Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

2024 : Η ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΕΙΣ

Η νέα χρονιά ήρθε και μαζί της, μεταξύ άλλων, έφερε νέες μεταρρυθμίσεις, αλλαγές και ανατροπές που αφορούν και επηρεάζουν ολόκληρο τον κόσμο. Το 2024, λοιπόν, φαίνεται πως θα είναι η χρονιά με τις περισσότερες και μεγαλύτερες εκλογικές αναμετρήσεις παγκοσμίως. Από τις Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωπαϊκή Ένωση και από την Ινδία μέχρι το Μεξικό, την Ταϊβάν και την Ινδονησία, έχουμε σοβαρές και σπουδαίες εκλογικές αναμετρήσεις.

Πιο συγκεκριμένα, τριάντα χώρες θα εκλέξουν πρόεδρο και σε είκοσι θα διεξαχθούν βουλευτικές εκλογές. Με άλλα λόγια, σχεδόν στο 50% του παγκόσμιου πληθυσμού θα διεξαχθούν, μέχρι το τέλος του έτους, εκλογές.

 

 

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ

Στις φετινές Ευρωεκλογές, που πρόκειται να διεξαχθούν τον ερχόμενο Ιούνιο, από τις 6 μέχρι και τις 9 Ιουνίου, περισσότεροι από 400 δισεκατομμύρια  πολίτες με δικαίωμα ψήφου θα κληθούν να αναδείξουν τα νέα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Τα περισσότερα βλέμματα είναι στραμμένα στην ακροδεξιά, η οποία προβλέπεται να σημειώσει τα περισσότερα κέρδη της ευρωπαϊκής αναμέτρησης. Όπως είναι γνωστό και έως τώρα, το εκλογικό αποτέλεσμα και οι επακόλουθες παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις των πολιτικών ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα καθορίσουν και τη σύνθεση της επόμενης Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ανεπίσημο φαβορί, ωστόσο, για να παραμείνει άλλα πέντε χρόνια είναι η πρόεδρος Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ενώ πρόκειται να αποκτήσει νέο ομόλογό της στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

 

 

ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ

Η Φινλανδία ανοίγει τον εκλογικό κύκλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διεξάγοντας προεδρικές εκλογές στις 28 Ιανουαρίου. Ο δεύτερος γύρος έχει ήδη προγραμματιστεί για τις  11 Φεβρουαρίου.

 

 

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ-ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ-ΒΕΛΓΙΟ-ΑΥΣΤΡΙΑ

Μετά τη Φινλανδία, την εκλογική σκυτάλη παίρνει η Πορτογαλία, στην οποία η εκλογική αναμέτρηση έχει προγραμματιστεί στις 12 Μαρτίου. Ακολουθεί η Λιθουανία, η οποία θα επιλέξει τον πρόεδρό της και θα διεξάγει συνταγματικό δημοψήφισμα στις 12 Μαΐου, ενώ θα εκλέξει νέο κοινοβούλιο έως τις 6 Οκτωβρίου. Σειρά έχει το Βέλγιο στις 9 Ιουνίου και τέλος, η Αυστρία. Στην Αυστρία οι εκλογές αναμένεται να διεξαχθούν το φθινόπωρο, χωρίς, όμως, ακόμη να έχει ανακοινωθεί ακριβής ημερομηνία.

 

 

ΚΡΟΑΤΙΑ

Η Κροατία, με τη σειρά της, θα εκλέξει νέο κοινοβούλιο, σίγουρα μέχρι τις 22 Σεπτεμβρίου, ενώ αναμένεται να εκλέξει  πρόεδρο μέχρι και το τέλος Δεκεμβρίου.

 

 

ΣΛΟΒΑΚΙΑ-ΡΟΥΜΑΝΙΑ

Η Σλοβακία πρόκειται να έρθει σε εκλογική αναμέτρηση τον Μάρτιο, ενώ μέχρι τον Δεκέμβριο θα διεξαχθούν προεδρικές εκλογές στη Ρουμανία.

 

 

ΕΚΤΟΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

Εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης τώρα, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η κάλπη του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς ο τωρινός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ, επιβεβαίωσε τον περασμένο Δεκέμβριο ότι θα προκηρύξει γενικές εκλογές, μέσα στο νέο έτος. Παράλληλα, στις 5 Νοεμβρίου είναι προγραμματισμένες οι Προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, όπου αναμένεται να αναμετρηθούν ο Δημοκρατικός Τζον Μπάιντεν και ο Ρεπουμπλικανός Ντόναλντ Τραμπ. Τέλος, για τον Μάρτιο του 2024 είναι προγραμματισμένες οι εκλογές στη Ρωσία και το Ιράν, ενώ τον Απρίλιο και τον Μάιο ψηφίζουν στην Ινδία. Μεγάλο είναι επίσης το ενδιαφέρον για τις εκλογές στο Μεξικό και τη Βενεζουέλα.

Ένας χρόνος, λοιπόν, γεμάτος εκλογικές αναμετρήσεις, περιμένοντας τα αποτελέσματα των μαχών.

Ίλια Μπανταβάνη, Δημοσιογράφος

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *