Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

7 ΧΩΡΕΣ ΜΕ ΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΑΛΛΙΩΣ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ,  ο βασιλιάς των αθλημάτων λόγω της διάδοσής του σε όλο τον κόσμο. Ομάδες, πρωταθλήματα, εθνικές υπάρχουν παντού. Παντού; Ίσως και όχι. Ας δούμε λοιπόν 7 χώρες όπου το ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ είναι λίγο αλλιώς.

ΝΗΣΟΙ ΜΑΡΣΑΛ

Η χώρα της Ωκεανίας ανεξαρτητοποιήθηκε το 1977 από τις Η.Π.Α. αλλά μέχρι και σήμερα υπάρχουν διασυνδέσεις. Αυτό φαίνεται πως φτάνει για να υπάρχει η Αμερικάνικη επιρροή και οδηγεί σε μία αδιαφορία για το ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ. Αυτό γίνεται σε τέτοιο σημείο που δεν υπάρχει πρωτάθλημα, σύλλογοι, ούτε καν ανεπίσημη εθνική ομάδα.

ΝΑΟΥΡΟΥ

Παραμένουμε Ωκεανία. Ανεξάρτητη χώρα από το 1968 και οικονομικά απόλυτα εξαρτώμενη από την Αυστραλία. Θεωρείται η πιο παχύσαρκη χώρα καθώς το 93% του πληθυσμού είναι παχύσαρκο.

Παρότι η Αυστραλία, από την οποία είπαμε πως εξαρτάται, έχει εθνική και πάντα αξιόλογους ποδοσφαιριστές, το Ναούρου δεν έχει τόσο ενδιαφέρον για το ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ. Ούτε πρωτάθλημα, ούτε εθνική. Βασικά είχε εθνική δύο φορές. Το 1994 και το 2014 δημιουργήθηκε μία άτυπη εθνική για να αγωνιστεί εναντίον ομάδας μεταναστών.

ΤΟΥΒΑΛΟΥ

Παίκτες της ομάδας Τουβαλού στους αγώνες Εθνών Νοτίου Ειρηνικού – 2007

Η Ωκεανία έχει την τιμητική της σήμερα. Εδώ τα δεδομένα αλλάζουν και υπάρχει εθνική ομάδα όπως και πρωτάθλημα αλλά δεν είναι επίσημα. Η εθνική ομάδα αγωνίζεται στους μη αναγνωρισμένους Αγώνες Εθνών Νοτίου Ειρηνικού. Παρά τις τεράστιες ήττες μέχρι και 0-16 από τα νησιά Φίτζι, πρόκειται να ζητήσει την αναγνώριση της εθνικής ομάδας από τη FIFA μέσα στα επόμενα χρόνια.

ΚΙΡΙΜΠΑΤΙ

Παίκτες της εθνικής Κιριμπάτι

Δεν την αφήνουμε την Ωκεανία και πάμε στο Κιριμπάτι. Εδώ διαφέρουν ακόμα περισσότερο οι καταστάσεις. Υπάρχει εθνική ομάδα αναγνωρισμένη από την OFC (Oceania Football Confederation) και συμμετέχει κανονικά στις διοργανώσεις της, όμως δεν έχει προσπαθήσει να μπει στην FIFA.

ΜΙΚΡΟΝΗΣΙΑ

Παίκτες της εθνικής Πολυνησίας

Τελευταία χώρα από την Ωκεανία και θα πάμε σε άλλα μονοπάτια μετά. Μέχρι τότε πάμε στην Μικρονησία. Ανεξάρτητη χώρα από το 1986 και αυτή από τις Η.Π.Α. Συγκριτικά με τα Νησιά Μάρσαλ, εδώ υπάρχει ένα ενδιαφέρον. Υπάρχει πρωτάθλημα και εθνική ενώ συμμετέχει και αυτή στους Αγώνες Εθνών Νοτίου Ειρηνικού χωρίς όμως επιτυχία. Μπορεί να δέχεται κατά μέσο όρο 10-12 γκολ τον αγώνα αλλά συμμετέχει με αρνητικό ρεκόρ 46-0 από το Βανουάτου το 2015. Είναι περίπτωση που δεν θέλει να πάρει αναγνώριση από την FIFA καθώς δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί.

ΜΟΝΑΚΟ

Παίκτες της εθνικής ομάδας Μονακό

Ήρθαμε Ευρώπη και πάμε στην χώρα με το μεγαλύτερο ποσοστό πολυεκατομμυριούχων. Το Μονακό έχει μία από τις διασημότερες πίστες Formula 1 και η μεγαλύτερη ομάδα, δηλαδή η  AS Monaco, αγωνίζεται στην Ligue 1 της Γαλλίας. Ομάδων στα χέρια εκατομμυριούχων, με πρωταθλήματα Γαλλίας αλλά και ένα τελικό Champions League.

Παρόλα αυτά το Μονακό δεν έχει αναγνωριστεί ούτε από την FIFA ούτε από την UEFA αλλά έχει ομοσπονδία από το 2000. Η ομοσπονδία έχει αναγνωριστεί από τη κυβέρνηση και υπάρχει πρωτάθλημα με τοπικές ομάδες. Η εθνική Μονακό, ούσα μη αναγνωρισμένη, δεν μπορεί να παίξει επίσημους αγώνες. Ωστόσο αγωνίζεται κυρίως σε φιλικούς αγώνες αλλά και σε ένα Κύπελλο μη αναγνωρισμένων Ομοσπονδιών.

ΒΑΤΙΚΑΝΟ

Η εθνική ομάδα του Βατικανό

Η χώρα του Πάπα, μέσα στο κέντρο της Ρώμης. Πολλοί θα σκεφτόντουσαν πως δεν θα παίζεται ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ εκεί αλλά λάθος. Το 2000 ο Πάπας Ιωάννης ο Παύλος ΙΙ έδωσε τις ευλογίες του για δημιουργία ομοσπονδίας για φοιτητές θρησκευτικών σχολών. Πλέον στην εθνική Βατικανό αγωνίζονται εργαζόμενοι του χώρου. Παίζει κυρίως φιλικούς αγώνες, συνήθως με Ιταλικές και Γερμανικές ομάδες μικρών κατηγοριών.

Κάποια στιγμή είχε γίνει προσέγγιση για να αναγνωρισθεί ως ομοσπονδία αλλά αρνήθηκαν λόγω πιθανής εμπορευματοποίησης και παράλληλα διατήρηση του ρομαντισμού.

Θεόδωρος Βαφειάδης, Αθλητικογράφος

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *