Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

10 ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΛΕΞΕΙΣ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑΝ ΚΑΡΙΕΡΑ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ!

Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε ταξιδέψει στο εξωτερικό, έχουμε συστηθεί με κάποιον ξένο, αποκαλύπτοντας την καταγωγή μας και η ένθερμη απάντηση, συνοδεύεται με μια ελληνική λέξη! Το “Γεια σου”, ”Ευχαριστώ πολύ”, “Τι κάνεις;”, είναι κάποιες εκφράσεις που, επίδοξα ή μη, πολλοί μη ομιλητές της ελληνικής γλώσσας, μπορούν να προφέρουν. Όμως, δεν είναι μόνο αυτές… Ψάξαμε και βρήκαμε τις 10 πιο δημοφιλείς ελληνικές λέξεις, στο εξωτερικό! Λέξεις ελληνικής ρίζας οι οποίες, οριακά, έχουν υιοθετηθεί και από άλλους λαούς.

Σαφώς και δε θα μπορούσαν να μην είναι ελληνικές, οι λέξεις που σχετίζονται με τους αρχαιότερους αθλητικούς αγώνες, καθώς η γενέτειρα χώρα αυτών είναι η Αρχαία Ελλάδα. Olympics, ονομάζονται οι Ολυμπιακοί αγώνες, οι οποίοι αποτελούσαν την αρχαία, ελληνική, αθλητική γιορτή, που γινόταν προς τιμήν του Δία, στον Όλυμπο. Οι νικητές των αγώνων λέγονται Ολυμπιονίκες και καθολικά, ονομάζονται Olympians. Αξίζει να αναφέρουμε πως και άλλες ελληνικές λέξεις χρησιμοποιούνται στον χώρο του αθλητισμού, όπως triathlon, diathlon κ.α.

Ακολουθεί ένας όρος που θα βρεις σε πολλές άλλες γλώσσες, συνδέεται με την αρχαία ελληνική γραμματεία και δεν είναι άλλος από τη λέξη Philosophy (φιλοσοφία). Βγαίνει από τις λέξεις: «φιλώ» (αγαπώ) + «σοφία», που σημαίνει η αγάπη για τη σοφία.

Συνεχίζουμε με μια ακόμα λέξη, η οποία χρησιμοποιείται καθολικά και είναι το democracy (δημοκρατία), που προέρχεται από τα συνθετικά «δήμος» (λαός) και  «κράτος» (εξουσία) και σημαίνει κυριαρχία του λαού.

Άλλες λέξεις που έχουν κάνει “καριέρα” στο εξωτερικό είναι το Academy, δηλαδή ακαδημία και αναφέρεται σε σχολείο ή ίδρυμα ανώτερης εκπαίδευσης, που πήρε το όνομά της από το άλσος κοντά στην Αθήνα, όπου δίδασκε ο Πλάτωνας. Αλλά και το theater, δηλαδή θέατρο, όπου είναι ένας χώρος για δραματικές παραστάσεις, προερχόμενος από τις ελληνικές πολιτιστικές πρακτικές.

Φυσικά, στον χώρο της εκπαίδευσης και των γραμμάτων, οι περισσότερες λέξεις που χρησιμοποιούνται, έχουν και αυτές ελληνική καταγωγή. Διασημότερη από όλες τις επιστήμες, μετά τη φιλοσοφία είναι τα μαθηματικά (Mathematics).

Επίθετο αρνητικής χροιάς, το οποίο χρησιμοποιείται ευρέως και έχει ελληνική ρίζα, είναι το cynic, που σημαίνει κυνικός και αναφέρεται στο φιλοσοφικό κίνημα που έδινε έμφαση στη ζωή, σύμφωνα με τη φύση, συχνά συνδεόμενο με τον Διογένη της Σινώπης.

Ιδιαίτερα γνωστή είναι και η λέξη Eureka, δηλαδή  το γνωστό επιφώνημα που σημαίνει “το βρήκα”, το οποίο ακούστηκε από τον Αρχιμήδη, όταν ανακάλυψε την αρχή της άνωσης, ενώ βρισκόταν μέσα στη μπανιέρα του.

Τέλος, η λέξη agora, που κυρίως αναφέρεται στην αγορά με την μορφή της δημόσιας πλατείας, όπως τη συναντάμε στις αρχαίες ελληνικές πόλεις-κράτη και που χρησίμευε ως κέντρο οικονομικής, πολιτικής και κοινωνικής δραστηριότητας. Μάλιστα, αν κάνετε μια βόλτα σε κεντρικούς δρόμους ευρωπαϊκών πόλεων, σίγουρα θα βρείτε κάποιο μικρό coffee shop, που να φέρει αυτή την ελληνικής προέλευσης λέξη, ως όνομα του καταστήματος.

Ανεσιάδου Ελένη, Δημοσιογράφος.

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *