Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

ΡΩΣΙΑ- ΟΥΚΡΑΝΙΑ: ΕΝΑΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΜΕ ΠΑΡΕΛΘΟΝ!

Ιστορικά και σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε περί των πολέμων και των πολεμικών συγκρούσεων που έγιναν σε ολόκληρο τον πλανήτη, ξέρουμε ότι κανένας σχεδόν πόλεμος δεν ξεκίνησε έτσι απλά, ούτε μέσα σε μια νύχτα. Όλοι περιμένουν την κατάλληλη στιγμή της επίθεσης. Όλες οι πολεμικές διαμάχες αποσκοπούσαν και αποσκοπούν, μέχρι και σήμερα, στο παρελθόν . Χρησιμοποιούμε την φράση “μέχρι και σήμερα”  διότι, δυστυχώς, ακόμη και σήμερα, σε μερικές χώρες διεξάγονται  πόλεμοι για να καλύψουν τα συμφέροντα της εξουσίας και του κάθε λαού και φυσικά, οι περισσότεροι πόλεμοι γίνονται με σκοπό την απόκτηση όλο και περισσότερων εδαφών και τη διερεύνηση του κράτους.

Επομένως, σχεδόν κανένας δεν έπεσε από τα σύννεφα, όταν η Ρωσία επιτέθηκε και κήρυξε έναρξη πολεμικών επιδρομών εναντίον της γειτονικής, αλλά από το παρελθόν εχθρικής, Ουκρανίας. Μπορεί από μικρούς να μας μάθαιναν να σεβόμαστε και να αγκαλιάζουμε τους γείτονές μας, καθώς και να αποκτάμε φιλικές και καλές σχέσεις μαζί τους, αυτά, όμως, είναι μαθήματα που εφαρμόζουμε μόνο στα σπίτια μας και την καθημερινή μας ζωή – δεν ισχύει σε καμία περίπτωση το ίδιο και στις γειτονικές σχέσεις μεταξύ των χωρών. Εμείς, ως έλληνες, το γνωρίζουμε καλά αυτό, αφού για γείτονες έχουμε τον τουρκικό λαό. Τί ήταν, όμως, αυτό που, από το παρελθόν, βασανίζει τις Ρωσο-Ουκρανικές σχέσεις, σε σημείο, μάλιστα, να φτάσουν σε πόλεμο;

 Η ιστορία της Ουκρανίας και η γεωγραφική της θέση

Αρχικά, η έκταση της Ουκρανίας σε τετραγωνικά χιλιόμετρα φτάνει τα 603.500, καθιστώντας την, έτσι, τη δεύτερη μεγαλύτερη σε έκταση χώρα της Ευρώπης, μετά τη Ρωσία. Συγκεκριμένα, η Ουκρανία συνορεύει με τη Ρωσία στα ανατολικά και βορειοανατολικά, τη Λευκορωσία στα βορειοδυτικά, την Πολωνία, τη Σλοβακία και την Ουγγαρία στα δυτικά, τη Ρουμανία και τη Μολδαβία στα νοτιοδυτικά, ενώ βρέχεται από τη Μαύρη Θάλασσα και την Αζοφική Θάλασσα στα νότια και νοτιοανατολικά, αντίστοιχα. Συνεπώς, λοιπόν, η γεωγραφική της σημασία είναι μεγάλη λόγω θέσης, έκτασης αλλά και για το ιστορικό της υπόβαθρο, καθώς το Κίεβο θεωρείται η κοιτίδα της Ρωσίας, δηλαδή το μέρος απ’ όπου αναπτύχθηκε ή για να είμαστε πιο ακριβείς, του πρώτου σλαβικού κράτους. Το κράτος των Ρως ή Ρως του Κιέβου, είναι η πολιτική αλλά και θρησκευτική εκκίνηση της Ρωσίας.

Η Ουκρανία, βέβαια, είναι γνωστή από την αρχαιότητα ακόμη, καθώς ο Ηρόδοτος την αποκαλεί «μαύρη γη». Στο τέλος του Μεσαίωνα, υπήρχε κατανοητή  και πολύ εύκολα αντιληπτή, ουκρανική γλώσσα σλαβικής προέλευσης, η οποία συγγένευε τόσο με την πολωνική, όσο και με τη ρωσική γλώσσα, αλλά, ταυτόχρονα, διέφερε αρκετά από από αυτές. Οι Ουκρανοί έχουν δικά τους ήθη και έθιμα, παραδόσεις, δικούς τους ήρωες και θρύλους και αυτό είναι γνωστό από την αρχαιότητα ακόμα.

Τι σημαίνει Ουκρανία, όμως;


Ουκρανία σημαίνει και στα πολωνικά αλλά και στα ρώσικα, «Παραμεθόριος» περιοχή. Η Ουκρανία ανήκε στη Ρωσική Αυτοκρατορία από τον 18ο έως τον 20ό αιώνα ενώ, προηγουμένως, τα εδάφη της ανήκαν στην Πολωνία και πιο συγκεκριμένα, στην Πολωνολιθουανική Ένωση. Τόσο, λοιπόν,  οι Πολωνοί, όσο και οι Ρώσοι, επεδίωκαν «να υπονομεύσουν ή να αρνηθούν την ύπαρξη  του ουκρανικού έθνους». Οι Μοσχοβίτες, εξάλλου, ήταν γνωστό πως  αποκαλούσαν την Ουκρανία «Νότια Ρωσία» ή «Μικρή Ρωσία». Ακριβώς μετά την Επανάσταση των Μπολσεβίκων, ξεκίνησε για την Ουκρανία μια νέα περίοδος, υποταγής και καταπίεσης. Η Ουκρανία ανακηρύχθηκε ανεξάρτητη Δημοκρατία, αλλά ο  Στάλιν εκτέλεσε ολόκληρη την πλειοψηφία των διανοουμένων της, το 1917-1918, γιατί δεν ενσωματώθηκε άμεσα στην ΕΣΣΔ, ενώ χάθηκε  κάθε φωνή ανεξάρτητης ουκρανικής εθνικής ιδέας.

Και για τους Μπολσεβίκους, όμως, η Ουκρανία δεν ήταν τίποτα άλλο παρά η «Νοτιοδυτική Ρωσία». Ο Στάλιν, εξάλλου, ήταν  από τους σφοδρότερους πολέμιους της όποιας ουκρανικής υπόστασης, σε εθνικό ή οποιοδήποτε άλλο επίπεδο. Το αποκορύφωμα της σταλινικής βιαιότητας προς την Ουκρανία, φτάνει  μέχρι τα έτη 1931-1933. Τότε, αξίζει να σημειωθεί ότι,  ο Χολομοντόρ ή Μεγάλος Λιμός, προκάλεσε πάνω από 3 εκατομμύρια νεκρούς, εξαιτίας της τεχνητής έλλειψης τροφίμων στην Ουκρανία και χαρακτηρίζεται από την προσπάθεια της ΕΣΣΔ να το συγκαλύψει. Αυτή την απίστευτη ιστορία, αποκαλύπτει ο Ουαλός δημοσιογράφος Γκάρεθ Τζόουνς, που θα δολοφονηθεί, τελικά, από σοβιετικούς πράκτορες.

Ο καθοριστικός ρόλος της ενσωμάτωσης της Κριμαίας στην Ουκρανία και η σημασία του

Η ενσωμάτωση της Κριμαίας στην Ουκρανία, το 1954, θεωρείται μάλλον ιστορικό ατύχημα, λόγω της καταγωγής του Χρουστσόφ, του ηγέτη, αργότερα, της Σοβιετικής  Ένωσης. Συγκεκριμένα, ο Νικίτα Σεργκιέγιεβιτς Χρουστόφ, υπήρξε ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης για μια δεκαετία, κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Η Κριμαία βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή που ανθίζει ένα από τα πιο συμπαγή κομμάτια του παρευξείνιου Ελληνισμού, με την πόλη της Μαριούπολης και την έδρα της Φιλικής Εταιρείας, την Οδησσό, να ξεχωρίζουν. Η Ρωσία, είτε τσαρική, είτε ΕΣΣΔ, δεν δέχθηκε ποτέ την οποιαδήποτε αυτόνομη εθνική ουκρανική οντότητα και ύπαρξη. Η τωρινή εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, μοιάζει να υλοποιεί αυτή τη φωνή του παρελθόντος, που αγνοείται από το παρόν και το μέλλον, φανερά.

Ίλια Μπανταβάνη, Δημοσιογράφος 

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *