Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

H ΜΑΓΕΙΑ ΤΟΥ ΑΧΕΡΟΝΤΑ: Η ΠΥΛΗ ΤΟΥ ΚΑΤΩ ΚΟΣΜΟΥ

Στην ελληνική μυθολογία, ο Αχέροντας αναφέρεται συχνά ως ο ποταμός που χρησιμεύει ως πύλη προς τον Κάτω Κόσμο. Είναι ένας από τους πέντε ποταμούς του ελληνικού Κάτω Κόσμου, μαζί με τη Στύγα, τη Λήθη, τον Φλεγεθώνα και τον Κόκυθο. Ο Αχέροντας πιστεύεται ότι είναι ο ποταμός της θλίψης και του καημού, αντιπροσωπεύοντας το όριο μεταξύ του κόσμου των ζωντανών και του βασιλείου των νεκρών.

Ο Αχέροντας είναι ένας υπαρκτός ποταμός, που ρέει στη βορειοδυτική Ελλάδα και έχει μήκος 52 χιλιόμετρα. Ανήκει στην περιφέρεια της Ηπείρου και διασχίζει τους νομούς Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων και Πρεβέζης.

Σύμφωνα με τον ελληνικό μύθο, οι ψυχές των νεκρών πρέπει να διασχίσουν τον ποταμό Αχέροντα για να εισέλθουν στον Κάτω Κόσμο. Ο Χάροντας μετέφερε τις ψυχές κατά μήκος του ποταμού, με αντάλλαγμα ένα νόμισμα που τοποθετούταν στο στόμα του νεκρού, ως πληρωμή για τη διέλευση. Όσοι δεν μπορούσαν να πληρώσουν το αντίτιμο του Χάροντα, λέγεται ότι περιπλανιόντουσαν στις ακτές του Αχέροντα για εκατό χρόνια. Στην ελληνική μυθολογία, ο Αχέροντας είναι ένας από τους ποταμούς του Κάτω Κόσμου και συχνά αναφέρεται ως ο “ποταμός της θλίψης”. Το όνομα Αχέροντας προέρχεται από την ελληνική λέξη “άχος”, που σημαίνει λύπη ή θλίψη.

 

 

Ο Αχέροντας, με τα σκοτεινά και δυσοίωνα νερά του, συμβολίζει το πέρασμα από τη ζωή στον θάνατο, τη μετάβαση μεταξύ της ύπαρξης και της μετά θάνατον ζωής. Είναι ένα ισχυρό και υποβλητικό σύμβολο της ελληνικής μυθολογίας, που αντιπροσωπεύει το αναπόφευκτο του θανάτου και τα μυστήρια του Κάτω Κόσμου.

Η ιδέα του Αχέροντα, ως πύλης προς τον Κάτω Κόσμο, έχει εξάψει τη φαντασία πολλών ανθρώπων σε όλη την ιστορία, εμπνέοντας καλλιτέχνες, συγγραφείς και παραμυθάδες, να εξερευνήσουν θέματα θνησιμότητας, μεταθανάτιας ζωής και υπερφυσικού. Η σημασία της στην ελληνική μυθολογία συνεχίζει να αντηχεί στον σύγχρονο πολιτισμό, ως σύμβολο της μετάβασης, της μεταμόρφωσης και των άγνωστων βασιλείων, πέρα από τη γήινη ύπαρξή μας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Αχέροντας είναι, επίσης, το όνομα ενός ελληνικού black metal συγκροτήματος. Η μπάντα αντλεί έμπνευση από αποκρυφιστικά και εσωτεριστικά θέματα και η χρήση του ονόματος από αυτούς, πιθανότατα αντανακλά τον μυστικισμό που συνδέεται με την έννοια του Αχέροντα στην ελληνική μυθολογία.

 

 

Πού θα βρείτε τις πηγές του Αχέροντα;

Τα χιόνια του όρους Τόμαρος, στα Ιωάννινα, δημιούργησαν τις πρώτες πηγές του Αχέροντα. Ενώ, τις υπόλοιπες, δημιούργησαν τα όρη Παραμυθιάς ή Γκορίλας και τα όρη Σουλίου. Τα πιο τουριστικά μονοπάτια του Αχέροντα ξεκινούν μόλις δύο χιλιόμετρα έξω από το χωριό Γλυκής, στο πάρκινγκ που θα αφήσετε το αυτοκίνητο.

Αν είστε, επίσης, λάτρεις του ράφτινγκ ή της άγριας φύσης, μην σπαταλάτε άλλο χρόνο. Απλά ετοιμάστε μια σύντομη απόδραση στον όμορφο Αχέροντα!

 

Ελένη Ανεσιάδου, Δημοσιογράφος

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *