Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Μάρτιν Λούθερ Κινγκ

ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ Ο ΜΑΡΤΙΝ ΛΟΥΘΕΡ ΚΙΝΓΚ;

«Έχω αποφασίσει να επιμένω στην αγάπη. Το μίσος είναι ένα πολύ μεγάλο βάρος για να σηκώνει κανείς».

Στις 4 Απριλίου του 1968, δολοφονήθηκε ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, μία από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες των αγώνων για ίσα δικαιώματα στους μαύρους ανθρώπους. Τα αποφθέγματα του και οι αγώνες του έχουν μείνει στην ιστορία.

Μάρτιν Λούθερ Κινγκ

Η αρχή έγινε με την γνώστη ιστορία της Ρόζα Παρκς που ύψωσε το ανάστημά της στις κοινωνικές διακρίσεις και δεν σηκώθηκε να δώσει τη θέση της σε έναν λευκό συνεπιβάτη της. Για την έγχρωμη κοινότητα το να μην δώσεις την θέση σου σε κάποιον λευκό, ήταν λόγος σύλληψης, αλλά και αφορμή να ξεκινήσει ένα από τα μεγαλύτερα κινήματα αντίστασης απέναντι στις διακρίσεις, που έβαλε το λιθαράκι της στο τέλος του φυλετικού διαχωρισμού.

Αυτό που δεν ξέρουν πολλοί είναι ότι ηγέτης του μποϊκοτάζ αυτού στα δημόσια λεωφορεία του Μοντγκόμεριατά. Στη διάρκεια της επόμενης δεκαετίας ο Κινγκ έγραφε, έδινε διαλέξεις και οργάνωνε μη βίαιες διαμαρτυρίες και μαζικές διαδηλώσεις για να τραβήξει την προσοχή σχετικά με τις φυλετικές διακρίσεις και για να απαιτήσει τη θέσπιση νομοθεσίας πολιτικών δικαιωμάτων για την προστασία των δικαιωμάτων των Αφροαμερικανών.

Μάρτιν Λούθερ Κινγκ

Το 1963 στο Μπέρμιγχαμ της Αλαμπάμα ο Κινγκ ηγήθηκε μαζικών ειρηνικών διαδηλώσεων, τις οποίες οι λευκοί αστυνομικοί αντιμετώπισαν διά της βίας, με αστυνομικούς σκύλους και πυροσβεστικές αντλίες, δημιουργώντας έτσι διαμάχες που κατέληξαν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σε όλο τον κόσμο. Οι μαζικές διαμαρτυρίες που ακολούθησαν σε πολλές κοινότητες κορυφώθηκαν με μια πορεία προς την Ουάσιγκτον που αριθμούσε περισσότερα από 250.000 άτομα που διαμαρτύρονταν.

Μάρτιν Λούθερ Κινγκ

Εκεί ο Κινγκ έδωσε τον περίφημο λόγο του «Έχω ένα όνειρο», στον οποίο οραματίστηκε έναν κόσμο όπου δε θα υπάρχουν φυλετικές διακρίσεις. Το κίνημα που ενέπνευσε ο Κινγκ ήταν τόσο δυνατό, ώστε το 1964 το Κογκρέσο θέσπισε τον Νόμο περί Πολιτικών Δικαιωμάτων, την ίδια χρονιά που ο Κινγκ τιμήθηκε με το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης. Ο Κινγκ αποτελεί πρότυπο του κινήματος πολιτικών δικαιωμάτων και μετά θάνατον του απονεμήθηκε το Προεδρικό Μετάλλιο Ελευθερίας.  ήταν ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ.

O Μάρτιν Λούθερ Κινγκ όταν πήρε το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης για τους αγώνες του για τα πολιτικά δικαιώματα και την κοινωνική δικαιοσύνη. «Αργά ή γρήγορα όλοι οι άνθρωποι του κόσμου θα πρέπει να ανακαλύψουν έναν τρόπο να ζουν μαζί με ειρήνη» και «η ειρήνη είναι πιο πολύτιμη από τα διαμάντια ή το ασήμι ή τον χρυσό» τόνισε, μεταξύ άλλων, στον δωδεκάλεπτο λόγο που εκφώνησε στο Όσλο της Νορβηγίας, στις 10 Δεκεμβρίου 1964, κατά την τελετή απονομής.

Η ζωή του, οι πράξεις του, οι διδαχές, ακόμα και ο ίδιος ο θάνατος του εμπνέει όλους εμάς να έχουμε ένα όνειρο.

Μάρτιν Λούθερ Κινγκ

Σκάναρε και ακολούθησε την έρευνα

Μαρίλη Μπουφίδου, Δημοσιογράφος

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *