Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

ΦΥΣΙΚΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗΣ

Τι είναι η κατάθλιψη;

Οι άνθρωποι στις μέρες μας βάλλονται καθημερινά από μεγάλο αριθμό ψυχογενών ασθενειών και δεν είναι απορίας άξιο αυτό, καθώς καλούνται να αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα όπως η οικονομική ανασφάλεια, το εργασιακό στρες και οι αέναες οικογενειακές απαιτήσεις.

Ακόμα και αν δεν το αντιλαμβάνεται κανείς, γιατί το θεωρεί βέβαιο πως μέσα από τις δυσκολίες της ζωής, η διάθεση είναι φυσιολογικό να έχει ποικίλες διακυμάνσεις, ωστόσο είναι πολλοί συνάνθρωποί μας, οι οποίοι πάσχουν από μια ύπουλη ψυχική ασθένεια που ονομάζεται κατάθλιψη.

Η κατάθλιψη είναι μία μία ψυχική διαταραχή που επηρεάζει τη συναισθηματική, τη σωματική και την κοινωνική ευημερία ενός ατόμου. Μπορεί να προκληθεί από γενετικούς ή  στρεσογόνους παράγοντες στη ζωή, όπως προαναφέραμε ή ακόμη και βιοχημικές ανισορροπίες στον εγκέφαλο. Η κατάθλιψη έχει μελετηθεί εκτενώς όλα αυτά τα χρόνια, για να κατανοηθούν καλύτερα οι επιπτώσεις της στους ανθρώπους.

 

 

Συμπτώματα ψυχολογικής διαταραχής

Τα συμπτώματα της κατάθλιψης περιλαμβάνουν, συνήθως, επίμονη θλίψη, απώλεια ενδιαφέροντος για δραστηριότητες που κάποτε απολάμβανε κανείς, αλλαγές στην όρεξη ή τις συνήθειες ύπνου, δυσκολία συγκέντρωσης, ευερεθιστότητα, κόπωση, αισθήματα αναξιότητας ή ενοχής. Υπάρχει η αίσθηση σωματικού πόνου και πόνων χωρίς κάποια ιατρική αιτία. Οι αυτοκτονικές σκέψεις είναι επίσης πολύ συχνές. Η διάγνωση βασίζεται στα συμπτώματα που παρουσιάζονται, καθώς και στο οικογενειακό ιστορικό αλλά και σε άλλους περιβαλλοντικούς παράγοντες.

Η κατάθλιψη, εφόσον διαγνωστεί από ειδικό ψυχικής υγείας, ψυχολόγο ή ψυχίατρο, μπορεί να αντιμετωπιστεί με ποικίλους τρόπους.

Κάποιοι από αυτούς είναι η θεραπεία ομιλίας, όπως η γνωσιακή – συμπεριφορική θεραπεία, η διαπροσωπική ψυχοθεραπεία ή η συνταγογράφηση φαρμάκων, όπως τα αντικαταθλιπτικά και οι σταθεροποιητές διάθεσης.

 

 

Φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης του «τέρατος»

Πέραν των ιατρικών προσταγών, υπάρχουν και άλλοι τρόποι, πιο φυσικοί, για την αντιμετώπιση του ύπουλου «τέρατος», όπως πολλοί αποκαλούν την κατάθλιψη.

 

 

Κινούμαι άρα υπάρχω!

Η αλλαγή του τρόπου ζωής, όπως η προσθήκη άσκησης και οι συχνότερες εξορμήσεις στην φύση, μπορούν να κάνουν τη διαφορά, καθώς οι σωματικές δραστηριότητες απελευθερώνουν εκείνες τις χημικές ουσίες στον εγκέφαλο, που επηρεάζουν την καλή διάθεση, όπως οι ενδορφίνες.

Προσφέρουν νοητικά και συναισθηματικά οφέλη, όπως απόσπαση από τις καθημερινές έννοιες και ενίσχυση της αυτοεκτίμησης, επειδή αναλαμβάνουμε προσωπικά δράση.

Συνίσταται, ιδανικά, η ενασχόληση με το ποδήλατο, τον χορό, το τρέξιμο, το κολύμπι, τη γιόγκα, την κηπουρική και το απλό περπάτημα, έστω και για είκοσι λεπτά την ημέρα, που μπορεί να μετατρέψουν την μελαγχολία σε αίσθημα ευεξίας.

 

 

Είμαι ότι τρώω

Η αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες μπορεί, επίσης, να ανεβάσει το ποσοστό επιτυχίας στην μάχη ενάντια στην κατάθλιψη.

Υπάρχουν τροφές γεμάτες με πρωτεΐνη, όπως το ψάρι, τα φιστίκια, ο χουρμάς και η σόγια, στα οποία βρίσκουμε το αμινοξύ τριπτοφάνη, από το οποίο κατασκευάζεται στον οργανισμό μας ο νευροδιαβιβαστής σεροτονίνη, επάνω στην οποία εστιάζονται πολλά αντικαταθλιπτικά φάρμακα.

Επίσης, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι που περιέχουν μαγνήσιο,  επηρεάζουν την παραγωγή σεροτονίνης, καθώς και τα όσπρια, ο αρακάς, τα ψάρια, η γαλοπούλα, το γιαούρτι και τα προϊόντα σόγιας. Η γαλοπούλα, ο τόνος και το κοτόπουλο, συγκεκριμένα, είναι πιο πλούσιες τροφές στο αμινοξύ τυροσίνη, που υποστηρίζει τα επίπεδα ντοπαμίνης και νορεπινεφρίνης στον εγκέφαλο, που σχετίζονται με την αφύπνιση του οργανισμού μας. Αντίθετα, ο καφές και οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες, όπως η λευκή ζάχαρη, το ψωμί και τα μακαρόνια, μειώνουν τα επίπεδα σεροτονίνης και συναινούν στην επιδείνωση της υπάρχουσας ψυχικής κατάστασης.

 

 

Ήλιος – Πηγή ζωής και ευεξίας

Ναι, είναι αλήθεια ότι η έκθεσή μας στον ήλιο μπορεί να μας κάνει πραγματικά χαρούμενους. Η βιταμίνη D  που συντίθεται στο δέρμα μας με την ευεργετική επίδραση του ήλιου, συμβάλει αισθητά στην σύνθεση της πολύτιμης βιταμίνης και μας προκαλεί χαρά και χαμόγελα, φτάνει να μην κάνουμε κατάχρηση.

Ακόμα και κατά τους χειμερινούς μήνες, δεν έχετε παρά να σηκώσετε τα μανίκια σας και να αφήσετε τον ήλιο να σας χαϊδέψει για τουλάχιστον είκοσι λεπτά.

 

 

Ανθρώπινη επαφή και εναγκαλισμός .

Την μεγάλη στέρηση της αγκαλιάς και του αγγίγματος, μας υπενθύμισε ο  covid 19, λόγω των περιοριστικών μέτρων που υπήρχαν κατά την διάρκεια της πανδημίας. Πυροδότησε το τέρας της κατάθλιψης σε πολλούς συνανθρώπους μας κατά  την διάρκεια της πανδημίας, μετά το πέρας αυτής, έως και σήμερα και ανέδειξε την τεράστια ανάγκη που έχουμε οι  άνθρωποι για  επαφή και εναγκαλισμό.

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος μεταφράζει εσφαλμένα, τον πόνο της κατάθλιψης σαν μόλυνση και θεωρεί πως ο οργανισμός χρειάζεται απόσυρση έως ότου περάσει η πάθηση. Αντίθετα όμως για έναν άνθρωπο με κατάθλιψη η απομόνωση είναι ότι χειρότερο και η ανθρώπινη επαφή, η αγκαλιά και η κατανόηση, είναι ότι πραγματικά χρειάζεται .

Μια εγκάρδια αγκαλιά είναι η μαγική φόρμουλα για να νιώθουμε πιο υγιείς, πιο χαρούμενοι και πιο ολοκληρωμένοι. Η επιστήμη έχει μελετήσει τα θετικά της αποτελέσματα και έχει αποφανθεί ότι η αγκαλιά είναι ένα κρίσιμο κομμάτι της ανθρώπινης ανάπτυξης και πολύ περισσότερο για έναν άνθρωπό με την ψυχική διαταραχή αυτής της κατάθλιψης. Η ωκυτοκίνη είναι ορμόνη που απελευθερώνεται με την αγκαλιά και  προκαλεί μείωση της αρτηριακής πίεσης, της κορτιζόλης και της νορεπινεφρίνης, που είναι οι ορμόνες του στρες.

 

 

Κλείνοντας, είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι η κατάθλιψη είναι μια πολύ σοβαρή ψυχική ασθένεια, που θα πρέπει να διαγνωσθεί και να  αντιμετωπισθεί πρωτίστως από ειδικό ψυχικής υγείας, ψυχολόγο ή ψυχίατρο και κατόπιν να χρησιμοποιηθούν όλοι οι παραπάνω φυσικοί τρόποι, που θα δράσουν επικουρικά και θα βελτιώσουν τις παρενέργειες της υπάρχουσας ασθένειας.

Φωτεινή Παπάζογλου, Δημοσιογράφος

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *