Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Η ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Το μέλλον μπορεί σίγουρα να αποτελέσει συνώνυμο της εξέλιξης, της τεχνολογικής ανάπτυξης και φυσικά, της  τεχνητής νοημοσύνης. Η τεχνητή νοημοσύνη είναι το αποτέλεσμα της προόδου των εποχών και ίσως, το μεγαλύτερο από τα επιτεύγματα των επιστημόνων. Σκοπός της τεχνητής νοημοσύνης είναι να μπορέσει να δώσει λύσεις και βοήθεια σε οτιδήποτε και οποιονδήποτε τη χρειάζεται. Από τον χειριστή των βιομηχανικών ή βιοτεχνικών μηχανημάτων, μέχρι τον κωφάλαλο και με αναπηρία άνθρωπο. Η  τεχνητή νοημοσύνη ήρθε για να μείνει και έχει ήδη αρχίσει να καταλαμβάνει εργασιακό και παραγωγικό έδαφος στις παγκόσμιες επιχειρήσεις.

Τι  εννοούμε με τον όρο τεχνητή νοημοσύνη

Η τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί σημείο τομής μεταξύ πολλαπλών επιστημών, όπως της πληροφορικής, της ψυχολογίας, της φιλοσοφίας, της νευρολογίας, της γλωσσολογίας και της επιστήμης των μηχανικών, με στόχο τη σύνθεση ευφυούς συμπεριφοράς, με στοιχεία συλλογιστικής, μάθησης και προσαρμογής στο περιβάλλον, ενώ συνήθως εφαρμόζεται σε μηχανές ή υπολογιστές ειδικής κατασκευής. Διαιρείται στη συμβολική τεχνητή νοημοσύνη, η οποία επιχειρεί να  εξομοιώσει την ανθρώπινη νοημοσύνη αλγοριθμικά, χρησιμοποιώντας σύμβολα και λογικούς κανόνες υψηλού επιπέδου και στην υποσυμβολική τεχνητή νοημοσύνη, η οποία προσπαθεί να αναπαράγει την ανθρώπινη ευφυΐα χρησιμοποιώντας στοιχειώδη αριθμητικά μοντέλα που συνθέτουν επαγωγικά νοήμονες συμπεριφορές, με τη διαδοχική αποδιοργάνωση απλούστερων δομικών συστατικών, προσομοιώνοντας  πραγματικές βιολογικές διαδικασίες, όπως η εξέλιξη των ειδών και η λειτουργία του  εγκεφάλου ή με εφαρμογή στατιστικών μεθοδολογιών σε προβλήματα ΤΝ.

Το ιστορικό της τεχνητής νοημοσύνης

Κατά τη δεκαετία του 1940 εμφανίστηκε η πρώτη μαθηματική περιγραφή τεχνητού νευρωτικού δικτύου, με πολύ περιορισμένες δυνατότητες επίλυσης αριθμητικών προβλημάτων. Ήταν εμφανές ότι οι ηλεκτρονικές υπολογιστικές συσκευές που κατασκευάστηκαν μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ήταν ένα τελείως διαφορετικό είδος μηχανής από ό,τι προηγήθηκε. Επιπλέον, η συζήτηση για την πιθανότητα εμφάνισης μηχανών με νόηση ήταν πια στην ακμή της. Το 1950, ο μαθηματικός Άλαν Τούρινγκ, πατέρας της θεωρίας των υπολογισμών και προπάτορας της τεχνητής νοημοσύνης, πρότεινε την δοκιμή Τούρινγκ: μια απλή δοκιμασία που θα μπορούσε να εξακριβώσει αν μία μηχανή διαθέτει ευφυΐα. Η τεχνητή νοημοσύνη θεμελιώθηκε, τυπικά, ως πεδίο, στη συνάντηση ορισμένων επιφανών Αμερικανών επιστημόνων του τομέα, το 1956. Τη χρονιά αυτή παρουσιάστηκε για πρώτη φορά μάλιστα και το Logic Theorist, ένα πρόγραμμα το οποίο στηριζόταν σε συμπερασματικούς κανόνες τυπικής λογικής και σε εφευρετικούς αλγορίθμους αναζήτησης για να αποδεικνύει μαθηματικά θεωρήματα. Ακολούθησαν και άλλες λαμπρές και σημαντικές ανακαλύψεις της τεχνητής νοημοσύνης, με την τελευταία να γίνεται το 2022.

Η πιο πρόσφατη ανακάλυψη της τεχνητής νοημοσύνης

Το 2022, λοιπόν, η OpenAI δημιουργεί το chatGPT 3, ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης βασισμένο στην αρχιτεκτονική transformer, που μιλάει σε φυσική γλώσσα, με γνώσεις σε ευρεία γκάμα θεμάτων, ικανότητα συγγραφής επιστημονικού ή λογοτεχνικού κειμένου και ικανότητα συγγραφής προγραμμάτων ηλεκτρονικού υπολογιστή σε διάφορες γλώσσες προγραμματισμού. Το chatGPT είναι διαθέσιμο να δώσει από συνταγή  κέικ, μέχρι τρόπο και λύσεις επικοινωνίας με τους ανθρώπους στη μετά θάνατον ζωή. Πρόκειται για την επανάσταση στο χώρο της τεχνολογίας, με ένα μέλλον που, αν δεν βιώσουμε, δεν μπορούμε ούτε καν να προβλέψουμε.

Ίλια Μπανταβάνη, Δημοσιογράφος

 

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *