Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΜΑΝΤΕΛΑ: ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΔΥΣΚΟΛΕΥΕΙ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΝΑ ΤΟ ΕΞΗΓΗΣΟΥΝ;

Σας έχει τύχει ποτέ να θυμάστε κάτι με έναν συγκεκριμένο τρόπο, να πιστεύουν κι άλλοι άνθρωποι το ίδιο με εσάς αλλά, τελικά, να κάνετε όλοι λάθος; Αν η απάντησή σας είναι θετική, τότε αξίζει να διαβάσετε τα παρακάτω!

Αυτό, λοιπόν, συμβαίνει γιατί, κάποιες φορές, οι ψευδείς αναμνήσεις μπορεί να είναι κοινές ή παρόμοιες, με ελάχιστες και μικρές αλλαγές, σε πολλούς ανθρώπους. Αλλά ακόμη, μπορεί να αντιμετωπίζετε το λεγόμενο ‘’Φαινόμενο Μαντέλα’’. Το συγκεκριμένο φαινόμενο αναφέρεται σε μια κατάσταση, κατά την οποία μια μεγάλη μάζα ανθρώπων πιστεύει ότι ένα γεγονός συνέβη, ενώ στην πραγματικότητα δεν συνέβη ποτέ.

Από  που  πήρε το όνομά του, το “Φαινόμενο Μαντέλα’’;


Η ερευνήτρια παραφυσικών θεμάτων Φιόνα Μπρούμε ( Fiona Βroome), επινόησε το όνομα το 2009, αφού πείστηκε ότι ο τότε πρόεδρος της Νότιας Αφρικής, Νέλσον Μαντέλα, είχε πεθάνει στη φυλακή τη δεκαετία του 1980. Αλλά ο Μαντέλα δεν πέθανε στη φυλακή. Αφέθηκε ελεύθερος το 1990, συνέχισε να ηγείται της Νότιας Αφρικής και έφυγε από την ζωή το 2013. Ωστόσο, η Μπρούμε παρατήρησε ότι πολλοί άλλοι φαινόταν να μοιράζονται την ίδια ανακριβή μνήμη, κάτι που προκάλεσε περαιτέρω έρευνα.

Από τότε, όμως, έχουν εμφανιστεί περισσότερες κοινές ψευδείς αναμνήσεις, όπως το ότι ο χαρακτήρας – ρομπότ C-3PO από το ‘’Star Wars’’ είναι εντελώς χρυσός, ενώ στην πραγματικότητα έχει ένα ασημένιο πόδι και ένα σωρό ακόμη λανθασμένα αποσπάσματα από ταινίες, μεταξύ των οποίων η φράση ‘’Λουκ, είμαι ο πατέρας σου’’, από την ταινία ‘’The Empire Strikes Back’’, αφού η πραγματική ατάκα είναι: “Όχι, είμαι ο πατέρας σου” και ίσως το πιο λάθος από όλα, το ‘’Mirror, mirror on the wall’’ από το ‘’Snow White and the Seven Dwarfs’’, όπου η κακιά βασίλισσα στην πραγματικότητα λέει: ‘’Magic mirror on the wall’’, δηλαδή ‘’Μαγικός καθρέφτης στον τοίχο’’.

Γιατί, όμως, τόσοι πολλοί άνθρωποι τα θυμούνται όλα αυτά λάθος;

Λανθασμένες Αναμνήσεις


Οι περισσότεροι ερευνητές προσπάθησαν να βρουν απλές αιτίες που να εξηγούν το φαινόμενο αυτό, όπως το γεγονός πως οι άνθρωποι τείνουν να μην κοιτάζουν απευθείας τη λεπτομέρεια, κατά την παρατήρηση του χαρακτήρα ή των εικόνων στο διαδίκτυο που εμφανίζουν τα σφάλματα, αλλά δεν βρήκαν κάτι να ταιριάζει απόλυτα  σε αυτές τις υποθέσεις που ερευνούσαν. Μάλιστα, οι Bainbridge και Prasad, έβαλαν τους συμμετέχοντες σε πείραμα ώστε να τραβήξουν τα εικονίδια από τη μνήμη, για να δουν αν θα δημιουργούσαν αυθόρμητα αυτά τα σφάλματα και διαπίστωσαν ότι τα έκαναν συχνά. Ένα μεγάλο συμπέρασμα είναι ότι, ενώ το Φαινόμενο Μαντέλα εμφανίζεται σε διαφορετικούς τύπους πειραμάτων, δεν υπάρχει ξεκάθαρη εξήγηση για αυτό, σύμφωνα με τον Bainbridge και έτσι, χρειάζεται μελλοντική έρευνα για να δούμε τι το προκαλεί.

Μέχρι σήμερα, το “Φαινόμενο Μαντέλα’’, παραμένει μερικώς ανεξήγητο φαινόμενο, ενώ διάφοροι μελετητές, ερευνητές, εφευρέτες αλλά και άνθρωποι του θεάματος και των τεχνών, όπως σκηνοθέτες και συγγραφείς, έχουν επηρεαστεί από το συγκεκριμένο φαινόμενο, δημιουργώντας, έτσι, ανακαλύψεις, ταινίες, βιβλία και άλλα πολλά, βασισμένα στην τεκμηριωμένη, έως τώρα, θεωρία του φαινομένου. Οι έρευνες συνεχίζονται και όσο η επιστήμη και οι γνώσεις προχωρούν, τόσο θα εξελίσσεται και αυτή.

Ίλια Μπανταβάνη,  Δημοσιογράφος

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *