Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΩΣ ΜΕΣΟ ΓΝΩΣΗΣ

Από την απαρχή της ανθρώπινης ύπαρξης, η αναζήτηση νέων κόσμων και πολιτισμών  ήταν ο σημαντικότερος λόγος της εξέλιξης του ανθρώπου.

Το ταξίδι είναι ένα μέσο κατανόησης και εκπαίδευσης, αναφορικά με τη  γεωπολιτική σημασία των χωρών, τη διαφορετικότητα των  πολιτισμών, κουλτουρών, ηθών και εθίμων του κόσμου. Είναι ένα μέσο γνώσης που κανένα βιβλίο δε μπορεί να μας δώσει. Είναι οι ίδιες μας οι εμπειρίες, μέσα από τις μοναδικές μας αισθήσεις. Είναι η γνώση ιστορικών χωρών, η ανάμειξη των παραδόσεων, η ανακάλυψη εικόνων, πρωτόγνωρων  συναισθημάτων, οσμών, χρωμάτων, γεύσεων, ακουσμάτων, οι κλιματικές ποικιλομορφίες και ένας μοναδικός τρόπος να κατανοήσει κανείς την ίδια μας την ανθρώπινη ύπαρξη.

Αν και για πολλούς αποτελεί έναν τρόπο χαλάρωσης και ηρεμίας, απόδρασης από την καθημερινότητα και τα προβλήματα, η σπουδαιότητα του ταξιδιού έχει πολλές παραμέτρους, που υπάρχουν γύρω από αυτό.

Μετά από ένα ταξίδι, δεν επιστρέφεις ποτέ ο ίδιος!

Τι είναι αυτό που παρακινεί κάποιον, να σηκωθεί από τον καναπέ του, να αφήσει το γνώριμο, οικείο σπιτάκι του, να κλείσει εκείνο το εισιτήριο, να ετοιμάσει τη βαλίτσα του και να φύγει για το άγνωστο;

Όπως προαναφέραμε, το ταξίδι προσφέρει, πρώτα απ’ όλα, ένα κομμάτι άμεσης  μόρφωσης, τόσο για νέους, όσο και για μεγαλύτερους ανθρώπους. Θα έλεγε κανείς ότι, η σπουδαιότητα του ταξιδιού, ανάγετε σε ένα σχολείο, στο οποίο μαθαίνει κανείς να σέβεται τα ήθη και τα έθιμα του τόπου που επισκέπτεται, να αναγνωρίζει τη διαφορετικότητα του εκάστοτε πολιτισμού, μα το σημαντικότερο όλων, να διδάσκει την προσαρμοστικότητα στις απλές δυσκολίες που μπορεί να βρεθούν  μπροστά του.

Πέραν της μόρφωσης, όμως, μια εξόρμηση μπορεί να συνεισφέρει στην εσωτερική “ανάπτυξη” του καθένα μας. Ναι! Τα ταξίδια σίγουρα μπορούν να βοηθήσουν να ανακαλύψει κανείς τον εσωτερικό του κόσμο, αφού του δίδεται η ευκαιρία να δοκιμάσει τη συμπεριφορά του εαυτού του, σε τελείως  νέες εμπειρίες.

Ένα σχολείο εν κινήσει.

Με τις εμπειρίες, εμπλουτίζει κανείς τη ζωή του αλλά, μέσα στη διαδικασία του ταξιδιού, αποκτά και καινούργιες γνώσεις. Στο σχολείο, ανάμεσα σε άλλα μαθήματα, ήταν και αυτό της γεωγραφίας. Είναι διαφορετικό, όμως, να διαβάζει κανείς έναν χάρτη και διαφορετικό να τον ζει. Το ίδιο συμβαίνει και με την  ιστορία, τη βιολογία και το περιβάλλον. Εν κατακλείδι, κάθε ταξίδι συμβάλλει αποτελεσματικά στην ανάπτυξη της επιστήμης και της τέχνης, που δημιουργούν γερά θεμέλια για τις επόμενες γενεές. Ένας ταξιδιώτης, μπορεί να ενισχύσει την ψυχική και πνευματική του υγεία, μέσα από τη δημιουργικότητα, τη δραστηριότητα και την κοινωνικότητά του, στα πλαίσια μιας εκδρομής. Μαθαίνει την ομαδικότητα και συμμορφώνεσαι με τους κανόνες που του επιβάλλονται, σε διάφορους τομείς, κατά την περίοδο των διακοπών του.

Ο όρος ταξίδι, είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τη μόρφωση, σε διάφορους τομείς της ζωής μας. Το κίνητρο, συνεπώς, του κάθε ανθρώπου που αγαπά τα ταξίδια, έχει να κάνει με το κατά πόσο θέλει ο ίδιος να αναπτύξει τις γνώσεις του και να ανοίξει νέους ορίζοντες και μονοπάτια, τόσο για τη δική του γενιά, όσο και για τις επόμενες.

Όπως πολύ σοφά είπε ο Βρετανός ιστορικός, Arnold J. Toynbee (1889-1975), «Ο πολιτισμός είναι μια κίνηση, όχι μια κατάσταση. Είναι ένα ταξίδι, όχι ένα λιμάνι».

Φωτεινή Παπάζογλου, Δημοσιογράφος

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *