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, η τροφή τους να λιγοστεύει δραματικά. Επιπλέον, πολλές φώκιες μπλέκονται άθελά τους στα δίχτυα των ψαράδων και τραυματίζονται ή πεθαίνουν. Ακόμη, η ηχορύπανση των ταχύπλοων και η μόλυνση της θάλασσας εξαιτίας των πετρελαιοπηγών ευθύνονται, εξίσου, για τη μείωση του είδους, ενώ και η κλιματική αλλαγή συμβάλλει σε αυτό αφού, λόγω της αύξησης της στάθμης του νερού, πολλές σπηλιές τους έχουν αρχίσει να καταστρέφονται.
Λύγκας
Είναι το τρίτο μεγαλύτερο σαρκοφάγο ζώο της Ευρώπης. Μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 1,3 μέτρα. Δυστυχώς, όμως και ο Λύγκας θεωρείται είδος προς εξαφάνιση. Στην Ελλάδα έχει σχεδόν εξαφανιστεί ενώ, στην υπόλοιπη Ευρώπη, θεωρείται ότι υπάρχουν λιγότερα από 7.000 είδη. Αν θέλουμε να τα συναντήσουμε, θα πρέπει να πάμε μέχρι τα σύνορα με τις χώρες των Βαλκανίων.
Βασικός λόγος της εξαφάνισής του είναι η απαλλοτρίωση των δασών. Εκτός αυτού, η λαθροθηρία, το κυνήγι και το πυκνό δασικό οδικό δίκτυο αποτελούν τους σημαντικότερους ανθρώπινους παράγοντες που ευθύνονται για την εξαφάνισή του.
Δημήτρης Κωνσταντάκης, Δημοσιογράφος