Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΜΠΑΤΣΟΥ

“VOXXED DAYS IOANNINA 2024”

 

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

 

Ελευθερία Μπάτσου:Η ενεργή παρουσία μίας επιχείρησης στα social media είναι πλέον απαραίτητη”.

Η Ελευθερία Μπάτσου είναι Community Manager της εταιρείας CrabNebula. Ως developer και UX Researcher, ειδικεύεται στην δημιουργία εκπαιδευτικού περιεχομένου για πολλές πλατφόρμες, συμπεριλαμβανομένων των: Packt, Udemy, Skillshare και X (Twitter). Η ακλόνητη δέσμευσή της στο έργο που κάθε φορά αναλαμβάνει, πηγάζει από την επιθυμία της να έχει θετικό αντίκτυπο στον κόσμο!

 

Με αφορμή το συνέδριο Voxxed Days Ioannina που θα πραγματοποιηθεί στις 23 Φεβρουαρίου 2024, στο συνεδριακό κέντρο «Κάρολος Παπούλιας» του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε την κυρία Ελευθερία Μπάτσου, Community Manager της εταιρείας CrabNebula, σε μία γραπτή συνέντευξη σχετικά με τον κλάδο ειδίκευσής της, την επιρροή της τεχνολογίας στον επαγγελματικό τομέα και τη σημασία της ενεργούς ψηφιακής παρουσίας μίας επιχείρησης στις μέρες μας!

 

 

-Κυρία Μπάτσου, επειδή πολύς κόσμος μπορεί να μη γνωρίζει ή να μην έχει πλήρη εικόνα, πείτε μας σχετικά με τις αρμοδιότητες που αναλαμβάνει ένας community manager σε μία εταιρία.

 

Σε εταιρίες πληροφορικής ή ανάπτυξης διαδικτυακών προϊόντων, ο ρόλος του Community Manager εντάσσεται στο τμήμα Developer Relations (DevRel), το οποίο είναι υπεύθυνο για την αμφίδρομη επικοινωνία μεταξύ της εταιρίας και της κοινότητας/πελατών. Αυτό σημαίνει ότι, όταν οι πελάτες θέλουν να δώσουν feedback για ένα προϊόν, αναζητούν περισσότερες πληροφορίες ή χρειάζονται επιπλέον χαρακτηριστικά, το τμήμα DevRel διασφαλίζει ότι αυτά τα αιτήματα μεταφέρονται αποτελεσματικά στην εταιρία. Αντίστροφα, όταν η εταιρία κυκλοφορεί ένα νέο προϊόν, θέλει να προωθήσει νέα χαρακτηριστικά ή επιθυμεί να κατανοήσει τι χρειάζεται η κοινότητά της, το τμήμα DevRel διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στη διαδικασία αυτή.

Συγκεκριμένα, στον ρόλο του Community Manager, η επικοινωνία με την κοινότητα και τους πελάτες είναι καίρια. Αναλαμβάνω διάφορα καθήκοντα, όπως τη δημιουργία περιεχομένου για τα κοινωνικά μέσα όπως το X, LinkedIn, Mastodon και το blog της εταιρίας. Το περιεχόμενο που δημιουργείται ενδέχεται να περιλαμβάνει κείμενο, εικόνες, βίντεο, ακουστικό υλικό, κ.λ.π. Επίσης, αναλαμβάνω τον έλεγχο και την ανάλυση των στατιστικών για τις παραπάνω δραστηριότητες, ενώ οργανώνω online events, όπως YouTube live streams, Discord lives, Twitter Spaces και έχω συνεχή επικοινωνία με την κοινότητα/τους πελάτες, μέσω διαφόρων πλατφορμών, όπως Discord, X, κ.λ.π.

Επιπλέον, χειρίζομαι την οργάνωση και δημιουργία υλικού για συνέδρια (στα οποία συχνά είμαστε χορηγοί), swag, καθώς και καμπάνιες για την προώθηση νέων προϊόντων. Η πρόκληση σε αυτόν τον ρόλο είναι να συνδυάσω τεχνικές γνώσεις, για να επικοινωνώ αποτελεσματικά τις δραστηριότητες της εταιρίας, με το μάρκετινγκ.

 

-Στην εποχή μας, που τα social media έχουν κατακλύσει και κατακτήσει το ενδιαφέρον όλων, θεωρείτε πως η ενεργή παρουσία μιας επιχείρησης σε αυτά είναι πλέον απαραίτητη για την επιτυχία της;

 

Ναι, η ενεργή παρουσία μιας επιχείρησης στα social media είναι πλέον απαραίτητη. Μην ξεχνάμε άλλωστε πως υπάρχουν εταιρίες που πουλούν αποκλειστικά τα προϊόντα τους μέσω social media! Οι κοινωνικές πλατφόρμες έχουν γίνει ο βασικός τρόπος επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης με το κοινό. Μέσω του Facebook, Instagram, Χ και άλλων, οι επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα να φτάσουν σε εκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως.

Η παρουσία σε αυτές τις πλατφόρμες προσφέρει στις επιχειρήσεις τη δυνατότητα να δημιουργήσουν και να διατηρήσουν σχέσεις με τους πελάτες, να προβάλλουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους και να συμμετέχουν σε διάφορες συζητήσεις και τάσεις. Επιπλέον, παρέχουν μια ευκαιρία για άμεση ανταπόκριση από το κοινό, βοηθώντας έτσι τις επιχειρήσεις να προσαρμοστούν γρήγορα στις ανάγκες και τις προτιμήσεις των πελατών.

Σημαντικό είναι να γνωρίζουμε ότι όλες οι πλατφόρμες δεν είναι κατάλληλες για όλα τα προϊόντα. Η εταιρεία θα πρέπει να χρησιμοποιεί τα μέσα όπου ήδη βρίσκεται το κοινό της. Για παράδειγμα, αν μια εταιρεία προσφέρει κάτι καινοτόμο που απευθύνεται στη νέα γενιά, είναι πιθανόν να μην χρειάζεται να επικεντρωθεί στο Facebook. Αν μια εταιρεία, π.χ. ενδυμάτων, επικεντρώνεται στην εικόνα, θα μπορούσε να δώσει μεγαλύτερη έμφαση στο TikTok και στο Instagram. Αντίστοιχα, μια εταιρεία που βασίζεται στη γραπτή πληροφορία θα μπορούσε να επιλέξει πλατφόρμες όπως το X και το Mastodon.

 

 

-Ποιο πιστεύετε πως είναι το κλειδί / τα κλειδιά για την αποτελεσματική διαχείριση των social media μιας επιχείρησης;

 

Κλειδί για την αποτελεσματική διαχείριση των social media μιας επιχείρησης είναι η συνολική και συνεπής προσέγγιση. Κατ’ αρχήν, η καθοριστική κατανόηση του κοινού είναι ζωτικής σημασίας. Πρέπει να αναγνωρίσουμε τις ανάγκες, τις προτιμήσεις και τα ενδιαφέροντα της κοινότητας.

Επίσης, η συνεχής παρακολούθηση και ανταπόκριση στα σχόλια και τα μηνύματα των χρηστών είναι απαραίτητη για τη δημιουργία αλληλεπίδρασης και εμπιστοσύνης. Επιπλέον, η στρατηγική δημιουργία ποιοτικού περιεχομένου είναι ουσιώδης. Το περιεχόμενο πρέπει να είναι ενδιαφέρον, εκπαιδευτικό και συναρπαστικό για τους ακόλουθους, ενώ πρέπει, επίσης, να αντανακλά τη φωνή και την ταυτότητα της επιχείρησης.

Τέλος, για κάποια προϊόντα και υπηρεσίες, ίσως κρίνεται αναγκαία και η συνεχής παρακολούθηση στις αλλαγές των αλγορίθμων και των νέων τάσεων στα social media.

 

-Ποια είναι η γνώμη σας για την προώθηση/ διαφήμιση προϊόντων και υπηρεσιών ενός brand, μέσω των influencers;

 

Η προώθηση/διαφήμιση μέσω των influencers αντιπροσωπεύει μια σημαντική εξέλιξη στον τρόπο που οι επιχειρήσεις επικοινωνούν με το κοινό. Οι influencers έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν γνήσιες σχέσεις με τους ακολούθους τους, ενσαρκώνοντας την ιδέα του “ανθρώπου δίπλα σου”. Οι άνθρωποι τείνουν να εμπιστεύονται περισσότερο άλλους ανθρώπους, παρά εταιρίες. Οι influencers μπορούν να μεταδώσουν αυθεντικότητα και ειλικρίνεια στην προώθηση προϊόντων, καθιστώντας την πιο αποτελεσματική.

Επιπλέον, η αξιοπιστία των influencers είναι στοιχείο που διατηρούν προσεκτικά. Καθώς οι followers τους έχουν εμπιστοσύνη σε αυτούς, οι influencers έχουν λόγο να προωθήσουν μόνο προϊόντα που πραγματικά πιστεύουν ότι είναι καλά και που μπορεί να επωφελήσουν το κοινό τους. Σε περίπτωση που προωθήσουν κάτι που δεν ταιριάζει με την προσωπική τους φιλοσοφία, υπάρχει κίνδυνος να χάσουν την αξιοπιστία τους.

H συνεργασία με influencers μπορεί να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική, προσφέροντας μια ανθρώπινη διάσταση στις καμπάνιες προώθησης και ενισχύοντας την εμπιστοσύνη και την αφοσίωση του κοινού προς το brand.

 

 

-Είναι γεγονός πως οι άνθρωποι στρέφονται όλο και περισσότερο στις αγορές μέσω διαδικτύου. Θεωρείτε πως αυτό έχει επηρεάσει θετικά ή αρνητικά τις διαθέσιμες θέσεις εργασίας;

 

Η αυξημένη χρήση του διαδικτύου για αγορές έχει επηρεάσει τις θέσεις εργασίας τόσο θετικά όσο και αρνητικά.

Ας εξετάσουμε τις δύο πλευρές:

Θετικές Επιδράσεις:

  • Ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου: Η αυξημένη ζήτηση για online αγορές έχει δημιουργήσει νέες ευκαιρίες απασχόλησης στον τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου, όπως θέσεις για web developers, digital marketers και logistics professionals.

 

  • Δημιουργία θέσεων στον ψηφιακό μάρκετινγκ: Η ανάγκη για εξειδικευμένα στελέχη στον ψηφιακό μάρκετινγκ έχει αυξηθεί, περιλαμβάνοντας θέσεις όπως Social Media Managers, SEO Specialists και Content Creators.

 

  • Τεχνολογική ανάπτυξη: Η αυξημένη απήχηση του online εμπορίου έχει οδηγήσει σε αυξημένη ζήτηση για επαγγελματίες του IT, ανοίγοντας θέσεις όπως developers, system administrators και cybersecurity experts.

 

Η αυξανόμενη χρήση του διαδικτύου για αγορές έχει, επίσης, θετικές επιπτώσεις στην ποιότητα της εργασίας. Η ανάπτυξη του τηλεργασίας αποτελεί ένα καίριο παράδειγμα:

 

  • Ευελιξία στην Εργασία: Οι εργαζόμενοι τώρα έχουν τη δυνατότητα να εκτελούν τα καθήκοντά τους από το σπίτι ή άλλους, εκτός του παραδοσιακού γραφείου, χώρους. Αυτή η ευελιξία στην τοποθεσία εργασίας μπορεί να οδηγήσει σε βελτιωμένη ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, προσφέροντας στους εργαζόμενους περισσότερη ευελιξία και ευχάριστο περιβάλλον εργασίας.

 

  • Βελτιωμένη Συνολική Εμπειρία: Η επιλογή της τηλεργασίας μπορεί να συμβάλει στην υψηλότερη ικανοποίηση των εργαζομένων, αφού τους παρέχει την ευκαιρία να εργαστούν σε ένα περιβάλλον που επιλέγουν, προσαρμόζοντας τον χώρο εργασίας σύμφωνα με τις προτιμήσεις τους.

 

  • Τεχνολογικές Καινοτομίες: Η αυξανόμενη χρήση του διαδικτύου επιτρέπει την υιοθέτηση τεχνολογικών καινοτομιών για την εκτέλεση των εργασιακών καθηκόντων, βελτιώνοντας την αποδοτικότητα και τη συνολική εμπειρία εργασίας.

 

Αρνητικές Επιδράσεις:

  • Απώλεια θέσεων στον παραδοσιακό λιανικό τομέα: Η αυξημένη αγορά μέσω διαδικτύου μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της ζήτησης σε παραδοσιακούς λιανέμπορους, με τη σειρά της να οδηγεί σε απώλεια θέσεων εργασίας σε αυτόν τον τομέα.

 

Συνολικά, η αύξηση των online αγορών έχει δημιουργήσει νέες ευκαιρίες, αλλά έχει, επίσης, προκαλέσει αλλαγές και προκλήσεις στον τομέα της απασχόλησης, απαιτώντας προσαρμογή και εξειδίκευση από τους εργαζομένους και τις επιχειρήσεις.

 

– Σε λίγες μέρες θα πραγματοποιηθεί το συνέδριο “Voxxed Days” στην πόλη των Ιωαννίνων όπου, μεταξύ άλλων, θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε και μία δική σας ομιλία. Μπορείτε να μας δώσετε κάποιες πληροφορίες σχετικά με το περιεχόμενό της;

 

Βεβαίως! Η ομιλία μου επικεντρώνεται στον τομέα του DX (Developer Experience), UX (User Experience), και UI (User Interface), εξετάζοντας πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε νέα προϊόντα ή να βελτιστοποιήσουμε αυτά που ήδη υπάρχουν. Η ομιλία μου απευθύνεται κυρίως στους developers, αλλά είναι προσβάσιμη σε κάθε ακροατή. Προσπαθώ να υπογραμμίσω τη διαφορετικότητα αυτών των τομέων και να παρουσιάσω πρακτικές προσεγγίσεις που ο developer μπορεί να ακολουθήσει για τη δημιουργία πιο κερδοφόρων και ικανοποιητικών προϊόντων και υπηρεσιών, χωρίς να απαιτείται η πρόσληψη επιπλέον προσωπικού για τους παραπάνω τομείς.

Στη διάρκεια της ομιλίας, παρουσιάζω πολλά παραδείγματα σύγχρονων προϊόντων/υπηρεσιών και δίνω παραδείγματα βελτιώσεων. Ο στόχος μου είναι να δημιουργήσω μια διαδραστική εμπειρία, όπου το κοινό μπορεί να συμμετέχει, να εκφράζει τις απόψεις του και να συνεισφέρει στη διαμόρφωση βέλτιστου σχεδιασμού (UI) και πιο αποδοτικής εμπειρίας/ικανοποίησης για την κοινότητα/πελάτη (UX/DX), μέσω απλών κανόνων.

 

 

Link συνεδρίου: https://ioannina.voxxeddays.com/

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *