Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΑΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Η Ελλάδα έχει βιώσει πολλά αεροπορικά δυστυχήματα κατά τη διάρκεια της ιστορίας της. Παρακάτω, θα αναφερθούμε σε μερικά από αυτά.

Douglas DC-3 της εταιρείας Τεχνικαί Αεροπορικαί Εκμεταλλεύσεις (1949)

Αυτό το δυστύχημα αφορούσε ένα αεροσκάφος τύπου Ντακότα, που εκτελούσε το δρομολόγιο Καβάλα – Αθήνα και που, εξαιτίας κακών καιρικών συνθηκών, χάνει το δεξί φτερό του και συντρίβεται στην περιοχή της Μαλακάσας. 22 επιβάτες βρήκαν ακαριαίο θάνατο και θα μείνει στην ιστορία ως το πρώτο αεροπορικό δυστύχημα με επιβατικό αεροπλάνο στην Ελλάδα.

Douglas DC-6B της Ολυμπιακής Αεροπορίας

Τον Δεκέμβριο του 1969 και κάτω από πολύ άσχημες καιρικές συνθήκες, με καταιγίδες και πολύ χαμηλό βαρομετρικό, το αεροσκάφος που πραγματοποιούσε το δρομολόγιο Χανιά – Αθήνα συνετρίβη στο Πάνειο όρος, με αποτέλεσμα τον θάνατο 90 ατόμων.

Helios Airways Flight 522

Το 1974, το YS-11A-200 της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, συνετρίβη κατά την προσέγγιση στη Θεσσαλονίκη. Το αεροσκάφος αντιμετώπισε βλάβη στα όργανα, με αποτέλεσμα οι πιλότοι να χάσουν τον έλεγχο της κατάστασης. Έτσι, το αεροσκάφος συνετρίβη στη θάλασσα, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους και οι 90 επιβάτες και το πλήρωμα.

Πτήση 954 της Olympic Airways

Ένα Boeing 737-200 της Ολυμπιακής Αεροπορίας συνετρίβη το 1988, κοντά στο όρος Γεράνεια της Ελλάδας, κατά την προσέγγισή του στη Θεσσαλονίκη. Το αεροσκάφος αντιμετώπισε διάτμηση ανέμου κατά τη διάρκεια καταιγίδας, προκαλώντας απώλεια ελέγχου και επακόλουθη πρόσκρουση στο βουνό. Και οι 34 επιβάτες και το μέλος του πληρώματος σκοτώθηκαν.

Η πτήση 522 της Helios Airways (2005)

Αυτό το τραγικό ατύχημα αφορούσε ένα Boeing 737-300 που εκτελούσε πτήση από τη Λάρνακα της Κύπρου προς την Αθήνα της Ελλάδας. Το αεροσκάφος παρουσίασε απώλεια πίεσης, λόγω σφάλματος συντήρησης. Το αεροπλάνο, τελικά, ξέμεινε από καύσιμα και συνετρίβη κοντά στο χωριό Γραμματικό της Αττικής, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους και οι 121 επιβάτες και τα μέλη του πληρώματος που επέβαιναν στο αεροσκάφος.

Αυτά είναι μερικά μόνο περιστατικά αεροπορικών ατυχημάτων στην Ελλάδα. Δυστυχώς, όπως κάθε χώρα, έτσι και η Ελλάδα, έχει βιώσει το δικό της μερίδιο αεροπορικών καταστροφών. Ωστόσο, οι αεροπορικές αρχές προσπαθούν συνεχώς να μαθαίνουν από αυτά τα περιστατικά και να βελτιώνουν τα μέτρα ασφαλείας, για να διασφαλίζουν την ευημερία των επιβατών και του πληρώματος.

 

Ελένη Ανεσιάδου, Δημοσιογράφος

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *